Trka kroz Srbiju po 54. put

54. Trka Kroz Srbiju održaće se od 17. do 22. juna.
Subota, 8. mart 2014
Trka kroz Srbiju po 54. put

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije biće visoki pokrovitelj 54. trke „Kroz Srbiju“ koja će se održati od 17. do 22. juna na stazi od 850 kilometra u šest etapa od Požarevca, preko Kruševca, Priboja, Pala, Rume do Beograda gde će cilj biti kod spomenika Neznanom junaku na Avali.

Trka će se voziti pod sloganom „Stazama slobode naših predaka“ kao deo obeležavanja sto godina od Prvog svetskog rata (1914- 2014).

O značaju trke „Kroz Srbiju“, najstarije biciklističke manifestacije u Srbiji koja ove godine slavi sedam i po decenija od osnivanja, govorio Vladimir Božović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Pozdravio je u ime predsednika Organizacionog odbora 54. trke „Kroz Srbiju“ Nebojše Rodića ministra odbrane, veliki broj predstavnika medija i uglednih gostiju.

- Vlada Srbije, resorna ministarstva, gradovi - domaćini etapa, organizacioni odbor i svi prijatelji biciklističkog sporta imaju obavezu da, stvaranjem uslova i dobrom organizcijom, pošaljemo sa ove trke najlepšu sliku u svet, sliku Srbije kao stabilne, uređene i demokratske zemlje. Na ovo je ukazao tokom sednice Orgnizacionog odbora i minstar Rodić. Ministarstvo unutrašnjih poslova pružiće, sa graničnom policijom, svu neophodnu pomoć organizatorima.

Staza trke proći će pored brojnih istorijskih spomenika iz Prvog svetskog rata i kroz krajeve gde su se vodile neke od najvećih bitaka. Miodrag Kovačević, načelnik Opštine Pale, koja je 2011. proglašena za najbolje etapno mesto, poželeo je dobrodošlicu biciklistima, kao i predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović, predstavnik Kruševca Dušan Todorović i Slobodan Đokić predstavnik Opštine Ruma. Prisustovala je i Ljiljana Čerović ispred Turističke organizacije Srbije.

- Veliku čast učinio je našoj trci predsednik Tomislav Nikolić prihvativši se visokog pokroviteljstva. Trke ne bi bilo bez podrške Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova ali i gradova domaćina etapa Požarevca, Kruševca, Priboja, Pala, Rume i Beograda. Zahvaljujemo se, posebno,  ministru odbrane Nebojši Rodiću što je prihvatio da bude predsednik Organizacionog odbora. Očekujemo da uz nas ponovo bude na žutoj majici Vestern union, na plavoj Sosijete ženeral banka, kao i da nam Koka kola sa vodom Rosa bude zvanično piće, jer biciklisti popiju 7.800 litara vode u toku trke. U sponzorskom pulu su i Telekom i zvanični merilac vremena Festina – rekao je direktor trke Ljubomir Živanović istakavši i veliku pomoć koju u afirmaciji trke i biciklističkog sporta pružaju mediji.

Titulu brani Ivan Stvić srpski profesionalac u rumunskom Tušnadu, koji će na startu poneti broj 1 u karavanu od 125 biciklista u 25 ekipa po pet vozača. Sportski direktor Aleksandar Milenković je naglasio da je već dobio 50 prijava ekipa iz 20 zemalja, ali da će zbog propisa broj biti redukovan na 25.

- Startujemo kružnom etapom oko Požarevca do Velikog Gradišta i Turije, nastavljamo etapom od Požarevca do Kruševca, a u trećoj, najdužoj etaopi od 192 km od Kruševca preko Ivanjice do Priboja prvi put ćemo proći možda i najlepšim delom Srbije. Posle Priboja dolazimo na Pale i biciklisti će se popeti na „krov trke“ 1.700 metara visok Sjemeč i Romaniju. Nakon prebacivanja karavana od 100 km od Pala do Milića, krećemo ka Rumi. Poslednja etapa je i najkraća, 82 km od Rume do Beograda ali već umorne bicikliste čeka ni malo naivan uspon na Avalu do groba Neznanog junaka. Staza je za brdske vozače, ali biće prilika i za sprintere.

Ekipnu titulu braniće norveški Motiv pro tim, a u Kristina vočis iz Danske dolaze učesnik „Tura“ Stefan Šumaher, pobednik trke „Kroz Srbiju“ 2012. kao i Baliani pobednik etape do Pala te godine. Prijavljeni su i profi timovi iz Francuske (Amical), Velike Britanije (KTM), Rusije (Iter Kaćuša), Grčke (Kastro), Italije (MG Kvis), SAD (CMI), Holandije (Park hotel), Bugarske (Hemus), Japana (Vini Fantini Nipo), Mađarske (Utensilia Ora 24), Argentine (Start), Češke (Author), Ukrajine (Amore Vita), Nemačke (LKT Barndenburg), Litvanije (Alfa Baltik), Poljske (Markpol), Kazahstana (Astana), Turske (Brisaspor), Austrije (Vorarlberg), Alžira (Socak) kao i nacionalne selekcije Moldavije, BiH, Ekvadora i tri reprezentacije  Srbije.

- Imaćemo bicikliste sa skoro svih kontinenata – dodao je Milenković. - Biće tu dosta mladih vozača kojima ova trka pruža šansu za afirmaciju. Nagradni fond je 20.000 evra, pobedniku će pripasti 1.500 evra što je po propisima međunarodne federacije - UCI. Sudija za doping kontrolu biće srpski internacionalni komesar Marko Pročikević.

Na kraju konferecnije za novinare uručene su i majice- suveniri sponzorima – žuta „Tenfor Vestern union – SAP“ Marku Miljušu direktoru preduzeća Tenfor i plava „Sosijete ženeral banke“ Stanislasu Tertreu potpredsedniku Izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke“.

 

Trasa Trke kroz Srbiju 2014

KOMENTARI
 • chegi

  Milan (chegi)

  8. mar 2014 15:37h

  na prvi pogled sam pomislio: nemam pojma po kom osnovu je izostavljen Nis ove godine, ali kad se prisetim katastrofalne organizacije, bolje tako, manje ce nas boleti glava.

 • GoranLe

  (GoranLe)

  8. mar 2014 18:50h

  Voleo bi druže tebe da vidim kao organizatora lako je kritikovati ali se treba latiti učešća pa bi video kako je lako organizovati takve stvari u Srbiji.
  Mada ne znam koliko ćeš se složiti sa mnom ali ovo mi više liči na trku oko Beogradskog pašaluka nego na trku kroz srbiju jer koliko sam još u toku srbija je malo južnije i od Niša pa bi bilo lepo da se gospoda ministri i toga sete kada se organizuje nešto pod pokroviteljstvom Srbije
  a ne samo kada su izbori.

 • Vesa

  Ranisav V. (Vesa)

  8. mar 2014 22:49h

  Od kad je Bosna Srbija i od kad Vojvodina nije Srbija.

 • ivan984

  Ivan S. (ivan984)

  10. mar 2014 14:45h

  Trasa je smesna samo to imam da kazem

 • 0049

  Daniel (0049)

  11. mar 2014 11:01h

  Totalno ste u prawu trka je swarno smesna.
  Zowe se traka kroz srbiju a ne spominje se ni nis ,ni vranje i ostale juzne kradowe.
  BRUKA!!!!

 • dzonidelija1991

  Nikola R. (dzonidelija1991)

  12. mar 2014 19:13h

  Sramota ni severne ni istocne ni juzne Srbije!!!

 • Sotir

  (Sotir)

  25. mar 2014 17:25h

  Smešna pa smešna... Vi ste smešni jer komentarišete nešto o čemu nemate pojma, e samo da se nešto škraba. Kad već imate višak slobodnog vremena, informišite se o tome da nijedna "trka kroz zemlju xy" ne ide ravnomerno po svim oblastima, pojedine etape gostuju u susednim ili čak i udaljenijim zemljama itd itd. A da ne spominjemo uslove koji vladaju na lokalnim putevima i koliko su lokalne samouprave spremne tj. nisu spremne da učestvuju u organizaciji. Pa sledeći put kad vi pametnjakovići budete sami nešto organizovali, baš bih voleo da vidim gde ćete da provučete etapu npr. kod Vranja. Živo me zanima!

 • GoranLe

  (GoranLe)

  26. mar 2014 15:29h

  Pošto ste već pomenuli bivšu Jugu "xy"
  A mi smo obićne dangube a vi najpametniji pogledajte predhodne etape gde su išle i neznam zašto ali su redovno prolazile Niš - Leskovac - Vranje sa prelaskom preko Srdulicee ili Vlasinskog jezera a ne znam zašto su u par navrata i etape završavale u leskovcu i noćilo se u hotelu Beograd u centru Leskovca.
  A koliko se sećam vozilo se od Sežane do Djevdjelije ali nikako po susednim državama kao sad.
  A koliko su lokalne samouprave raspoložne za saradnju treba razgovarati sa njima i na istom nivou ali onda ne bi bilo interesantno.

 • Sotir

  (Sotir)

  26. mar 2014 15:57h

  Ja pominjao "Jugu"? Nisam primetio. Eto sad ne ide Leskovac, Vranje, pa šta s tim? Nisam znao da ima neka obaveza da se ide svake godine kroz Vranje ili bilo gde. Nemojte da ste detinjasti sa tom netrpeljivošću prema "pašačuku". Ako treba neka vam se organizator lično izvini što se previše vozi po pašaluku umesto po vašim predivnim predelima sa rasturenim putevima, pa da idemo na sledeću temu. Inače vozi se po susednim državama na mnogim trkama, zato i treba da se informišete. Nemojte da stvarno ispadam najpametniji, a bez truda ;)

 • Ciklo

  Nikola J. (Ciklo)

  26. mar 2014 20:44h

  Kolege biciklisti molim vas bez svadje samo :) Slobodno iznesite svoje mišljenje ali bez svađe i konflikta. Trka ide onom trasom kojom je organizator odredio za ovu godinu i to je to. Sigurno postoje razlozi zašto je to tako. I druge mnogo veće trke delom gostuju u drugim državama. Ne vidim ništa loše što trka ima etapni cilj i start u BiH, čak mislim da je to jedan plus jer doprinosi popularizaciji kako trke tako i biciklizma u tim krajevima a i na neki način spaja susede.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem