Inćausti upisao solo trijumf na usponu Kampitelo Mateze

Inćausti dolazi do ukupno druge pobede u karijeri na trkama oko Italije. Kontador uspeva da odbrani roze majice uprkos povredi i napadima drugih rivala.
Subota, 16. maj 2015
Inćausti upisao solo trijumf na usponu Kampitelo Mateze

Ekipa Movistar čiji je Nairo Kintana prošle godine osvojio roze majicu došla je na 98. Điro bez ambicija da odbrani titulu. Iskoristili su, međutim, pravo na dnevnu slavodobit pošto je Benjat Inćausti upisao solo trijumf na Kampitelo Mateze, usponu prve kategorije. Španac je bio u begu čitavu osmu etapu sa još desetak biciklista, a u završnici je uspeo da zada olučujući udarac kako bi posle 186 kilometar od Fiuđija odupreo poteri grupice favorita.

Mikel Landa (Astana) iskoristio je odmeravanje snage između lidera ekipe Fabija Arua i vođe trke Alberta Kontadora (Tinkof – Sakso), kako bi se odvojio i izborio se za drugo mesto.  Sebastijan Rajhenbah (IAM Sajkling) upotpunio je etapno postolje. Aru je zauzeo četvrto mesto, dok je Kontador bio peti. El Pistolero je uprkos povredi dva dana ranije, kad je u padu dislocirao rame, uspeo da odgovori na sve napade u okviru prve prave planinske etape i sačuva roze majicu. Čak je zbog bonifikacije na prolaznom sprintu uvećao prednost u odnosu na Fabija na četiri sekunde.

Čini se da je Kontador izvojevao veliku psihičku pobedu nad rivalima. Astana je učinila sve da paklenim tempom izoluje El Pistolera od ostatka njegove ekipe na poslednjem usponu. Aru je žestoko napao u završnih pet kilometara, ali ga je Kontador, iako je delovalo da se mučio, ispratio. Riči Port (Skaj) takođe je pokušao u finišu da se izdvoji,  Alberto je i njegov točak „uhvatio”. U grupici favorita je bio i Rigoberto Uran (Etiks – Kvikstep) koji se očigledno oporavio od prehlade i može predstavljati opasnost u nastavku trke. Sledi još jedna planinska etapa, koja se, međutim, ne završava na usponu.

Rezultati 8. etape: 1. Inćausti (Španija, Movistar) 4:51,34, 2. Landa (Španija, Astana) +0,20, 3. Rajhenbah (Švajcarska, IAM Sajkling) +0,31, 4. Aru (Italija, Astana) +0,35, 5. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso), 6. Port (Australija, Skaj), 7. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep), 8. Kataldo (Italija, Astana) isto vreme, 9. Kunego (Italija, Nipo – Vini Fantini) +0,45, 10. Karuzo (Italija, BMC) isto vreme

Generalni plasman: 1. Kontador (Španija, Tinkof – Sakso) 32:40,07, 2. Aru (Italija, Astana) +0,04, 3. Port (Australija, Skaj) +0,22, 4. Kataldo (Italija, Astana) +0,30, 5. Landa (Španija, Astana) +0,42, 6. Krojciger (Češka, Tinkof – Sakso) +1,00, 7. Viskonti (Italija, Movistar) +1,16, 8. Uran (Kolumbija, Etiks – Kvikstep) +1,24, 9. Karuzo (Italija, BMC) +1,34, 10. Amador (Kostarika, Movistar) +1,38.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem