E ovakooo... Pre nekog vremena sam se raspitivala o trenažeru, a sad i da napišem UTISKE kad ga imam i kad sam ga isprobala.
Model: Tacx Cycleforce One
Odlična stvar! =D> Te neke mane za koje sam negde čula ranije mi se nisu pojavljivale. Niti je preglasan (zuji, naravno, ali ne jako), niti je preslabo opterećenje.
Opterećenje: Jeste drugačiji osećaj, drugačija dinamika otpora točka nego u pravoj vožnji, ali tako je sa svim sobnim biciklima i to u suštini nije problem.
Saasvim lepo može da se napuca puls! Podešavate opterećenje prenosom bicikla i opterećenjem trenažera i možete da napravite ubistveni otpor. Pa šta ko voli.

Moguće je raditi i sprint, ali doduše ne onaj pravi gde ćete celu težinu prebacivati na pedalu koja tad "radi" a bicikl ispod vas žestoko da leti levo-desno, jer biste se tako prevrnuli ili možda nešto polomili
Buka: Kao što rekoh, buka je zanemarljiva, potrebno je samo malo pojačati TV da biste ga lepo čuli dok vrtite. Uopšte nemam osećaj da će smetati komšijama ispod. Vozila sam i sa MTB slick i sa drumaškom gumom i skroz je ok. Mislim da kramponi ne bi bili dobra ideja
Dodatne prednosti: Zahteva vrlo malo vremena u odnosu na pravu vožnju. Treba vam 5 min da se spremite i skočite na bajs, za razliku od prave vožnje, gde je potrebno pronaći svu zimsku opremu, videti je l' u voznom stanju, videti kakvo je vreme napolju, izaći na ulicu

i krenuti. Ovako, samo obučete gaćone (majica je višak) i trening je počeo.
Naravno, ništa ne može ni približno da zameni pravu vožnju, ali ovo je odlična zamena.
Eventualne mane: Za razliku od pravog bicikla, slabije se angažuje gornji deo tela (torzo, ruke), pa tu već treba smisliti nadoknadu.
Takođe, neke ljude smara ta vožnja u mestu. Ja sam se u teretani izdisciplinovala za to vrtenje u mestu, tako da mi nije problem. Jednostavno, pustite TV ili film, setite se da tim treningom postižete kondiciju, krenete da pravite planove za sezonu i udriii n2:1963_headbanger_playing_an_electric_guitar
Jeste da se i bicikl haba od takve upotrebe, ali jbg, ni kod babe nema za dž.
Edit: Ako vrtite trenažer negde u životnom prostoru, podbacite pod njega sve do prednjeg točka neke novine, stari čaršav ili sl. jer otpadaju sa njega sitan crni šljam, da l' sa točka, da l' sa pogona (verovatno sa oba). Ili operite bajs do perfekcije.
Eto, trenažer smatram vrlo dobrim potezom i toplo preporučujem. Da imam pare, pre bih uzela bicikl za spining, ali ovo je sledeće najbolje rešnje.
Pitajte ako vas nešto zanima.
Pozz!
Today is always here.
Tomorrow, never.