Tim Sky podržava Krisa Fruma

Prvi čovek tima Sky Dejv Breilsford prekinuo je tišinu u vezi sa aferom salbutamol.
Sreda, 14. februar 2018
Tim Sky podržava Krisa Fruma

Dejv Breilsford po prvi se obratio javnosti u vezi sa anti-doping slučajem Krisa Fruma i celog tima Sky, braneći šampiona Tur De Fransa ali i način na koji se tim nosio sa celom situacijom.

Breilsfordovo komentarisanje Frumovog negativnog nalaza na salbutamol je do sada bilo svedeno na samo par rečenica u nekoliko saopštenja za medije, prvi put u decembru kada je vest dospela u javnost i drugi put kada je objavljeno da se Frum vraća na stazu ovog meseca na trci Ruta del Sol koja počinje danas 14. i traje do 18. februara. Ipak, prvi čovek tima odgovarao je na pitanja novinara na konferenciji za novinare u Kolumbiji pred trku Colombia Oro y Paz. On je tom prilikom izjavio da za njega nema ništa upitno u svemu tome, Frum nije uradio ništa loše. On smatra da je ova situacija teška i da je njegova uloga da se stara o timu i o pojedincima, ali i da mora da misli na sport uopšteno koji vodi UCI organizacija.

“Verujem da je nevin. I dalje mislim da je trebalo da bude poverljivo, nikada nije trebalo da bude obelodanjeno i svi treba da imaju pravo na fer proces. Mi ga podržavamo i trudimo se da učinimo sve da on dobije fer i pošten proces, iako mogu da razumem da je ovo teška situacija za sve.”

Kris Frum i tim Sky su pod lupom javnosti poslednjih nekoliko nedelja zbog rešavanja ovog slučaja. Kao vrlo specifična supstanca, prisustvo salbutamola samo po sebi nije automatski okidač za suspenziju, ali veliki broj vozača, menadžera, organizatora takmičenja pa čak i predsednik UCI-a vide Frumovo dalje trkanje kao vrlo loše za ceo sport.

Što više vremena bude prošlo, a da se ovaj slučaj ne rešava, to je gore po kredibilitet samog sporta. Prethodni sličan slučaj (Diego Ulissi) desio se 2014. godine, kada je bilo potrebno devet meseci da se dođe do konačne presude. Frum i tim Sky detaljno pripremaju izlaganje slučaja kako bi ubedili UCI da je Frumov nivo leka za astmu bio neophodan zbog njegovog zdravstvenog stanja i uzet je na preporuku lekara.

Izvor: Izabela Horvat | Foto: Getty Images
KOMENTARI
  • Boycie

    Dejan P. (Boycie)

    15. feb 2018 18:38h

    Dopage...Očekivao sam da su lekovi protiv crva ali ovo sa astmom je bleda kopija DDR-a.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem