Lumos / Kaciga sa svetlosnom signalizacijom za sigurniju vožnju

Automobili imaju signalizaciju, a s obzirom da su i biciklisti jednako tako učesnici u saobraćaju, kreatori ove kacige Jeff Chen i Ding Eu-Wen pomislili su da bi bilo dobro slično omogućiti i dvotočkašima na pedale.
Nedelja, 12. mart 2017
Lumos / Kaciga sa svetlosnom signalizacijom za sigurniju vožnju

Projekat Lumos kacige počeo je kao Kikstarter kampanja tokom koje je prikupljeno 800.000 dolara, a trenutno je u fazi izrade. Signalizaciju kontrolišu bežične komande koje se ugrađuju na korman bicikla i podrazumevaju dva dugmeta za levi i desni “žmigavac”. Isti upravljač ima u sebi ugrađen i brzinometar koji kada registruje naglo kočenje, smanjenje brzine, pali svetlo za kočnicu.

Uz vodootpornu kacigu dolazi i aplikacija za IOS operativni sistem koja prati stanje baterije i upravljača i obaveštava korisnika kada je vreme da napuni svoju kacigu. Iz kompanije napominju da je Android aplikacija u izradi.

Lumos je prva smart kaciga koja objedinjuje prednje i zadnje svetlo, svetlo za kočnicu i signalizaciju skretanja i dobitnik je brojnih nagrada kao što je godišnja nagrada za dizajn u oblasti transporta. Trenutna cena, za ograničenu prvu seriju, iznosi 169 američkih dolara. 

 

Izvor: lumoshelmet.co | Izabela Horvat
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem