Riči Port zaradio još dva minuta kazne u desetoj etapi

Gerans nedozvoljeno pozajmio točak.
Sreda, 20. maj 2015
Riči Port zaradio još dva minuta kazne u desetoj etapi

Defekt u završnici desete etape na 98. Điru i kašnjenje od 47 sekundi za grupom roze majice, nije bilo najgore što se desilo Ričiju Portu (Skaj). Australijanac je zaradio kaznu od dva minuta zato što mu točak pozajmio Sajmon Gerans, sunarodnik koji vozi za ekipu Orika – Grinedž.

Pravilo UCI kaže da nije dozvoljena materijalna pomoć biciklisti iz druge ekipe. Kaznu je zaradio i Gerans, ali je Porta mnogo više zabolela s obzirom na ambicije u generalnom plasmanu gde je pao na 12. mesto sa zaostatkom od tri minuta i devet sekundi za liderom Albertom Kontadorom (Tinkof – Sakso).

Zanimljivo je da televizijske kamere nisu uhvatile trenutak razmene, ali je i sam Riči putem društvenih mreža istakao zahvalnost sunarodniku za pomoć, kao što je i objavio sliku.

- Uopšte mi nije palo na pamet da kršimo neko pravilo. Glavna grupa je vozila toliko brzo u želji da uhvati begunce, a meni je pukla guma u kružnom toku, kad su svi članovi moje ekipe bili u drugom delu kruga. Niko, znači, nije bio u blizini, a Sajmon me je čuo kako dozivam pomoć. Razmišljao sam samo o tome da izgubim što manje vremena. Jeste frustrirajuća posledica, ali Sajmon je pokazao neverovatan duh fer – pleja. Šteta je što je jedan sportski gest tako sankcionisan. Bolje bi bilo da su takve slike na naslovnim stranama novina, i uopšte u medijima, nego neke druge negativne koje godinama prate biciklizma – komentarisao je Port.

Riči je istakao da ne odustaje od borbe za konačnu pobedu.

- Ima još dovoljno teških etapa da mogu da se napadnu rivali i nadoknadi zaostatatak – zaključio je Port.

Australijanac je pre desete etape za Kontadorom kasnio svega 22 sekunde. 

KOMENTARI
  • Stro

    Dejan (Stro)

    20. maj 2015 20:42h

    Svaka cast, to se zove pravi sportista!!!

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem