Italijanu Ulisiju sedma etapa 98. Đira

Ulisi najbrži u cilju. Kontador izdržao bolove.
Petak, 15. maj 2015
Italijanu Ulisiju sedma etapa 98. Đira

Najduža, sedma etapa na 98. Điru, vožena 264 kilometara od Groseta do Fiuđija, pripala je Dijegu Ulisiju (Lampre), najbržem u finalnom sprintu. Italijan je izborio ubedljiv slavljenički prostor u odnosu na Španca Huana Hosea Lobata (Movistar) i Australijanca Sajmona Geransa (Orika – Grinedž). Ulisi je ostvario ukupno četvrtu pobedu na Trci oko Italije, na simboličan način okončavši i buran period karijere. Dijego je zbog povišenog nivoa Salbutamola bio suspendovan devet meseci, a u konkurenciju se vratio na Trci oko Baskije minulog aprila.

Uprkos dužini, etapa nije zaista krila nikakve spektakularne zamke niti priredila zanimljivosti. Četvoročlani beg, čija je prednost u jednom trenutku dostigla 11 minuta, odvojio se oko dvadesetog kilometra. Glavna grupa osujetila je njihove namere da se bore za pobedu.

Dan je, međutim, bio veoma izazovan za lidera trke Alberta Kontadora (Tinkof – Sakso). El Pistolero je trebalo da se izbori sa posledicama povreda koje je zaradio prethodnog dana u masovnom padu nadomak cilja. Rentgen je pokazao da nije došlo do preloma, ali je Kontador dva puta dislocirao levo rame. Kako je sam objasnio Španac, čim se podigao sa asfalta osetio je da mu se pomerila kost, ali je sam, instinktivno, vratio na mesto i prešao liniju finiša. Na podijumu je odbio da obuče roze majicu zato što mu se rame ponovo dislociralo. Bilo je neizvesno da li će nastaviti trku, ali se uz pristanak doktora našao na startu sedme etape. Ekipa Tinkof – Sakso činila je sve da drži lidera bezbedno, a El Pistolero vozio je gume pod manjim pritiskom kako bi umanjio vibracije i bol. Posle skoro sedam i po sati vožnje, Španac je uspeo da uđe u cilj i sačuva vođstvo od dve sekunde u odnosu na Fabija Arua (Astana). Sledi, međutim, prava planinska etapa koja se završava na usponu prve kategorije.

- Bilo mi je strašno u prvih nekoliko sati etape. Baš je težak dan za mnom, ali odlučio sam da se borim do kraja, do poslednjeg atoma snage. Nisam se spremao toliko za Điro da bih tek tako odustao – komentarisao je Kontador.

Rezultati 7. etape: 1. Ulisi (Italija, Lampre) 7:22,21, 2. Lobato (Španija, Movistar), 3. Gerans (Australija, Orika), 4. Beleti (Italija, Sautist), 5. Bataljin (Italija, Bardiani), 6. Kolbreli (Bardiani), 7. Feline (Italija, Feline), 8. Bole (Slovenija, CCC Sprandi Polkovice), 9. Reza (Francuska, FDŽ), 10. Lagutin (Rusija, Kaćuša)...

Generalni plasman: 1. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) 27:48,00, 2. Aru (Italija, Astana) +0,02, 3. Port (Australija, Skaj) +0,20, 4. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +0,22, 5. Kataldo (Italija, Astana) +0,28, 6. Čaves (Kolumbija, Orika) +0,37, 7. Viskonti (Italija, Movistar) +0,56, 8. Landa (Španija, Astana) +1,01, 9. Formolo (Italija, Kenondejl – Garmin) +1,15, 10. Amador (Kostarika, Movistar) +1,18.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem