Eko kaciga / Zaštita za spontane bicikliste

Ekološka, rasklopiva, a otporna na udarce sa svih strana, eko kaciga napravljena je da olakša nošenje iste i omogući bezbednu vožnju bicikla.
Petak, 9. decembar 2016
Eko kaciga / Zaštita za spontane bicikliste

Eko kacigu osmislila je i napravila Isis Šifer, ona je nedavno diplomirala na Njujorškom Prat Institutu za dizajn, a svoj patent namenila je korisnicima gradskih bicikala. Gradski bicikli za iznajmljivanje postali su prisutni u skoro svakom gradu na planeti. Globalni projekat koji olakšava transport milionima korisnika koji ne poseduju sopstveni bicikl, predstavlja ekonomično i zdravo rešenje naročito u velikim gradovima ali nijedan od ovih bajk centara ne uključuje kacige za korisnike. Prema istraživanju koje je sproveo Institut za bezbednost biciklističkih kaciga, tokom 2015. godine u Sjedinjenim Američkim Državama život je izgubilo 800 biciklista. Nošenje kacige tokom vožnje verovatno bi drastično uticalo na stopu smrtnosti, a svakako bi učinilo da se biciklisti osećaju bezbednije i komotnije dok voze.

Kaciga je napravljena sa jedinstvenom radijalnom strukturom u obliku pčelinjeg saća, od biorazgradivog papira koji je otporan na vodu do tri sata. Najvažnije od svega jeste da je materijal u kombinaciji sa strukturom otporan na udarce sa svih strana. Jednostavnost strukture izrade, kombinovana sa materijalom znači da bi ova kaciga mogla da se prodaje na bajk stanicama za pet dolara po komadu. S obzirom da se rasklapa kao lepeza, zauzima relativno malo prostora i lako se može nositi u bilo kojoj tašni. 

Za ovaj izum Šifer je dobila Džejms Dajson nagradu za 2016. godinu koja podrazumeva i 45 hiljada dolara namenjenih za dalje razvijanje ovog patenta.

Za više informacija posetite stranicu www.ecohelmet.com

Izabela Horvat

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem