Aleksandar Kristof ostvario šest pobeda za manje od dve nedelje

Moćni viking spreman za pakao severa.
Petak, 10. april 2015
Aleksandar Kristof ostvario šest pobeda za manje od dve nedelje

Aleksandar Kristof (Kaćuša) ne da se zaustaviti. Moćni Viking ima gargantuanski apetit, gutajući protivnike i trke kao poslastice. Za ljubitelje hrane, čuveni su belgijsko pivo, čokolada i pomfrit, ali zaljubljenici u biciklizam tokom ranog proleća sportski apetit zadovoljavaju tradicionalno uzbudljivim megdanima na dva točka.

Kristof se u poslednje dve nedelje baš gostio, najpre osvajanjem tri etape i, logično, zasluženom pobedom u generalnom poretku na trci Tri dana De Pane, da bi se zabetonirao pravim monumentom kakva je Trka oko Flandrije. Ubrzo je usledio i slavljenički šampanjac na Velikoj nagradi Eskoa, što je 11. trijumf Norvežanina od početka sezone. Samo tri više pobede Kristof je ostvario u čitavoj 2014. Trenutno, jedino se Riči Port (Skaj) može meriti sa sjajnim Vikingom, s obzirom da ima sedam slavlja.

- Mislim da će tek vreme pokazati koliko su značajni uspesi koje sam za tako kratko vreme ostvario. Malo sam zatečen kako se stvari trenutno odvijaju... Kad sam postao profesionalac, uopšte mi nije bilo lako da se domognem bilo kakvog top deset rezultata. Znam samo da ću imati odlične uspomene pošto jednog dana parkiram takmičarski bicikl – komentarisao je Kristof.

Pred Aleksandrom je još mnogo izazova i želja do kraja sezone. Očekivanja su naročito visoka uoči monumentalnog Pariz – Rubea. S obzirom  na aktuelnu formu, činjenicu da je na Trci oko Flandrije pobedio branioca titule na popularnom „Paklu severa” Nikija Terpstru (Etiks – Kvikstep), Norveški Tom Bonen, kako je prozvan, mogao bi da postane prvi biciklista koji je objedinio slavlja na Flandriji, Pariz – Rubeu i VN Eskoa u istoj godini.

Sam Kristof smiruje strasti, objašnjavajući da se na kaldrmi ne kotrlja najbolje.

- Nije nemoguće da pobedim u Rubeu, ali dosad nisam bio bolje plasiran od devetog mesta izborenog 2013. Brojni i kratki usponi u Flandriji više odgoovaraju mojim predispozicijama i stilu vožnje. Volim da koristim ekplozivnost i moć u sprintu, a na dugim ravnim trasama i kaldrmisanim deonicama, nisam siguran da će te prednosti moći da dođu do izražaja – objasnio je Kristof.

Neko će reći da je trenutno glavni adut osvajača trke Milano – Sanremo iz 2014. u „Paklu severa” odsustvo zbog povreda favorita Bonena (Etiks – Kvikstep) i Fabijana Kanćelare (Trek Faktori), ali i čelično samopouzdanje posle nekoliko izvanrednih trijumfa zaredom.

- Nisam opterećen uspehom na trci Pariz – Rube. Zacrtao sam još velikih ciljeva do kraja sezone. Želim da pokušam da se na predstojećem Tur d' Fransu uključim u borbu za zelenu majicu. Biću, međutim, zadovoljan i ukoliko na konto etapnih pobeda od prethodne godine dodam nova slavlja. Čini mi da mi staza za Svetsko prvenstvo u Americi prilično odgovara, tako da ću se truditi da budem u idealnoj formi tad – zaključio je Kristof.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem