Nemac spektakularno osvojio Pariz - Rube

Degenkolb razbio kocku.
Utorak, 14. april 2015
Nemac spektakularno osvojio Pariz - Rube

Ukoliko se po „Proleću“ čitava sezona bicikliste može poznati, onda bi Džon Degenkolb (Džajant) mogao da bude najbolji primer izvanredne uspešnosti. Svega nekoliko nedelja pošto je osvojio čuvenu trku Milano – Sanremo, Nemac je dodao još jedan monument na već neverovatnu godinu. Nemac je slavio na kraju legendarnog klasika Pariz – Rube čija je glavna nagrada, pored upisa u anale sporta na dva točka, i simbolična kocka kao podsetnik na kaldrmisani pakao kroz koji je pobednik morao da prođe da bi se domogao prestižnog trijumfa.

Degenkolb je u sprintu na velodromu Rubea savladao Čeha Zdeneka Štibara (Etiks – Kvikstep) i Belgijanca Grega van Avermeta (BMC). Osvajači podijuma bili su deo šestočlane grupe koja se prva domogla cilja.

 - Ovo je baš ta trka koju sam iznad svih želeo da osvojim. Kraljica klasika! – ushićen je bio Degenkolb.

Razočaran posle drugog mesta prethodne godine iza Nikija Terpstre, Nemac je pobedu izborio pravim potezom u poslednjih 12 kilometara. Kad su Van Avermet i Iv Lampaert (Etiks – Kvikstep) odmakli grupi od nekih dvadesetak članova, Degenkolbov timski kolega Bert de Baker ispratio je napadački dvojac, što je za Džona stvorilo priliku da se i sam priključi vrhu svega nekoliko trenutaka kasnije. Do finiša, u vodećoj grupi bili su konačno još Lars Bum (Astana), pobednik kaldrmisane paklene etape na prethodnom Tur d'Fransu, Martin Elmiger (IAM Sajkling) i Jens Keukeleire (Orika).

U završnom sprintu, bilo je jasno da niko nije mogao da se meri sa munjevitim Degenkolbom.

- Ekipa je uložila neverovatan trud i rad čitavog dana kako bismo održali situaciju pod kontrolom i omogućili mi da se borim ta trijumf. Trebalo je malo više snage i inicijative i s moje strane kako ne bih dozvolio nikome da se odvoji od grupe u kojoj sam želeo da se nađem, koja bi se nadmetala za pobedu. Ključ je bila hrabrost da ne posustajem do samog kraja. Malo je reći da sam presrećan – zaključio je Degenkolb.

Džon je prvi Nemac koji je slavio posle 119 godina postojanja trke i prvog izdanja na kome je trijumfovao njegov zemljak Jozefa Fišera davne 1896.

Rezultati: 1. Degenkolb (Nemačka, Džajant) 5:49,51, 2. Štibar (Češka, Etiks – Kvikstep), 3. Van Avermet (Belgija, BMC), 4. Bum (Holandija, Astana), 5. Elmiger (Švajcarska, IAM Sajkling), 6. Keukeleire (Belgija, Orika) svi u vremenu pobednika, 7. Lampaert (Belgija, Etiks – Kvikstep) +0,07, 8. Rov (V. Britanija, Skaj) +0,28, 9. Debušere (Belgija, Loto Sudal) +0,29, 10. Kristof (Norveška, Kaćuša) +0,31.

Brzi voz koči Pariz Rube

Pariz Rube je poznat po tome da vozači više puta prelaze prugu pa se može desiti da naiđe brzi voz kada je grupa u obavezi da stane i sačeka da voz prođe.

 

Poslednjih deset kilometara

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
  • 0049

    Daniel (0049)

    14. apr 2015 16:37h

    I redno je i bilo da oswoji ,prosli put na trci je bio drugi.
    Degenkolb Ura!!!!!

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem