Nekadačnji član Sky tima priznao da je prekršio pravilo „bez igle“

Josh Edmondson je, u intervjuu za BBC, rekao da je zloupotrebio vitaminske injekcije i tramadol.
Subota, 25. mart 2017
Nekadačnji član Sky tima priznao da je prekršio pravilo „bez igle“

Prema saopštenju BBC-a, nekadašnji član Team Sky, biciklista Josh Edmondson priznao je da je 2014. godine prekršio UCI pravilo „bez igle“ i sam sebi ubrizgao vitaminske suplemente, ali i da tim nije prijavio ovu zloupotrebu. I dok Edmondson tvrdi da je tim prikrio ovaj incident, glavni timski lekar Steve Peters izjavio je da im je Josh rekao da nije iskoristio injekciju već da je samo imao opremu kod sebe.

Edmondsonovo priznanje stiglo je u toku istrage koju sprovodi UKAD (Britanska anti-doping organizacija), a u vezi je sa isporukom paketa sa medikamentima koji je iz Mančestera poslat Bradley Wiggins-u pred trku Critérium du Dauphiné 2011.  godine, kao i zbog otužbi za korišćenje kortikosteroida triamcinolona.

Danas član Continental tima NFTO, Edmondson je, znajući da mu je produženje ugovora sa ekipom Skaj ugroženo, kupio špric i folnu kiselinu carnitin, „TAD“ (redukovani antioksidant) i biljni suplement i ubrizgavao koktel dva ili tri puta nedeljno. Rekao je da je bio u iskušenju da zloupotrebi ilegalne supstance za doping, ali da se ipak odlučio za blažu varijantu. „Na ovaj način sam uspeo da premostim razlike bez dopinga“ izjavio je Edmondson za BBC. „Neki ljudi misle da postoji „siva zona“ u (zlo)upotrebi različitih supstanci i da je baš zbog toga i uvedeno pravilo „bez igle“, ali mnogo sportista koristi vitamine već godinama kao alternativu za doping. To nikako nije isto – sa dopingom stičete veliku prednost, a ovako se na prirodan način osvežavate i vraćate snagu.“

Edmondson je koristio ove suplemente samo nekoliko nedelja i to pred početak trke u Austriji, a prijavili su ga drugovi iz tima kad su pronašli špriceve za vreme trke u Poljskoj, mesec dana kasnije.

Na insistiranje doktora Petersa, Edmondson je podvrgnut testovima, kojima je utvrđeno prisustvo nedozvoljenihh supstanci u krvi, a u razgovoru za vreme pregleda mnogo toga se nije uklapalo u priču.

Prema rečima Petersa, Josh je bio pod velikim stresom svestan da mu je uloga u timu pod znakom pitanja. „Poslali smo bočice na ispitivanje, samo jedna je bila otvorena. Ispostavilo se da su u pitanju vitamini koji se mogu kupiti u apoteci. Pitao sam ga zašto je to uradio, a on je odgovorio da ih nikada nije ni upotrebio. Jednostavno nije znao šta treba da uradi i tako ih je i ostavio“

Iako je sumnjao da Edmondson ne govori istinu, timu je saopštio da ne bi trebalo praviti previše buke oko incidenta i da će, ako slučaj budu prijavili, samo pogoršati njegovo stanje.

Edmondson je kasnije priznao pred menadžmentom tima da je koristio vitamine kao i da je tim prikrivao činjenice.

„Mislim da ovo moje priznavanje krivice nije odgovaralo timu“ izjavio je Edmondson. „U tom slučaju, morali bi da priznaju da je mladić koristio injekcije, čija upotreba je zabranjena. Iako nisu u pitanju nedozvoljene supstance, upotebljavanje injekcije je protiv pravila, bar ako to takmičar sam uradi.“ 

Doktor Peters je kategorički opovrgao optužbe rekavši da prikrivanja nije bilo i da tim nikada ništa nije prećutao. Menadžment Skaja je podržao Petersa dodavši da, prema njihovim saznanjima, Edmondson nije sam sebi dao injekciju. „Rukovodstvo tima nije bilo upućeno u dešavanja oko ovog pitanja, a istraga je počela čim smo saznali za slučaj. Po završetku istrage, došli smo do zaključka da je jedini prekršaj bio narušavanje politike tima, kao i da dokaza o kršenju anti-doping pravila nema.“

Nakon priznanja, Edmondson je bio pod prismotrom do isteka ugovora, dok su advokati sa kojima je tim bio u konsultacijama, izjavili da Skaj nije u obavezi da izveštava UCI ili anti-doping kontrolna tela o kršenju timskih pravila.

„Mogli smo doneti drugačiju odluku i ceo slučaj prijaviti nadležnim organima“ izjavio je Peters. „Šta se sve moglo dogoditi potom, nikad nećemo sa sigurnošću znati. Mislim da sam ispravno postupio jer se u suprotnom ovo ne bi dobro završilo po Josha. Definitivno bih ga prijavio da sam procenio da želi da vara na trkama. Mislim da je sve ovo uradio u panici. Doneo je veoma lošu odluku jer se u tom trenutuku našao u nezavidnom položaju. Pre svega bi mu trebalo pomoći da prevaziđe probleme, a kasnije se pozabaviti celim slušajem jer bi bilo kakva istraga i disciplinski postupak ozbiljno uticao na njegovo zdravlje“

Iz Skaja dodaju da  su zadovoljni što je incident rešen na korektan način i da sama procedura pokretanja istrage i njen krajnji rezultat pokazuju da Skaj može uspešno da se nosi sa problemima ove vrste.

Edmondson je takođe priznao i da je zloupotrebio Tramadol koji mu je prepisao lekar koji nije povezan sa timom i da je zbog toga bio u depresiji. Pošto je prekršio pravila tima, bio je u strahu da se kolegama i osoblju obrati za pomoć.

„Ne pokušavam da se izvučem bez kazne. Znam da sam pogrešio i ne želim da pričam o tome kako me nisu otkrili, ali da je neki drugi takmičar u pitanju, vrlo rado bih mu pomogao. Bilo bi dobro kada bi postojao sistem uz pomoć kojeg bi se lakše otkrivalo kada je neko u depresiji, bez obzira da li koristi nedozvoljene supstance ili ne.“ rekao je Edmondson.

Sa druge strane ekipa Skaj tvrdi da takav mehanizam unutar tima postoji i da se vozači ohrabruju da svoje probleme iznose, naravno uz maksimalnu diskreciju. „Zadovoljni smo što osoblje zna kako da se odnosi prema vozačima i njihovim problemima, a tim im u tome pruža nesebičnu podršku.“

Izvor: Foto: cyclingnews.com | Izabela Horvat
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem