Martin do pobede i žute majice u 4. etapi 102. Tur d'Fransa

Toni Martin poslagao kockice.
Sreda, 8. jul 2015
Martin do pobede i žute majice u 4. etapi 102. Tur d'Fransa
Pobeda na hronometru prvog dana 102. Tur d'Fransa u holandskom Utrehtu izmakla mu je za pet sekundi. Nije mu se dalo da uzme žutu majicu na kraju treće etape u belgijskom Iju za sekundu. Toniju Martinu (Etiks – Kvikstep) konačno su se sve kockice posložile četvrtog dana takmičenja. 
 
Napadom u poslednjih 3300 metara do cilja u Kambreu od 223 kilometara prevaljenih od Serena, Nemac je izručio sav talenat trostrukog svetskog šampiona vožnje na hronometar zaustavivši slavljenički štopericu tri sekunde ispred glavne grupe. Džon Degenkolb (Džajant – Alpecin) bio je bolji u masovnom sprintu od Petera Sagana (Tinkof – Sakso). Zahvaljujuću etapnom trijumfu i bonifikacijama Martin je konačno obukao žutu majicu namenjenu najboljem u generalnom poretku. Presvukao je Krisa Fruma (Skaj) pri 12 sekundi boljem vremenu. Tidžej Van Garderen (BMC) i dalje je treći (+0,25).
 
Iako je najavljivana kao „bauk” etapa što zbog činjenice da je najduža to i usled šest kaldrmisanih sekcija koje se inače nalaze na trasi prolećnog monumentalnog klasika Pariz – Rube u završnici, očekivani „pakao severa” je izostao. Osim nekoliko guranja i potencijalno opasnih situacija, nikakvih većih potresa u generalnom poretku u odnosu najvećih favorita nije bilo.  Najavljivana kiša je za razliku od prošle godine poštedela karavan na najtežem delu trase.
 
Verovatno je najzahvalniji za takav epilog bio Alberto Kontador (Tinkof – Sakso). I branilac titule Vinćenco Nibali (Astana) i osvajač Tura iz 2013. Frum bolje su se osećali i snalazili „na kocki”. U jednom trenutku, na poslednjoj sekciji petnaestak kilometara do cilja Italijan i Britanac su se sa nekolicinom vozača odvojili od grupe u kojoj je bio Kontador. Pored rada timskog kolege Sagana na „spajanju”, El Pistoleru je mnogo pomogla situacija u kojoj biciklisti ispred nisu želeli da se dogovore i eventualnom saradnjom do cilja zadaju ozbiljniji udarac slavodobitniku poslednjeg Đira.
 
Ukoliko nije bilo padova, defekti su bili neizbežni na kaldrmi. Tibo Pino (FDŽ) bacao je bicikl od muke zbog pucanja gume i rušenja ambicija o boljem plasmanu na ovogodišnjem Turu. Sa druge strane, i Martin je zaradio defekt, ali je boljom reakcijom ekipe Etiks – Kvikstep uspeo da se vrati u etapnu bitku i na pozajmljenom dvotočkašu trijumfuje.
 
- S obzirom da sam imao bušnu gumu i da sam morao koristim bicikl sa podešavanjima koja mi nisu prilagođena, razmišljao sam samo kako da dođem do cilja bez više problema. Iznenada, pet kilometara pre finiša, našao sam se u vodećoj grupi. Vladala je neodlučnost među vozačima na vrhu i odlučio sam da napadnem, da idem na sve ili ništa. Nemam reči da se zahvalim timu koji me je podržao u odsudnim trenucima – istakao je Martin posle ukupno pete pobede na Turu.
 
Rezultati 4. etape: 1. Martin (Nemačka, Etiks – Kvikstep) 5:28,58, 2. Degenkolb (Nemačka, Džajant) +0,03, 3. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso), 4. Van Avermet (Belgija, BMC), 5. Boson Hagen (Norveška, MTN – Kubeka), 6. Buani (Francuska, Kofidis), 7. Gvarnieri (Italija, Kaćuša), 8. Galopen (Francuska, Loto Sudal), 9. Štibar (Češka, Etiks – Kvikstep), 10. Kokar (Francuska, Juropkar) isto vreme...
 
Generalni plasman: 1. Martin (Nemačka, Etiks – Kvikstep) 12:40,26, 2. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,12, 3. Van Garderen (SAD, BMC) +0,25, 4. Galopen (Francuska, Loto Sudal) +0,38, 5. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso) +0,39, 6. Van Avermet (Belgija, BMC)  +0,40, 7. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +0,46, 8. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +0,48, 9. Tomas (V. Britanija, Skaj) +1,15, 10. Štibar (Češka, Etiks – Kvikstep) +1,16...
Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem