Valverde kao strela - Španac ponovo slavio na trci „Valonska strela”

Španac ponovo slavio na čuvenom klasiku u Belgiji
Četvrtak, 23. april 2015
Valverde kao strela - Španac ponovo slavio na trci „Valonska strela”

Ale­han­dro Val­ver­de (Mo­vi­star) od­bra­nio je ti­tu­lu na tr­ci „Va­lon­ska stre­la”. Špa­nac je bio na če­lu ka­ra­va­na od po­čet­ka ču­ve­nog uspo­na Mir d'Ij na ko­me je bio ucr­tan cilj po­pu­lar­nog bel­gij­skog kla­si­ka vo­že­nog 206 ki­lo­me­ta­ra od Va­re­ma. Val­ver­de je i ko­nač­no odo­leo iza­zo­vi­ma Ži­li­ja­na Ala­fi­li­pa (Etiks – Kvik­step) i Mi­ka­e­la Al­ba­si­ni­ja (Ori­ka) za ude­blji­vu po­be­du, tre­ću ukup­no na „Va­lon­skoj stre­li”.

Ekipa slavodobitnika Movistar radila je na hvatanju svih begunaca, a završnicu je obeležio na dodatom pretposlednjem usponu Kot de Šerav napad Tima Velensa (Loto Sudal), koji je „preživeo” do poslednjih 500 metara. Dok je trajala potera za Belgijancem, Valverde se probio napred gde su bili grupisani favoriti. Kako je stepen nagiba na Mir d'Iju rastao, tako su mnoge pretnje posustajale, uključujući i Mihala Kviatkovskog (Etiks – Kvikstep), svetskog šampiona i pobednika Amstel zlatne trke nekoliko dana ranije.

Trku su obeležili brojni padovi. Nekadašnji osvajač Valonske strele Filip Žilber (BMC) nije mogao da nastavi nadmetanje. Na zemlji su završili  Daniel Martin (Kenondejl – Garmin) i Kristofer Frum (Skaj), pobednik Tur d'Fransa iz 2013, između ostalih.

- Dan je bio izuzetno težak i stresan. Previše je bilo padova i tenzija. Ne pamtim, u stvari, kad je neka trka bila toliko napeta. Poslednji uspon je bio, takođe, naporan, ali dobar za mene. Kontrolisao sam trku. Imao sam Đovanija Viskontija u glavnom begu, tako da sam mogao da vozim umerenim ritmom. Kad je do cilja ostalo 200 metara, znao sam da ću da pobedim, jer sam osećao da imam taman još toliko ekstra snage – komentarisao je Valverde.

Zbog toga što će predstojeća Trka oko Francuske ići delom trase Valonske strele, mnogi favoriti za trijumf na najznačajnijem biciklističkom megdanu uzeli su učešća u Belgiji. Vinćenco Nibali (Astana), branilac titule na Turu, čak je i napadao u završnici trke. Nairo Kintana (Movistar) takođe je „trenirao” na Mir d'Iju. Alberto Kontador (Tinkof – Sakso) izostao je iz konkurencije.

Re­zul­ta­ti:

1. Val­ver­de (Špa­ni­ja, Mo­vi­star) 5:08,22, 2. Ala­fi­lip (Fran­cu­ska, Etiks – Kvik­step), 3. Al­ba­si­ni (Švaj­car­ska, Ori­ka), 4. Ro­dri­gez (Špa­ni­ja, Ka­ću­ša), 5. Mo­re­no (Špa­ni­ja, Ka­ću­ša) svi u vre­me­nu po­bed­ni­ka, 6. Vi­jer­mo (Fran­cu­ska, La Mon­di­jal) +0,04, 7. Enao (Ko­lum­bi­ja, Skaj), 8. Fuglsang (Dan­ska, Asta­na), 9. Jel­te Slag­ter (Ho­lan­di­ja, Ke­non­dejl – Gar­min), 10. Kel­der­man (Ho­lan­di­ja, Lo­toNL – DŽam­bo) isto vre­me.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem