Nosiocu roze majice Metjuzu 3. etapa 98. Đira

Lider trke Majkl Metjuz uzima treću etapu. Težak pad Domenika Pocoviva.
Ponedeljak, 11. maj 2015
Nosiocu roze majice Metjuzu 3. etapa 98. Đira

Najbolju reklamu za čuvenu roze majicu dao je nosilac Majkl Metjuz (Orika – Grinedž) školskim trijumfom na trećoj etapi 98. Đira. Posle 136 kilometara vožnje od Rapala, u Sestri Levanteu je bez velikih muka Australijanac nadsprintao Italijana Fabia Felainia (Trek Faktori) i Filipa Žilbera (BMC). Metjuz je timu Orika doneo drugi trijumf od početka aktuelne Trke oko Italije, pošto je australijska formacija slavila i na ekipnom hronometru kojim je tronedeljni megdan počeo.

Etapu koja je išla i preko dva kategorisana uspona obeležio je dramatičan pad Domenika Pocoviva (La Mondijal). Italijan je na spustu tridesetak kilometara do cilja izgubio kontrolu nad biciklom ostavši da nepomičan leži na asfaltu. Zabrinutost je bila velika, s obzirom da su na tlu bile vidljive mrlje krvi. Pocovivo je na nosilima morao da bude unesen u ambulantni kombi. Ipak, lekari i članovi tima La Mondijal ubrzo su raspršili zabrinutost objavivši da je Domeniko svestan, razuman i van životne opasnosti, mada je njegovo stanje okarakterisano kao ozbiljno. Po svemu sudeći zaradio je povrede lica, odakle krv viđena na putu.

Pocovivo je uoči početka 98. Đira bio viđen kao favorit iz senke. Omaleni Italijan je, međutim, i prethodnog dana bio u masovnom padu desetak kilometara do finiša druge etape koji je nastao suludom idejom jednog od gledalaca da se biciklom uveze u peloton. Tad je Domeniko već izgubio više od minuta u odnosu na ostale konačne pretendente na roze majicu.

U sportskom smislu, treću etapu je animirao beg od dvadesetorice vozača. Posebno je bio uporan Pavel Kočetkov (Kaćuša). Pošto su svi begunci uhvaćeni nadomak cilja, Rus je mogao da se zadovolji plavom majicom, namenjenoj najboljem brdskom vozaču. Žileber je imao snage da se izbori za najniži stepenik postolja.

Rezultati 3. etape:  1. Metjuz (Australija, Orika) 3:33,53, 2. Feline (Italija, Trek Faktori), 3. Filip Žilber (Belgija, BMC), 4. Lagutin (Rusija, Kaćuša), 5. Tiralongo (Italija, Astana), 6. Paolini (Italija, Kaćuša), 7. Gavaci (Italija, Sautist Pro Sajkling), 8. Bataljin (Italija, Bardiani), 9. Sančez (Španija, Astana), 10. Monsalve (Venecuela, Sautist Pro Sajkling) svi u vremenu pobednika...

Generalni plasman: 1. Metjuz (Australija, Orika) 8:06,27, 2. Klark (Australija, Orika) +0,06, 3. Gerans (Australija, Orika) +0,10, 4. Čaves (Kolumbija, Orika) isto vreme, 5. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +0,17, 6. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso), 7. Rodžers (Australija, Tinkof – Sakso) isto vreme, 8. Tiralongo (Italija, Astana) +0,23, 9. Aru (Italija, Astana), 10. Roza (Italija, Astana) isto vreme.

 

Izvor: M.Ti. | Foto: Gazeta
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem