54. Trka kroz Srbiju od četvrtka, 19. juna

54. Trka kroz Srbiju ove godine u skraćenoj varijanti.
Sreda, 18. jun 2014
54. Trka kroz Srbiju od četvrtka, 19. juna

Uprkos svim problemima koji su nastali usled poplava koje su zadesile Srbiju najvažnije je da će 54. međunarodna Trka kroz Srbiju (UCI, 2.2) biti održana. Na konferenciji za medije kojom je u prostorijama Turističke organizacije Srbije predstavljena skraćena - tri umesto pet dana - varijanta prestižnog biciklističkog takmičenja, organizatori i saradnici složili su se da u periodu od 19. do 21. juna masovnosti i uzbudljivosti na našim drumovima neće nedostajati. 

Sportska manifestacija, drugu godinu zaredom pod visokim pokroviteljstvom predsednika republike Tomislava Nikolića, morala je da pretrpi izmene usled posledica koje su u Srbiji ostavile nezapamćene poplave. Tako će u tri etape – kružna trka u Požarevcu (123 km), Požarevac – Ruma (224 km) i Ruma – Beograd (82 km) – biti obeležen jubilej 75 godina od osnivanja najznačajnijeg domaćeg biciklističkog takmičenja. Najavljeni karavan od 125 učesnika, 25 ekipa iz zemlje i inostranstva, ići će „Stazama slobode naših predaka“ u sećanje na heroje koji su branili otadžbinu kad je pre tačno veka počeo Prvi svetski rat. 

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić govorio je u ime predsednika organizacionog odbora ministra Vanje Udovičića. - Tradicija nije smela da bude prekinuta. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo omladine i sporta uložili su maksimalan napor da se organizatorima pomogne u trenutku brojnih izazova. Trka kroz Srbiju ima značaj i takmičarski i sa stanovišta masovnosti – istakao je Peruničić. 

Direktor trke Ljubomir Živanović ukazao je da za 16 godina, koliko je u organizaciji biciklističkog nadmetanja Kroz Srbiju, nikad Vlada nije pokazala toliku rešenost da se takmičenje održi. - Žuta majica, namenjena vodećem u generalnom poretku nosiće znak MOS. Bez podrške Ministarstva unutrašnjih poslova trka ne bi mogla da postoji, a kamoli da nosi epitet jedne od najbezbednijih u jugoistočnom delu Evrope. Zato će na beloj majici, za najboljeg mladog vozača, biti znak MUP. Zahvalni smo i sponzorima ostalih odličja Festini, banci Sosijete Ženeral, Vestern Unionu, Koka – Koli, na pomoći koja godinama ne izostaje, kao i gradovima domaćinima Požarevcu, Rumi i Beogradu – istakao je Živanović. 

Ispred Biciklističkog saveza Srbije predsednik Branko Banović želeo je da naglasi značaj koji trka ima za promociju biciklizma i njegovih domaćih predstavnika. - Brinuli smo da će zbog skraćivanja zainteresovanost ekipa opasti, ali usled masovnog odziva morao je broj takmičara po timu da bude ograničen na pet. Staza nije toliko zahtevna, ali je dovoljno atraktivna i lepa da draž biciklizma pokaže na najbolji mogući način. Nadam se da ćemo na cilju na Avali, kod Spomenika neznanom junaku proslaviti pobedu našeg takmičara – zaključio je Banović. 

Miloš Miladinović, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije, izrazio je organizatorima zahvalnost na istrajnosti i entuzijazmu. - Biciklističke trke promocija su prirodnih lepota i turističkih potencijala zemlje. Biciklizam kao rekreacija je vredan turistički proizvod – objasnio je Miladinović. 

Od gradova domaćina na konferenciji je prisutan bio Slobodan Đokić iz Rume. - Posebna važnost je obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. U Rumi smo srećni da ponovo možemo da budemo deo organizacije i da doprinesemo organizaciji – istakao je Đokić. Sportski direktor Trke kroz Srbiju Aleksandar Milenković dao je više detalja o samoj trasi. - Skoro 430 kilometara dovoljno je da takmičenje zadrži prestiž. Kružna trka oko Požarevca biće veoma zanimljiva, ali u preko 200 kilometara od Požarevca do Rume može svašta da se desi uz tradicionalno neugodan vetar u Vojvodini i predviđene visoke temperature. Činjenica da se trka završava kod Spomenika neznanom junaku na Avali, omogućava neizvesnost po pitanju pobednika do samog kraja – precizirao je Milenković. 

Od 25 prijavljenih ekipa, od kojih i iz Italije, Rumunije, Mađarske, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Bugarske, Slovačke, Grčke, Austrije, Poljske, Turske, Moldavije, Rusije, Holandije, četiri su srpske. Konferencija je iskorišćena za predstavljanje nacionalnog A tima u sastavu Ivan Stević, branilac titule i dvostruki pobednik Trke kroz Srbiju, Miloš Borisavljević, Marko Danilović, Stefan Stefanović i Jovan Zekavica. Na startu će se još naći srpka reprezentacija vozača mlađih od 23 godine, Srbija – regional tim i kraljevački CCN Metalac. - Sreća je što će biti trke. Za nas je rezultat u Srbiji prioritet sezone. Dobio sam izraze zadovoljstva brojnih prijatelja iz stranih ekipa, jer je reč o jednom od omiljenih takmičenja u regionu. Čast mi je da kao branilac titule ove godine budem kapiten i predvodnik jedne podmlađene reprezentacije. Vreme je da predam štafetu. Trka treba da ima pobednika iz Srbije, ali to ne moram biti ja. Spremni smo, trebaće nam sreće i podrške – istakao je iskusni Stević.

 

Etape

19.06 - Požarevac - kružna trka - satnica
20.06 - Požarevac - Ruma - satnica
21.06 - Ruma - Beograd - satnica

 

Izvor: Trka kroz Srbiju
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem