Postavljeno 28 May 2025 - 10:09 AM

Postavljeno 28 May 2025 - 12:14 PM
ako mislis na prenos 3x7 na 1x12 moze naravno ali ce ti se vise isplatiti da kupis drugi bicikl nego da ga prebacis na 1x12.
Postavljeno 28 May 2025 - 05:50 PM
Postavljeno 28 May 2025 - 06:14 PM
Postavljeno 28 May 2025 - 07:19 PM
Postavljeno 28 May 2025 - 07:39 PM
Svakako bi stavio malo bolji prenos.
'Bolji' i 'prenos' su veoma široki pojmovi. Prenos podrazumeva prednje lančanike, lanac, kasetu i menjače. Da li ti treba dugačiji odnos prenosa (npr. veći ili manji lančanici napred ili drugačiji opseg kasete nazad) ili bi samo neku noviju mehaniku? Koji deo mehanike, sve navedeno ili samo zadnji menjač, a bez prednjeg? Sve u svemu, takva prerada može lako da postane ne samo neisplativa, nego i mehanički teško izvodljiva. Ako uzimaš komplet novu mehaniku, to ume da bude dosta skupo, a ako parcijalno prerađuješ, može da ispadne da se ne gađa linija lanca zbog patrone ili geometrije zadnjeg točka/freewheela itd... Po meni je bolje da lepo servisiraš bajs kod nekog krštenog majstora, da sredi luft u točku, promeni sajle i bužire i stavi možda novu kasetu i lanac (3x9 bi trebalo da je prilično jeftino) i slične potrošne stvari pa možeš da lepo uživaš u bajsu, a ne da se mlatiš sa preradom... idu lepi dani, što pre završiš to bolje, a sačuvaš još neke pare pa kupiš nov bajs kad ovaj stari bude skroz za kontejner. Inače, bajs je spor ili brz samo onoliko koliko ima snage onaj koji ga tera
Postavljeno 28 May 2025 - 07:57 PM
Postavljeno 29 May 2025 - 02:47 PM
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 07 June 2025 - 12:47 PM

Postavljeno 08 June 2025 - 06:06 PM
Deo toga jeste marketing, ali deo dobrano zavisi od terena po kome se vozi. Naime ako se vozi kao što se inače kod nas najčešće vozi mtb što bi se reklo jedno 60-70% asfalt, makadam i zemljani putevi, a mnogo manji deo neke baš ozbiljnije staze onda je 2x ili 3x sistem zapravo bolji. Međutim ako ti treba brza promena stepena prenosa 1x je značajno efikasniji.
Ja sam upravo zbog dve stvari promenio bajs - hteo sam da pređem sa 27.5" točkova na 29" (mada sam imao viljušku koja je podržavala 29" tako da sam mogao i mullet da napravim) i imao sam 3x10 a hteo sam 1x12. I točkovi jesu razlika, doduše i ram sam uzeo malo veći pa je pitanje koliko utiče jedno a koliko drugo, ali su brzine mnogo veća razlika. Jer se na stazama često dešava da i sa 1x12 moram da šaltam 3-4 brzine gore-dole u par sekundi zbog ozbiljne promene u nagibu terena i prosto je lakše. S druge strane definitivno gubiš na brzini kada voziš na primer po ravnom asfaltu jer je i sistem tako podešen da bude više orijentisan ka penjanju a ne ka tome da pedalaš duž ulice. U tom smislu je 3x10 značajano bolji, a imaš vrlo sličnu najslabiju brzinu za penjanje što je vrlo zgodno. Jedini je problem što dok dođeš od neke brzine kojom ideš lupam 25 km/h po ravnom, do neke kojom ćeš ići 6 km/h uz neku jaku uzbrdicu moraš da promeniš dva lančanika napred i nekoliko pozadi, dok ćeš na 1x12 to samo iskliktati bez razmišljanja.
Plus je meni na primer bio problem sa prostorom na kormanu za prednji menjač i dropper jer bez obzira što ima mesta da se sve stavi ostaje problem da nije lako dohvatiti i jedno i drugo. Sa 1x12 ti je sa leve strane samo ta poluga pa nema tih problema. A recimo ako hoćeš i neki remote lock-out za amortizere...
Postavljeno 15 June 2025 - 03:31 PM
Also tagged with one or more of these keywords: Giant talon, deore, pogon
Biciklizam / Triatlon →
Servis →
Rupe na patroni pogonaZapočeo lucky_13 , 31 Jan 2024 ![]() |
|
![]()
|
||
Biciklizam / Triatlon →
Servis →
Lanac češe unutrašnju stranu većeg prednjeg lančanika (2 lančanika)Započeo mihabl , 27 Jul 2022 ![]() |
|
![]()
|
||
Biciklizam / Triatlon →
Pimp My Bike →
Adaptacije na A2B ramuZapočeo DFolly , 22 Jun 2020 ![]() |
|
![]()
|
||
Biciklizam / Triatlon →