Sveta Biciklistička Trka - Policija zauzela tvrd stav

I Sveta biciklistička trka pod upitnikom?
Nedelja, 27. jul 2014

Prenosimo vest Biciklistčkog saveza Crne Gore.

- Crnogorska policija ponovo je zauzela tvrdi stav na Zahtjev Biciklistističkog saveza Crne Gore da se učesnicima II Međunarodne  ,,SVETE BICIKLISTIČKE TRKE,, poslije starta iz Srbije odobri ulazak u Crnu Goru, za vrijeme trajanja Trke,  na graničnoj liniji  iznad sela Pećarska-pograničnog mjesta sa Državom Srbijom. Odjeljenje granične oezbjednosti Bijelo Polje- Uprave policije Crne Gore uslovilo je da Organizatora ove  višestruko koristne sportske manifestacije, -15 dana prije njenog starta-  za svakog učesnika dostavi lične podatke: ime i prezime, dan, mjesec i godinu rđenja, mjesto rođrenja, prebivalište, državljanstvo, vrstu, broj, datum, mjesto izdavanja i vrijeme izdavanja važenja isprave, kopije ličnih karata, ili putnih isprava grupe lica za koje je podnesen zahtjev, a za obezbjeđenje svih ovih podataka dat je rok od 14 dana pod prijetnjom odbacivanja zahtjeva kao nepotpunog.

U vremenu kada se trebamo  potruditi za svakog turistu da posjeti Crnu Goru postavljanje ovakvih uslova je najblaže rečeno začuđujuće. U Biciklističkom savezu kažu da znaju da ovakve zakonske obaveze postoje, ali samo za emigrante iz rizicnih država i ilegalnih grupa. Biciklisti nijesu  takva rizična grupa, a ni države poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske,  Slovenije, Italije... ne pripadaju rizičnim iz kojih bi njihovi državljani, na ovaj način, ilegalno, ušli u Crnu Goru.

Predlagali smo Odjeljenju granične policije Bijelo Polje da im sva naznačena tražena dokumenta stavimo na uvid dan prije starta Manifestacije kada učesnici ,,SVETE TRKE,,- legalno-  doputuju u Bijelo Polje, ali to nije prihvaćeno.

Biciklizam i ovakva takmičenja daju mogućnost da se svaki zainteresovani učesnik može prijaviti neposredno prije starta Trke i učestvovati  na sportskom događaju što je i predviđeno Propozicijama, pa Organizator od potencijalnih učesnika ne može tražiti izuzetak u dijelu specijalnih uslova, posebno kada mu je svaki strani takmičar dragocjen.

U Projektu ,,SVETE TRKE,, je istaknuto  da se radi o Maniferstaciji  koja afirmiše sportske, prirodne i turističke potencijale bjelopoljske opštine. Bice to jedna od najneposednijih prezentacija planinskog turizma, sve popularnijeg u zemljama razvijene Evrope, te da će crkve i džamije na stazi, za sve strane učesnike  biti očigledni primjeri istorije, kulture i vjekovnog suživota ljudi ovoga kraja hrišćanske i islamske vjeroispovijesti.

Takođe i dobar primjer buduće stvarne  međugranične saradnje dvije susjedne države koje žele da postanu  dio ujedinjene Evrope.

Biciklistički savez Crne Gore će sa ciljem ublažavanja tvrdog stava Policije tražiti podršku Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

U protivnom Trka će, kao i prošle godine, biti održana samo za bicikliste iz  Bijelog Polja i susjednih opština Crne Gore.

Izvor: BSCG
KOMENTARI
  • Maratonec

    Milan N. (Maratonec)

    4. sep 2015 01:43h

    Hebale vas granice !

  • srkiborg

    Srki S. (srkiborg)

    23. dec 2015 20:24h

    Da krecu iz Albanije trebala bi im samo pionirska knjizica majmunska posla

  • Vesa

    Ranisav V. (Vesa)

    28. apr 2016 19:55h

    Ja kod njih ne idem i nikad necu

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem