Slovencu Polancu peta etapa 98. Đira. Kontador obukao roze.

Slovencu Polancu peta etapa 98. Đira. Kontador obukao roze.
Sreda, 13. maj 2015
Slovencu Polancu peta etapa 98. Đira. Kontador obukao roze.

Jan Polanc (Lampre) odlučio je u pravom trenutku da se oslobodi saboraca iz celodnevnog petočlanog bega, kako bi sam uspeo da se domogne najznačajnije profi pobede na kraju pete etape 98. Đira. Slovenac je napao kad je do cilja na usponu druge kategorije Abetone ostalo deset kilometara od ukupno 152 koliko je voženo od La Specije. Silven Šavanel (IAM Sajkling) domogao se linije finiša 1,31 minuta kasnije, tek da izbegne presudu moćne grupice u kojoj su bili Fabio Aru (Astana), Alberto Kontador (Tinkof – Sakso) i Riči Port (Skaj).

Italijan je u sprintu uzeo treće mesto i četiri sekunde bonifikacije. Četvrtoplasirani Kontador je, ipak, preuzeo lidersku poziciju na Điru. U generalnom poretku El Pistolero ima dve sekunde više od Arua. Port je četvrti pri zaostatku od 20 sekundi.

Etapa, prva prva brdska na aktuelnoj Trci oko Italije, bila je odlična prilika za favorite da opipaju puls jedni drugima. Kontador je prvi napao oko šest kilometara do cilja. Ispratili su ga Aru i Port. Rigoberto Uran (Etiks – Kvikstep), u problemu i prethodnog dana zbog navodne prehlade, ponovo nije bio na visini borbe za roze majicu. Kolumbijac je liniju finiša prešao 28 sekundi iza konkurentnog trojca, što je uz zaostatak od 24 časa ranije minut i 22 sekunde.

Kontador je možda suviše rano na sebe stavio pritisak lidera trke.

- Ne mogu da kažem da sam se najbolje osećao, ali napao sam da bi se trgnuo iz takvog stanja. Kad sam već krenuo, prilika je bila da se vidi ko od rivala može da prati i drži tempo. Uran je opet zaostao, a jasno je da su Aru i Port u odličnoj formi. Drago mi je da sam u roze majici, ali nisam opterećen u ovom trenutku da je sačuvam. Što se mene tiče, mogu i sutra da je izgubim. Najbitnije je da mi bude na ramenima u Milanu 31. maja – komentarisao je Kontador.

Rezultati 5. etape: 1. Polanc (Slovenija, Lampre) 4:09,18, 2. Šavanel (Francuska, IAM Sajkling) +1,31, 3. Aru (Italija, Astana), 4. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso), 5. Port (Australija, Skaj) isto vreme, 6. Landa (Španija, Astana) +1,44, 7. Kataldo (Italija, Astana) +1,53, 8. Karuzo (Italija, BMC), 10. Atapuma (Kolumbija, BMC) isto vreme...

Generalni plasman: 1. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) 16:05,54, 2. Aru (Italija, Astana) +0,02, 3. Port (Australija, Skaj) +0,20, 4. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +0,22, 5. Kataldo (Italija, Astana) +0,28, 6. Čaves (Kolumbija, Orika) +0,37, 7. Viskonti (Italija, Movistar) +0,56, 8. Landa (Španija, Astana) +1,01, 9. Formolo (Italija, Kenondejl – Garmin) +1,15, 10. Amador (Kostarika, Movistar) +1,18.

Izvor: M.Ti
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem