Džon Degenkolb slavio na prvom monumentalnom klasiku Milano - Sanremo

Džon Degenkolb podigao je sebi pravi „monument” slavljem na 106. trci Milano - Sanremo.
Nedelja, 22. mart 2015
Džon Degenkolb slavio na prvom monumentalnom klasiku Milano - Sanremo

Imao je već lepu kolekciju klasika, ali Džon Degenkolb (Džajant) podigao je sebi pravi „monument” slavljem na 106. trci Milano – Sanremo. Čuvenu „Primaveru” Nemac je ugrabio ispred branioca titule Aleksandra Kristofa (Kaćuša).

Pobede na Fatenfal Ciklasiksu, trkama Pariz – Tur i Gent – Vevelgem, ne mogu da se porede sa značajem osvajanja „Proleća”. I prethodne godine, Degenkolb je došao sa velikim ambicijama na legendarni jednodnevni megdan u Italiji, ali ga je gumi defekat onemogućio za bitku u finišu. Sprint je iz uloge autsajdera Kristofa promovisao u slavodobitnika, a ove godine u velikog favorita.

Posle 293 kilometara najdužeg klasika, pobedu je trebalo izboriti u masovnoj završnici na ponovo posle sedam izdanja vraćenom putu Via Roma. Uprkos tome što je Luka Paolini (Kaćuša) vukao paklenim ritmom za Kristofa, Norvežaninu je nedostajalo barem još nekoliko desetina metara kako bi izdržao nalet Degenkolba. Australijanac Majkl Metjuz (Orika), koji se 2010. isprečio pred Nemcem za zlato na Svetskom prvenstvu vozača mlađih od 23 godine, uleteo je u cilj treći, ostavivši Petera Sagana (Tinkof – Sakso) van postolja. Slovak nikako nije bio u dobrom ritmu, mada je viđen kratko „napred” na usponu Pođo, petnaestak kilometara do finiša, prateći Grega van Avermeta (BMC) u poteri za dvojicom begunaca Gerentom Tomasom (Skaj) i Danielom Osom (BMC). Na tehnički zahtevnom spustu pad je iz borbe za eventualnu pobedu izbacio Filipa Žilbera (BMC), svetskog šampiona na drumu Mihala Kviatkovskog (Etiks – Kvikstep), DŽeralda Cioleka (MTN – Kubeka), Zdeneka Štibara (Etiks – Kvikstep) i Tima Velensa (Loto Soudal).

- Fantastičan trenutak za mene! Trka se odvijala baš onako kako se ekipa nadala. Čak četiri godine sam dolazio sa namerom da osvaojim Primaveru i konačno mi se san ostvario – komentarisao je Degenkolb.

Rezultati: 1. Degenkolb (Nemačka, DŽajant) 6:46,16, 2. Kristof (Norveška, Kaćuša), 3. Metjuz (Australija, Orika), 4. Sagan (Tinkof – Sakso), 5. Bonifacio (Italija, Lampre), 6. Buani (Francuska, Kofidis), 7. Kanćelara (Švajcarska, Trek Faktori), 8. Ćimolai (Italija, Lampre), 9. Galopen (Francuska, Loto Sudal), 10. Boson Hagen (Norveška, MTN – Kubeka) svi u vremenu pobednika...

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem