Diskvalifikacija Novog Zelanda sa Komonvelt igara

Osoblje Biciklističkog saveza Novog Zelanda preuzelo je odgovornost za tehničku grešku koja je diskvalifikovala njihov muški tim na Komonvelt igrama i time ih sprečila da se bore za bronzanu medalju.
Petak, 13. april 2018
Diskvalifikacija Novog Zelanda sa Komonvelt igara

Izbacivanje iz daljeg takmičenja desilo se nakon kvalifikacione trke tima na velodromu Ana Mers (Anna Meares) u Brizbejnu, gde je bicikl jednog člana tima ocenjen kao neadekvatan zbog vertikalne udaljenosti između naslona za ruke i ručki koja je bila duža za nekoliko milimetara.

Pomenuti bicikl nije prošao inspekciju pre kvalifikacione trke koju su sproveli članovi UCI komisije, a naknadno mehaničko prilagođavanje spornog bicikla nije bilo adekvatno te stoga tim nije prošao pregled nakon trke u kojoj su postavili treće najbolje vreme.

Predstavnici tima su uložili žalbu na ovu odluku, ali je ona odbijena. Na kraju su ipak priznali svoju krivicu i odgovornost za diskvalifikaciju. Kompresija naslona za ruke je možda produžila razmak između podmetača i krajeva aero držača. Udaljenost bi trebalo da bude 100 milimetara, dok je na ovom biciklu iznosila oko 105mm. Isti ti bicikli uspešno su prošli provere u martu pred UCI Svetsko prvenstvo u zatvorenom.

Na ovogodišnjim Komonvelt igrama koje se održavaju od 04. do 15. aprila u Australiji, pobednik u kategoriji muških timova bila je upravo Australija, dok su drugo i treće mesto zauzele Engleska i Kanada.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem