Zelena ruta od Pariza do Londona / Bez auto-puta i saobraćaja

Jedan od mogućih puteva vodi bicikliste kroz slikovite seoske predele gde će videti krave i zvonike umesto kamiona i naplatnih rampi na auto-putevima.
Utorak, 5. septembar 2017
Zelena ruta od Pariza do Londona / Bez auto-puta i saobraćaja

Od Pariza do Londona na biciklu, iako je Engleska ostrvo, i more je deli od Francuske, postoji posebno dizajniran plan vožnje i to samo za hrabre, voljne i spremne za ovakvo putovanje. Staza dužine 406 kilometara, od katedrale Notre Dam u Parizu do Londonskog oka (Milenijumskog točka) u Londonu, namenjena je i pešacima i jahačima ali ipak je najviše koriste biciklisti. Inicijativa potekla sa obe strane, u početku je bila zamisao da se pruži iskustvo putovanja van uobičajenih saobraćajnica.

 U jednom trenutku, prelazak preko vode je neminovan jer će se na putu isprečiti Engleski kanal. Širok je oko 560 kilometara i jedan je od najprometinijih pomorskih puteva, a preko kanala se prelazi trajektom koji saobraća od Diepea u Francuskoj do Njuhevena u Engleskoj. 

„Zeleni put“ je posebno markiran za bicikliste koji polaze iz prestonica ove dve države. U Francuskoj, čim se otisnete iz centra Pariza, seoskim putevima i zelenim stazama proći ćete kroz sedam oblasti Francuske vozeći kroz polja, poljoprivredne farme, pored reka i tek pokojeg brda pošto je teren uglavnom ravan celim putem. Sa Britanske strane, staza prati nacionalnu mrežu biciklističkih staza koje idu od same obale preko Sussexa do Londona. Delovi pruge u dužini od 40 kilometara, od Diepea do Pariza, ulaze u sastav ove staze.

Postoje dve varijante „Zelenog puta“. Kraća, zapadna ruta dužine 398 kilometara i duža, istočna, dužine 462 kilometra. Razlika je samo u krajoliku. Istočna pokriva mnogo više istorijskih mesta, a zapadna je više ruralna varijanta sa vožnjom kroz prirodu. Ona vodi i kroz Veksin, zaštićeni rezervat prirode. Obe staze su lake za vožnju i ne bi trebalo da predstavljaju napor čak ni za rekreativne bicikliste. Bez obzira da li vozite po betonu, travnatim stazama, zemljanim putevima ili kroz šumu, svaki deo staze je obeležen i niko se do sada nije izgubio. Francuski deo staze vodi kroz idilične predele koji su bili inspiracija za impresioniste poput Renoira i Moneta, a pre nego što se stigne u London, prelepi Cuckoo Trail će zaokružiti putovanje fantastičnom notom.

Iako su staze otvorene i dostupne preko cele godine, naravno da bi bilo mnogo lepše voziti po lepom vremenu. I dok mnogi čekaju da se stvore pogodni vremenski uslovi, ima i onih odvažnijih kojima vreme ne predstavlja prepreku.

Vozači sami odlučuju gde će i koliko odmarati. Na mapi su označeni hoteli, dvorci, B&B (bed and breakfast) prenoćišta i kampovi kao i restorani i druga mesta gde se može odmoriti i okrepiti. U svakom slučaju, i Francuska i Engleska imaju mnogo toga da ponude. Ako se pak umorite od vožnje biciklom, uvek se možete vratiti jeftinim Eurostar vozom, a prevoz je zagarantovan i za vaš bicikl, bilo kao prtljag koji stiže dan kasnije ili kao deo opreme koju nosite sa sobom. Karta se plaća.

Na ova putovanja moguće je ići i organizovano preko inostranih biciklističkih udruženja.

Fotografije

https://spinlister-blog.s3.amazonaws.com/2016/02/NightBikeParis1.jpg http://velojoy.com/wp-content/uploads/2012/08/LondonEye2.jpg https://cruiselikeavip.files.wordpress.com/2015/07/french-countryside.jpg https://www.nutleyedge.org.uk/wp-content/uploads/2015/09/6133-nutley-edge-cottages.jpg https://c1.staticflickr.com/4/3017/2792653161_4de1b7f2a3_b.jpg https://rougefilm.com/wp-content/uploads/2015/10/stmichelcyclingUSE2.jpg https://richardtulloch.files.wordpress.com/2009/10/dorset-countryside.jpg http://www.pnr-vexin-francais.fr/thumb/?q=75&zc=1&w=984&h=557&src=/home/clients/www/pnrvexin/fichier/pnr_diaporama/4/diaporama_img_epte42.jpg&f=jpg

Izvor: huffingtonpost.com | Izabela Horvat
KOMENTARI
  • vidak

    Nikola (vidak)

    8. sep 2017 20:04h

    Treba nam vise ovakvih tekstova, hvala!

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem