SHIMANO BR-M445 / prototip

BR-MM445 hifraulične kočnice na testu
Četvrtak, 1. april 2010
SHIMANO BR-M445 / prototip

Evo prilike da se po prvi put na ovom sajtu da prikaz jednog prototipa kocnica i to iz prve ruke. U pitanju su Shimano BR-M445 hidraulicne kocnice.

Od ove sezone one ce predstavljati pocetnu seriju Shimano hidraulike, ujedno kako se tvrdi i najjeftiniju varijantu hidraulike ovog proizvodaca. Kada se kaže najjeftinije odmah bi moglo da se pomisli da je u pitanju i slabija klasa iz cega proizilazi slabije kocenje, lošije performanse itd. To medutim ovde nije slucaj.
Kao prvo, za one koji obracaju pažnju na težinu, prednji komplet sa sve crevom i uljem u sistemu teži 283gr, zadnji 299gr, što za bazicnu seriju deluje više nego dobro. Sama izvedba klješta deluje robusno, sistem klipova je tzv. "dual piston design" vec poznat i priznat na MTB tržištu hidraulike. Klješta su u PM izvedbi, sto je sada vec postalo uveliko preovladujuci standard. Plocice koje idu uz ove kocnice su resin tip, a ukoliko kupujete i "parnjak" rotore - na istim cete videti i natpis da su baš za ovu vrstu plocica.

U ovoj seriji ce biti moguce birati i 2 tipa rucica, 445 model ili nešto skuplji model BL-M505. Izvedba rucice je uradena u novom ruhu, sam dizajn podseca na vec prepoznatljiv "Avid look" poznat i kao "revolver". Montiranje rucice zahteva da se sa volana skinu šifteri i rukohvati, jer se mora navuci na isti. Rucica je ergonomski korektno uradena, a od podešavanja ima štelovanje daljine iste.

Bazicna serija, bazicne i funkcije, ali u ovom slucaju sasvim dovoljno za start. I ove kocnice kao i ostale Shimano varijante koriste mineralno ulje. Inace, radice se u tri boje i to crna, srebrna i bela. Ovo je inace kod Shimano-a poznato pod imenom "non series" komponente - dakle idu uz sve moguce kombinacije. Montaža je uradena sa 180mm rotorom napred iI 160mm pozadi, što je neki optimum kako za one koji vole da imaju vecu silu kocenja napred, tako i za one koji imaju vecu telesnu težinu pa zaustavljanje zahteva takode vecu silu. Meni bi licno bilo sasvim dovoljno i 160mm napred, ali je namera bila da se vidi kako ce se kocnice pokazati baš u ovoj kombinaciji.

Posle razmrdavanja i naleganja stvari na svoje mesto, ove kocnice daju stvarno dobre performanse kocenja. Sam osecaj na rucici je dobar, snaga kocenja može da se dozira bez "on-off" efekta, a ukoliko se hoce jaka sila kocenja u momentu, potrebno je stisnuti rucicu "do daske".

Kako su ove kocnice doživele test iI u vrlo zahtevnim uslovima (temperatura u minusu, sneg, blato) može se reci da za razliku od nekih ranijih problematicnih pojava kod Shimano-a da kada se temperatura spusti opasno do nule i ispod, kocnica gubi na sili i samom radu rucice a to zna da solidno iritira. Ovaj model se ponašao kao i kada su temperatura i uslovi sasvim optimalni. Dakle, nema nikakvih promena u sili kocenja kao ni u kvalitetu rada rucice. Sve je funkcionisalo kako treba.


Ono što bi moglo da se da kao zamerka je osigurac koji drži plocice sa gornje strane - a isti je odraden u prostoj varijanti gde je jedan kraj savijen. Bilo bi mnogo bolje da je umesto obicnog parceta metala stavljen šraf pa bi samim tim i promena plocica bila dosta elegantnije rešena. No pošto je ovo pocetna varijanta hidraulike, kriterijum je negde morao malo i da se spusti.

 


Dakle, ostaje da se vidi (a najavljuje se da ce u komercijalnoj izvedbi i prodaji biti od juna meseca, mozda i nesto ranije ) koliko ce ove kocnice koštati, ali je namera Shimano-a da bude veoma konkurentan u "Entry level" tj. pocetnoj klasi koja je ocigledno dobila pravog borca na tržištu hidraulike. Ako i sama cena bude prilagodena ciljnoj grupi biciklista vrlo je moguce da ovaj model uz novi BR-M595 bude sledeci "best buy" kod onih koji hoce da za malo novca dobiju odlican kvalitet, a samim proizvodacima bicikala se pruža mogucnost opremanja bicikala ekonomske klase kocnicama zavidnog kvaliteta.

KOMENTARI
  • mihailo01

    Mihailo M. (mihailo01)

    20. sep 2014 20:34h

    Kocnice su full

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem