4 Elements 2013 na Vlasini - Posle trke

Savez ekstremnih sportova organizovao je treću po redu "4 Elements" trku.
Ponedeljak, 12. avgust 2013
4 Elements 2013 na Vlasini - Posle trke

Do sada neviđena sportska bitka, na Vlasinskom jezeru, trka "4 ELEMENTS" održana je 9. avgusta na ogromno zadovoljstvo učesnika, gledalaca i turista koji su tog divnog dana uživali u ovom neopisivom ambijentu. Za Savez ekstremnih sportova, ovo je treća po redu "4 ELEMENTS" trka, dakle najdinamičnija i najmasovnija jer se 12 timova sa po 5 članova za svaku od disciplina nadmetalo u štafeti, a po organizaciji najkvalitetnija zahvaljujući naravno sponzoru, vodi "ROSA", Turističkoj organizaciji Surdulica, PIO "Vlasina" i uz pomoć zvanične navigacije "Garmin" i vozila "Toyota".

Značajan pomak u dinamici trke doneo je ovogodišnji raspored disciplina u štafeti pa su elementi vode, kajak sa deonicom 12 km i plivanje od 5 km otvorili trku. Pobedu u prvoj borbi, svojom sjajnom strategijom odneo je naš trofejni kajakaš Milenko Našagaćin ali pravi začin dodala je Milica Lazor članica jedinog ženskog tima "Orlovac Ladies" osvojivši 9-tu poziciju što je njenoj timskoj kolegenici u plivanju dalo lepu prednost koju je i iskoristila sedmim vremenom u plivanju.

"Kayak House Team" i njihov Tamaš Farkaš i u drugoj borbi postavili su najbolji rezultat. Interesantno je da su prve tri primopredaje za predavanje čipa za merenje vremena između plivača  i biciklista izvršene u vremenu  manje od dva minuta tako da ni treća disciplina mountain bike nije bila ništa manje neizvesna.
Na žalost,  svoju deonicu od 44km sa usponom na dva vrha, Čemernik 1.638m i Strešer 1.876m dvojica biciklista ipak nisu u potpunosti izvezli. Zbog kvara na menjaču Igor Vuković iz tima "Medijana"  iz Niša, morao je da se vrati  na početak i pozajmi bicikl od jednog od gledalaca trke i sa zakašnjnjem od petnaestak minuta ispočetka krene u svoju etapu. Još veći problem je imao Dragan Mitrović iz tima "Malaslačak 2" koji je pri spustu sa vrha Strešer doživeo ozbiljan pad ali je sa ogromnom posekotinom desnog kolena završio svoju etapu dovezavši bicikl do cilja gde ga je sačekala ekipa hitne pomoći i odvezla za Surdulicu.

Ovo je ujedno i treća disciplina u kojoj je "Kayak House Team" ostvario najbolje vreme, a njihov Bojan Đurdjić je za 1h 59m doneo 18 minuta prednosti svom kolegi Blaži Maksimoviću, koji ipak  nije uspeo svoju deonicu od 10,2km uz uspon od 1100m da istrči brže od neverovatnog Kristijana Stošića iz tima "Revita" koji je vremenom od 55m 17s osvojio zlato u disciplini trčanje.

Možda i najatraktivnija disciplina, paraglajding, donela je i najviše uzbuđenja.
U poslednjoj etapi prvi je startovao Vladimir Bačanin iz tima "Kayak House Team" ali se već nakon pola časa leta ispostavilo da već viđena pobeda njegovog tima nije toliko izvesna.

Heroj poslednje étape je pilot Miroljub Janićijević Ceki, iz "Specijalne Brigade" koji je deonicu od 10km preleteo za rekordnih 32m 25s i time sebi obezbedio zlato u paraglajdingu.

Neočekivan obrt u ovoj borbi donosi pilot Željko Oluka, koji uzletevši sa 8 minuta zakašnjenja u odnosu na vodećeg Bačanina doleće na ciljni teren 15 minuta pre njega i svom timu "Revita" donosi pobedu u ukupnom plasmanu!

Četiri elementa, voda, zemlja, vazduh i vatra u svakom od takmičara donela su tog dana svima na Vlasini mogućnost da se osećaju kao pobednici u sportu naporu, ne odustajanju i timskom duhu.

Još jednom je pobedilo druženje i zdravo nadmetanje.
    Uz sve pohvale organizatru "Savezu ekstremnih sportova", plan da sledeće godine trka "4 ELEMENTS" postane internacionalna, gotovo je izvestan.


Plasman

1.Tim - Revita
2.Tim - Kayak house
3.Tim - Specijalna brigada

 

 


Rezultati MTB

 

 

 


 

 

KOMENTARI
 • vajs

  Nemanja V. (vajs)

  12. avg 2013 21:00h

  Bravo za DJUKU!

 • capricorn

  (capricorn)

  12. avg 2013 22:07h

  Bravo, svaka čast svim takmičarima,posebno pobedniku! Žalim što nisam gledao :(

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem