Giro d’Italia / Kris Frum odneo treću Grand Tour pobedu

Benet pobednik poslednje etape, Frum pobednik trke i sedmi na listi najboljih WorldTour vozača.
Petak, 1. jun 2018
Giro d’Italia / Kris Frum odneo treću Grand Tour pobedu

Sem Benet (Bora-Hansgrohe) pobedio je na poslednjoj etapi ovogodišnje trke Giro d’Italia, kružnom delu stazu koja je vodila oko Rima. Ircu je ovo treća etapna pobeda u toku trke, a na putu do cilja ostavio je iza sebe Eliju Vivijanija (Elia Viviani, tim Quick-Step Floors) i Žan-Pjera Drukera (Jean-Pierre Drucker, tim BMC Racing).

Poslednju etapu Kris Frum je završio sa 16 minuta zaostatka iza grupe Grand Tour vozača. Benetova pobeda je još više impresivna jer je njegov tim izgubio svog glavnog čoveka Rudigera Seliga (Rüdiger Selig) na etapi 6.

Za Krisa Fruma, Giro nije počela najsjajnije. Na samom početku, tokom trening vožnje pao je sa bicikla i tom prilikom zadobio više ogrebotina i modrica na desnoj stranici tela, ipak odlučio je da će na startnom delu trku u Jerusalimu učestvovati na istom biciklu sa kog je i pao. Tokom prve nedelje takmičenja četvorostruku pobednik Tur de Fransa nekoliko puta je bio blizu prelomne tačke ali je uspevao da održi ritam. Kako je vreme odmicalo, a trka ulazila u drugu polovinu grupa optimista je sve više verovala u Frumov uspeh.

Ključna deonica bila je etapa 19. Frum je krenuo snažno od samog starta najtežeg dela ovog izdanja trke Giro d’Italia, u isto vreme Jejts je počeo da pokazuje prve znake predstojećeg kolapsa. Superioran na usponima, spustovima i ravnim delovima doline Frum je završio Giro d’Italia 2018 kao pobednik, sa Tomom Damulanom (Tom Dumoulin) na drugom mestu samo 46 sekundi posle britanca.

Frumova pobeda na ovoj trci dolazi sa plavim planinskim dresom, Migel Anhel Lopez otišao je kući sa belim dresom za mlade vozače dok je Vivijani sa sobom poneo ciklama dres.

Zanimljiv je podatak da je 2007. godine na istoj ovoj trci pobedio Alesandro Petaki (Alessandro Petacchi). Njega je u maju 2008. Arbitražni sud za sport proglasio krivim za doping zbog prekomerne upotrebe salbutamola, dobio je zabranu bavljenja biciklizmom do avgusta iste godine, a retroaktivno je kažnjen od novembra 2007. zbog čega mu je oduzeta pobeda na Giro d’Italia 2007. Svi rezulatati postignuti nakon 31. oktobra 2007. su proglašeni nevažećim iako je slučaj zaključen kao nenamerna, ljudska greška.

Ovom pobedom Frum se našao među prvih 10 najboljih vozača "World Tour" liste, na listi su se našli takođe i Jejts kao i Viviani. Na prvom mestu i dalje se nalazi Peter Segan sa 1.914 bodova dok je na drugom mestu Alehandro Valverde 1.682 boda. Sa svojih 1.205 bodova Frum zauzima sedmo mesto na listi.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem