Jump to content


Fotografije

Adaptacije na A2B ramu

pogon osovine elektro motor

 • Molimo uloguj se da bi odgovorio
5 odgovora na ovu temu

#1 DFolly

DFolly
 • Members
 • 4 posts

Postavljeno 22 June 2020 - 03:45 PM

Postovani clanovi,

 

Duzi niz godina pratim sajt i koristim oglase, ali do sada nisam ucestvovao u forumima (barem se ne secam). Bilo kako bilo, dosao sam u situaciju da bi trebalo da nacinim odredjene modifikacije u sklapanju bicikla sa Alu ramom koji sam nedavno kupio. Ukazala se prilika i doso sam do rama Ultra motor A2B Hybrid el. bicikla. Nekompletan je tj. nema kontroler i elektro motor. Stavljen mu je zamenski zadnji tocak sa originalnom Sram x3 sedmostepenom kasetom. Delovi na njemu su, rekao bih, u vecoj meri originalni (osim zadnjeg tocka i nekih koji nedostaju kao sto je zadnji nosac tereta i baterije npr.).

 

U vezi ovoga izneo bih svoju ideju i razmisljanje o resenjima te bih zamolio sve zainteresovane da procitaju i daju mi svoje misljenje i predloge ako imaju.

 

 

Ram mi se dopao jer je prilicno robusan i po mom misljenju mi daje dugorocno resenje za neke moje ideje, a to su...

 

1. Da ugradim kontinualni prenos Nuvinci 380

 

kasnije

2. dodavanje elektricnog pogona

 

pre ili kasnije

3. prelazak na pogon sa kajsem ako bude moguce zbog elektro motora.

 

 

U ovom trenutku bi mi dobrodosao savet u vezi sledecih namera i situacije u kojoj sam.

 

1. Prednji pogon je patrona 73mm x 142mm (osovina). Po specifikaciji bi trebalo da bude Chin Haur CH-52. U osrednjem je stanju, ali mislim da mi je to manji deo problema.

2. Prostor za zadnju osovinu na ramu je, kako sam na internetu citajuci shvatio, SUPER BOOSTER tj. 157mm (iako merenjem sam dosao do 153mm verovatno zbog napinjanja iglom). Tocak i nabla (sa kocionim rotorom) koji su na njemu ne odgovaraju tom standardu vec ih je prodavac napeo iglom tj. iglom je napeo ram i to je stajalo tako dok ja nisam skinuo tocak i shvatio o cemu se radi. Nabla na njemu je sa osovinom od 146mm x 10mm i kada oduzmem po 4mm sa svakog kraja ispada da je sirina od-do sigurnosnih srafova 138mm sto bi bio standard od 135mm pretpostavljam.

Ram je predvidjen za osovine precnika 10mm.

 

Moja namera je (u skladu sa tackom 1.) da prvo ugradim Nuvinci nablu i da mi to omoguci koriscenje bicikla, a kasnije da idem dalje. U tom smislu dosao sam do sledeceg...

 

Nuvinci nabla je sirine 135mm sa osovinom precnika 10mm. Znaci da ja imam visak od po 11mm sa svake strane nable, a da tocak ostane u centru. Taj visak sam mislio da premostim adapterom kroz koji bi prolazila osovina i isla kroz ram te se na spoljnoj strani srafila slepa matica na osovine. Da li je to resenje prihvatljivo? Ako jeste, onda bi mi bila potrebna osovina duzine 135mm + 2x 11mm + 2 x 5mm za ram + 2 x 7mm za slepe matice sa spoljne strtane rama sto iznosi ukupno 181mm (ja bih isao na 185mm ako postoji). Uz sve ovo rado bih osovinu sa 10mm popeo na 12 ili mozda cak i 15mm debljine ako je to opcija. tj. ako postoji set sa konusima koje bih stavio u Nuvinci nablu umesto originalnih (molio bih za informaciju gde bih takvu osovinu mogao da nadjem ako neko zna).

Na ovaj nacin bi mi tocak ostao u centru te bih morao da poradim na nekom adapteru za kociona klesta kako bih pomerio klesta 11mm prema centralnoj osi rama. Misljenja sam da bi to bilo prihvatljivo resenje, ali eto nisam siguran pa pitam...

Sto se tice ose prednjeg i zadnjeg zupcanika, kako bi ostali u osi, trebalo bi osovinu prednjeg pogona da zmenim (ili celu patronu) na taj nacin da mi nova osovina bude kraca 11mm po strani (jer mi je nova, Nuvinci, nabla toliko uza od originalnog razmaka zadnje viljuske) sto bi znacilo da novi prednji pogon treba da ima osovinu od 120mm.

 

Ako uspem sa ugradnjom osovine veceg precnika u Nuvinci nablu onda bih i prosirio usice na ramu da ta osovina moze da prodje.

 

Eto to je za sada ono sto pokusavam da osmislim, ali nisam siguran da li sam na pravom putu i gde te delove da nadjem. Pretragom po internetu, do sada, nasao sam mnogo polovicnih varijanti i nisam siguran niti u jednu.

 

Pozdrav svima i nadam se nekom odgovoru...

 

 


 • 0

#2 Dusan011

Dusan011
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 9962 posts

Postavljeno 22 June 2020 - 11:08 PM

Gledajuci slike cini mi se da NuVinci n380 ima dovoljno siroku osovinu da moze bez problema da se stavi u viljusku sirine 153mm jedino treba dodati cev/spejser od 18mm na osovinu da popuni zazor do viljuske. Ja ne bih dirao nosac kocionih kljesta vec bi probao da NuVinci nablu montiram pomerenu skroz u levo tako da disk kocnica moze da se montira bez problema a felnu bih probao da decentriram u desno 9mm i tako postavim felnu i gumu u sredinu rama.

E sad ovaj Ultra motor A2B Hybrid i nije bicikl vec je blizi mopedu sa pedalama, jako tezak za voznju sa pedalama a kad stavis NuVinci nablu bice jos teze odnosno neefikasnije jer te nable imaju znacajan gubitak efikasnosti zbog unutrasnjeg trenja menjaca. Sto znaci da ces verovatno moci da ga vozis samo uz stalnu pomoc elektromotora.


 • 0

#3 DFolly

DFolly
 • Members
 • 4 posts

Postavljeno 23 June 2020 - 01:45 PM

Pozdrav Dusan011,

 

da, razmisljao sam o decentriranju... sama tehnika mi se realno ne dopada... gubi se simetrija, a kako si i sam rekao tezina ovog bicikl je takva da se sve boduje. Drugo... ostaje mi onda problem sa centriranjem zupcanika na pogonskoj strani!

 

Sto se tezine bicikla tice, sada, kada je ram PRAZAN. da se tako izrazim, ne vidim preteranu razliku u tezini... naime on ima krupnije lu elemente u gradji, ali i nesto manji broj tih elemenata od stndardnih ramova pa u zbiru i nije preterano tezi. Sa nuvinvi glavom itd. to postaje drugcije. Pitacu za osovinu Nuvinci bas da proverim duzinu.


 • 0

#4 Dusan011

Dusan011
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 9962 posts

Postavljeno 23 June 2020 - 05:08 PM

Napravi onda prsten sirine 9mm (oznacen crvenom bojom) koji ces postaviti izmedju nable i rotora kocnice pa ces moci da koristis postojeci nosac disk kocnice na ramu a zadrzaces centriranost tocka.

 

NuVinci.png


 • 0

#5 DFolly

DFolly
 • Members
 • 4 posts

Postavljeno 24 June 2020 - 08:07 AM

Da, to je jedan pristup. On se koristi kod komercijalnih daptera sa 142 n 148mm. Moja bojazan je da debljina tog prstena preko 3mm (koliko iznosi debljina kod komercijalnih setova adaptera) moze da bude prevelika tj. da krak sile koji ce tada delovti na srafove, koji moraju biti sada duzi, ne bude prevelika? U prilog tome mi je i cinjenica da komercijlni adapteri se ne preporucuju sa, recimo, 135 na 148 vec samo sa susednih velicina (npr, 142 n 148).

 

Ja sam razmisljao o varijanti da napravim dodatak koji ce se naspanjati na viljusku i biti, zapravo produzetak rama na mestu gde se srfi nosac klesta. Tako bih na taj produzetak (zaprvo zadebljanje) rama samo uvrnuo stndardni nosac sa klestima.

 


 • 0

#6 DFolly

DFolly
 • Members
 • 4 posts

Postavljeno 26 June 2020 - 04:59 PM

Pre 2 dna sam bio u jednom servisu (jedino su mi tamo rekli da mozd imaju osovinu 185mm) i ukrtko objasnio majstoru, koji je prezauzet, svoju situaciju... Zavrsilo se time da mi je on rekao da patronu za elo rama od 73mm nema te mi je rekao da uzmem patronu za 68mm sa osovinom 122mm jer 120mm ne postoji. Uz to kupio sam i osovinu 185mm. Bio sam sumnjicav po pitanju patrone.

 

Danas sam se vratio sa puta i odmah pokusao da montiram delove... Namestio sam patronu... i... leva kurbla za nekih, mozda 5mm, kaci ram!!!! Tacno mi se cini da kaci za onoliko koliko bi patrona za moju sirinu rama (73mm) isla jos na levoj strani u sirinu i pretpostavljam kurbla tada ne bi kacila. Znaci greska!!!!

 

Osovina... 185mm jedva da je dovoljna... mozda se na kraju ispostavi i da nije... viri oko 6mm sa obe strane izvan rama. Konuse sam stavio stare, sve podesio i zamalo da uspem i da nvije spoljne matice, ali... avaj... navoj na osovini ne prima matice!!!

Spakujem se i odem u onaj servis da vidim sa majstorom imamo li neku novu ideju... Bilo kako bilo, zavrsilo se tako sto sam vratio patronu i sada opet trazim 73mm x 120mm (ili nesto duzu osovinu), a sa zadnjom osovinom je jos jedno ludilo ispalo. Nisu nikako uspevali da nadju odgovarajuce spoljne srafove za tu (shimano) osovinu koju sam kod njih kupio, pa sam kupio jos jednu osovinu sve skupa sa konusima, podloskama i spoljnim maticma. Ono sto je cudno je da i na tu novu osovinu moji stari konusi nailaze bez problema!!! Potpuno mi je to nejasno jer po logici ne bi trebalo tako da bude. Sutr cu pokusati da odgonetnem sta se tu desava.

 

U potrazi sam za pomenutom patronom... 73mm x 120/122mm Britanski navoj.

 

Primetio sam i neke stvari oko centriranosti zadnjeg tocka, ali o tome kada jos jednom osmotrim... 


 • 0

Also tagged with one or more of these keywords: pogon, osovine, elektro motor

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika