Anonimni donator bicikala siromašnoj deci u Kanadi

Nakon više od tri decenije, rešena je misterija anonimnog donatora koji je poklonio više od 1700 bicikala siromašnoj deci Montreala.
Sreda, 16. januar 2019
Anonimni donator bicikala siromašnoj deci u Kanadi

Vest se pojavila u javnosti nakon smrti Avruma Morrowa prošle nedelje (Avrum Morrow, 93), koji je od 1980. godine pa sve do svoje smrti svake godine velikodušno poklanjao bicikle onima kojima je pomoć neophodna. Avrum je pre 33 godine, na svoj 60. rođendan odlučio da je vreme da se oduži svojoj zajednici. Čovek koji je svoje bogatstvo stekao proizvodnjom sanitarnog materijala, setio se svog detinjstva i čežnje za biciklom koji roditelji nisu mogli da mu kupe.

“Kada sam napunio 60 godina odlučio sam da proslavim svoj rođendan na malo drugačiji način,” rekao je on za The Montreal Gazette u anonimnom telefonskom intervjuu pre nekoliko godina. “Ništa mi nije trebalo, već sam imao sve što poželim. Tada sam se setio detinjstva i kako roditelji nisu mogli da priušte da mi kupe bicikl. Ipak, ja sam nastavio da ih molim i oni su na kraju popustili i kupili mi crveni Raleigh bicikl. Toliko sam voleo taj bicikl da sam žbice čistio četkicom za zube,” izjavio je Morrow tom prilikom.

Avrum, koji je s godinama dobio nadimak Mr. Bike Man, izdao je oglas u novinama i na televiziji, tražeći od sugrađana da nominuju mlade heroje kao kandidate za besplatan bicikl. Hiljade prijava je preplavilo medije i njega kao donatora, a iz tog jednog čina razvila se godišnja akcija u kojoj je svakog maja bicikl dobilo stotinu dece. Od tada, Avrum je svake godine za ovu akciju izdvajao oko 20.000 dolara. Tokom 34 godine koliko je akcija trajala, on je darivao više od 1.700 dece, poklanjajući ne samo bicikle već i lance, kacige i drugu opremu. 

Uprkos njegovoj smrti očekuje se da će projekat koji je započeo nastaviti da živi i da će se poklanjanje i dalje održavati svakog proleća.

Izvor: Piše: Izabela Škrbić
KOMENTARI
  • mirek200

    Miroslav U. (mirek200)

    14. feb 2019 09:29h

    Ja cu dva puta dnevno da cistim zbice na na biciklu cetkicom, ne za zube nego za slikanje,mozda cu se i ja obogatiti.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem