Shimano Zee

Downhill/ Freeride srednja klasa sa 10 brzina.
Sreda, 13. februar 2013
Shimano Zee

Iako je Shimano pored Saint-a – svog vodećeg „gravity“ dela MTB-a imao svojevremeno i Hone seriju, ponovo se kod njih pokrenula ideja za srednjom klasom ovog dela MTB grupacije.

Tako je stvorena grupa ZEE – srednja 10 brzina klasa – zee – od „zero gravity“ – što odmah treba da privuče kako mlade vozače tako i takmičare, jer svojom ponudom ne zaostaje puno za Saint-om – osim u cenovnom rangu :)

Po njihovim rečima, ova nova grupa je odličan balans između odličnih karakteristika za DH/Freeride opcije i cene delova.

Ono što još razdvaja ove dve gravity grupe je i njihova težina – ukoliko u ovoj oblasti neko na to previše gleda i pravi weight – winnie DH bajk J

Ovom u prilog ide podatak da su kod Saint-a kurble odrađene u Hollowtech II sistemu, dok Zee ima klasičnu punu alu varijantu u 165, 170, 175mm dužini.

 

Postoje opcije sa 68/73 ili 83mm patronom-šoljama i 34-36-38 zuba lančanikom. Ni Saint a ni Zee nemaju svoje kasete, već Shimano preporučuje 105 drumsku kasetu za DH varijante, odnosno SLX kasete za all-mountain izbor.

 
 

Zee ima svoj zadnji menjač – i to sa kratkim kavezom u shadow plus varijanti. Postoje opcije za manje lančanike na kaseti ( 23-28 ) i veće ( 32-36 ). Šifteri su u sistemu "2 way release" i mogu biti integrisani sa kočnicama uz pomoć Shimano I-spec sistema. Funkcioniše samo za 10 brzina.

 
 

Slično kao i kos Saint grupe i ovde kočnice imaju 4 klipa i sličan inline master cilindar kao i kod XC-Trail varijanti kočnica sa Servo – wave sistemom. Kompatibilne su sa Ice tehnology rotorima i pločicama Shimano produkcije.

 

Na kraju, tu su i Zee nable – 20mm prednja nabla i 12mm zadnja varijanta, sa već ustaljenim konusima i kuglicama u sebi. Center lock je opcija koju shimano nudi u ovoj grupi.

Dakle, kako se ova grupacija pokazala u vožnji – odmah da kažem da ukoliko neko ima sumnje da li zadnji menjač može da se montitra na klasičnu kuku – odgovor je da. Shodno tome da je ovo desetofaz – može se kombinovati i sa drugim šifterima iz Shimano serija – XT npr – i ova kombinacija se na terenu pokazala kao dobitna. Zee se pokazao kao odličan i tih u vožnji. S druge strane – ove komponente su se pokazale skoro pa bomp-proof varijanta.

Sve ovo je jedna topla preporuka za sve one sa plićim novčanikom, a željom da imaju solidne i jake komponente koje će trajati dugo vremena.

O AUTORU

Miša ( misaxtr ) Jovanović

Miomir Jovanović, među bajkerima poznatiji i kao mišaxtr, interesovanje prema planinskom biciklizmu gaji već više od dvadeset godina. MTB tehnikalije poznaje do najsitnijih detalja. Diše na dva točka a svaki trenutak slobodnog vremena daće za jednu dobru ofroud vožnju.
KOMENTARI
 • mixitron

  (mixitron)

  13. feb 2013 21:48h

  Ja sam možda ćorav, ali kako ovo nije Hollowtech?

 • misaxtr

  Miša ( misaxtr ) J. (misaxtr)

  13. feb 2013 23:03h

  Nisi ćorav, ali je ipak pun profil, tako su je osmislili. Osovina je šuplja i to im je dovoljno što se šupljina tiče kod ovog pogona

 • mixitron

  (mixitron)

  13. feb 2013 23:07h

  A, na kurblu se misli :) Bio sam ubeđen da je samo XTR šupalj, sve ostalo mi je uvek delovalo olovno.

 • MstrD_02

  Dusan P. (MstrD_02)

  13. feb 2013 23:40h

  Malo me bune ovi brojevi u oznaci, ako je Zee klasa iznad SLX-a, kako to da krece od M640..?

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem