XXVI Fruškogorski MTB Maraton / Nedelja 6. maj

Ovogodišnje izdanje MTB Fruškogorskog maratona održava se u nedelju 6. maja sa početkom u 10 časova na Popovici kod planinarskog doma Železničar.
Četvrtak, 3. maj 2018
XXVI Fruškogorski MTB Maraton / Nedelja 6. maj

Fruška gora je proteklog vikenda ugostila maratonce koji su šetnjom i trčanjem učestvovali na 41. Fruškogorskom maratonu, a već narednog vikenda staze će biti otvorene za profesionalne i amaterske bicikliste. Period pretprijava je trajao do 3. maja, svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti i platiti kotizaciju i na dan maratona i tada će cena iznositi 3000 din (25€). Svi koji se do sada nisu prijavili, a žele to da urade mogu popuniti online prijavu na veb stranici organizatora Fanatic Bike ili u prodavnicama Fanatic u Novom Sadu, a ako ste iz Beograda možete i u prodavnici Probike.

Fruškogorski MTB maraton, za razliku od pešačkog Fruškogorskog maratona ima samo tri staze i to mali (32km, 3 uspona ukupno 878m), srednji (56km, 5 uspona, ukupno 1336m) i veliki istočni maraton (82km, 8 uspona, ukupno 2470m), zato što su te staze zanimljivije i pristupačnije za MTB bicikle. Većina trasa staza koristi postojeće staze pešačkog maratona koje su obeležene prepoznatljivim crvenim srcem u belom krugu, ali postoji i izvestan broj kilometara koji su rezervisani samo za MTB maraton. Obeleženi su strelicom sa natpisom MTB i usmerenom ka pravcu koji je namenjen MTB biciklovima. Staze maratona imaju kontrolne tačke (KT) koje su raspoređene tako da se staza ne može skraćivati, pa svaki pokušaj rezultuje gubitkom plasmana na kraju maratona – DSQ (DiSQualified), odnosno DNF (Did Not Finished) ako se maraton ne završi u slučaju ličnih problema.

Na kontrolnim tačkama se može dobiti okrepa u vidu neophodne vode, voća (banane i narandže) i musli bar-ova (najčešće bonžita). Na svakoj KT je obavezan potpis, kao dokaz da je takmičar prošao kroz svaku kontrolnu tačku. Na cilju takmičare čeka takođe ista okrepa kao i na kontrolnim tačkama, ali i neki konkretniji obrok ne bi li učesnici povratili bar deo energije i elektrolita neophodnih za oporavak. Može da se desi da proglašenje pobednika malo kasni, ali to nije bez razloga: sudije na cilju moraju imati uvid u sve papire sa svih KT, a sve u cilju tačnih rezultata da bi proglašeni učesnici bili samo oni koji su dali potpis na svim kontrolnim tačkama i došli do cilja.

Do sada su nagrađivani robnim nagradama prvih 10 učesnika na sva tri maratona. Medalje su dobijali najboljih troje i tri najbolje devojke na sva tri maratona. Pehare dobijaju prva tri na velikom maratonu i pobednici srednjeg i malog maratona.

Prvi Fruškogorski MTB maraton organizovan je 1992 godine. Začeli su ga pioniri Zvonko Turinski, Toma Subotić, Aleksandar Miškov, Zlatko Tot, Zoran Matić, Goran Galić, Zoran Bukvički i Ivan Francuz, vozeći ga u toku pešakog maratona. Zahvaljujući njima je nastala ideja o stvaranju tradicionalnog Fruškogorskog MTB maratona, prvog brdsko-biciklističkog maratona na ovim prostorima. 1993. godine maraton je organizovao klub Fanatic iz Novog Sada i ostao je njegovoj organizaciji do danas. Od tada se održava svake godine u maju za vikend oko Đurđevdana na Fruškoj gori, a od nedavno i drugom polovinom oktobra sa startom i ciljem na Popovici, na oko 10km od Novog Sada. Fruškogorski MTB maraton je danas najveća brdsko-biciklistička manifestacija u Srbiji. Maraton se deli na tri staze: mali, srednji i veliki maraton gde postoji 8 kontrolnih tačaka (KT), a opšte poznata markacija je crveno srce u belom krugu na drveću. Maraton koji se organizuje u maju je takmičarskog, dok je maraton u oktobru rekreativnog karaktera. Učesnici naravno, mogu da voze i majski maraton rekreativno i da uživaju u vožnji u društvu i u predelima Fruške gore.

Fruskogorski MTB Maraton - Popovica Novi Sad

Izabela Horvat

KOMENTARI
  • vikler

    Miroslav R. (vikler)

    9. maj 2018 21:55h

    Koliko se ja razumem u matematiku od 92.ge do danas nema 41 godina kako ste naveli da maraton vec postoji.Molim objasnjenje.

  • vikler

    Miroslav R. (vikler)

    9. maj 2018 21:56h

    Osim ako racunate da je dva puta godisnje...

  • Ciklo

    Nikola J. (Ciklo)

    10. maj 2018 08:32h

    "Fruška gora je proteklog vikenda ugostila maratonce koji su šetnjom i trčanjem učestvovali na 41. Fruškogorskom maratonu... "
    41. Fruškogorski Maraton - 28-29.04.2018. https://www.fruskogorski-maraton.com

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem