Italijanu Vivianiju 2. etapa 98. Đira

Vivijaniju etapna pobeda, Majkl Metjuz novi lider.
Nedelja, 10. maj 2015
Italijanu Vivianiju 2. etapa 98. Đira

Italijani nisu mogli da se nadaju boljem na početku 98. Đira. U drugoj etapi voženoj 177 kilometara od Albenge do Đenove u masovnom sprintu na cilju za trijumf se izborio Elia Viviani (Skaj). Miljenik domaće publike iznenadio je Holanđanina Morena Hoflanda (LotoNL – DŽambo) i favorita za pobedu u brzim završnicama Andrea Grajpela (Loto – Sudal) iz Nemačke. Vivianiju, starom 26 godina, ovo je prvo slavlje na nekom od Gran Turova. Roze majica je ostala u posedu ekipe Orika – Grinedž, ali je sa ramena Sajmona Geransa prešla na Majkla Metjuza.

S obzirom na profil trase, očekivalo se da sprint u Đenovi iznedri pobednika. Brza i nervozna etapa uslovila je, međutim, brojne padove u poslednjih 30 kilometara. Svega je 60 vozača, uključujući favorite za konačni trijumf 31. maja, ostalo u borbi za dnevno postolje. Od značajnijih imena jedino je Domeniko Pocovivo zaradio zaostatak nešto veći od minuta u haotičnoj završnici.

Verovalo se da niko neće moći na ciljnu crtu sa Grajpelom. Snažni Nemac čiji je popularni nadimak Gorila suviše rano krenuo je u finalni obračun. Još jedan od miljenika sprinterskih mečeva Metjuz bio je loše pozicioniran za borbu. Takvu situaciju savršeno je iskoristio Viviani, koji je najveće uspehe u biciklizmu ostvario na velodromu (srebro i bronza na Svetskom prvenstvu minulog februara).

Novi lider Đira Metjuz i prošle je godine obukao roze majicu drugog dana nadmetanja. Bio je vodeći u generalnom poretku do osme etape.

Rezultati 2. etape: 1. Viviani (Italija, Skaj) 4:13,18, 2. Hofland (Holandija, Tim LotoNL – DŽambo), 3. Grajpel (Nemačka, Loto Sudal), 4. Mezgec (Slovenija, DŽajant), 5. Petaki (Italija, Sautist Pro Sajkling), 6. Nicolo (Italija, Trek Faktori), 7. Metjuz (Australija, Orika), 8. Apolonio (Italija, Androni Đokatoli), 9. Koli (Italija, Nipo – Vini Fantini), 10. Tiralongo (Italija, Astana) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Metjuz (Australija, Orika) 4:32,44, 2. Gerans (Australija, Orika), 3. Klark (Australija, Orika), 4. Čaves (Kolumbija, Orika) isto vreme, 5. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +0,07, 6. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso), 7. Rodžers (Australija, Tinkof – Sakso), 8. Boaro (Italija, Tinkof – Sakso), 9. Rovni (Rusija, Tinkof – Sakso) isto vreme, 10. Tiralongo (Italija, Astana) +0,13..

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem