Andreu Grajpelu peta etapa 102. Tur d'Fransa

Grajpel na kvadrat.
Sreda, 8. jul 2015
Andreu Grajpelu peta etapa 102. Tur d'Fransa

Masovne završnice poslastice su Andre Grajpela (Loto – Sudal) na 102. Tur d'Fransu. Nemac je izborio drugu pobedu na aktuelnom izdanju najznačajnije trke na svetu prešavši prvi cilj na kraju pete etape u Amijanu, voženu 189,5 kilometara od Arasa. 

Izgledalo je da Peter Sagan (Tinkof – Sakso) ima najveću brzinu u grupnom sprintu, ali je ponovo ostao kratak u duelu sa popularnom Gorilom. Uzalud je udarao od razočarenja u guvernal bicikla, Slovak je bio drugi iza Grajpela kao i na drugoj etapi u holandskom Zelandeu. Nekadašnji kralj sprintera i svetski prvak iz 2011. Mark Kevendiš (Etiks – Kvikstep) sigurno nije bio zadovoljan najnižim stepenikom postolja. Britanac nije uspeo da se oduži ekipi koja je u završnici maksimalno radila za njega uključujući ekskluzivnu uslugu i nosioca žute majice Tonija Martina koji je davao tempo. 

U generalnom poretku nije došlo do promene, očekivano, mada se ispostavilo da je klasična ravničarska etapa bila puna opasnosti po mnoge vozače. Kris Frum (Skaj) za Martinom kasni 12 sekundi, dok treći Tidžej van Garderen (BMC) zaostaje za Nemcem 25 sekundi. 

Usled nepovoljnih vremenskih uslova, kiše, vetra, pa i magle na početku dana, etapu su obeležili mnogi padovi. Uski i klizavi putevi dodatno su favorizovali ekstremne scene. Nedugo posle starta nekoliko članova ekipe Kofidis završilo je u kanalu pored puta, a najdeblji kraj izvukao je lider Naser Buani. Francuz je morao da bude evakuisan ambulantnim vozilom. Rentgenski snimci nisu pokazali prelome, ali je Buani obnovio povrede koje je pre desetak dana zaradio u padu na nacionalnom šampionatu i moraće da miruje barem nedelju dana. 

Novim trijumfom Grajpel se učvrstio na prvom mestu plasmana zelene majice namenjene najboljem sprinteru. Valja istaći da su Nemci u pet dana već ostvarili tri trijumfa na aktuelnom Turu, a Martin je i u žutom dresu. Grajpel ukupno ima devet pobeda na Trci oko Francuske.

- Zahvalan sam svima iz tima, ali posebno Marselu Zibergu koji je u završnici odradio posao za trojicu. Mislio sam da neću imati snage u poslednjih 300 metara, ali kolege iz ekipe su me odlično sačuvale i „navukle” na sprint – komentarisao je Grajpel.

Rezultati 5. etape: 1. Grajpel (Nemačka, Loto Sudal) 4:39,00, 2. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso), 3. Kevendiš (V. Britanija, Etiks – Kvikstep), 4. Kristof (Norveška, Kaćuša), 5. Boson Hagen (Norveška, MTN – Kubeka), 6. Degenkolb (Nemačka, DŽajant), 7. Demar (Francuska, FDŽ), 8. Kokar (Francuska, Juropkar), 9. Ćimolai (Italija, Lampre), 10. Van Avermet (Belgija, BMC) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Martin (Nemačka, Etiks – Kvkstep) 17:19,26, 2. Frum (V. Britanija, Skaj) +0,12, 3. Van Garderen (SAD, BMC) +0,25, 4. Sagan (Slovačka, Tinkof – Sakso) +0,33, 5. Galopen (Francuska, Loto – Sudal) +0,38, 6. Van Avermet (Belgija, BMC) +0,40, 7. Utan (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +0,46, 8. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) +0,48, 9. Tomas (V. Britanija, Skaj) +1,15, 10. Štibar (Češka, Etiks – Kvikstep) +1,16.

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem