Tour de France 2017 / Izazovi i očekivanja

Ovogodišnji Tur de Frans (TDF) u mnogome će se razlikovati od prethodnih, bar što se izgleda same staze tiče.
Sreda, 29. mart 2017
Tour de France 2017 / Izazovi i očekivanja

Ovogodišnji Tur de Frans (TDF) u mnogome će se razlikovati od prethodnih, bar što se izgleda same staze tiče. Sa manje ciljeva na uzvišenjima, vremenski kraćim deonicama i nekoliko etapa koje ne izgledaju baš najravnije (bar ne na papiru), organizatori su se potrudili da trku učine znatno težom. 

Trka će biti napornija pre svega za Krisa Fruma i Tim Skaj (Sky), koji su dominirali Tur de Fransom prethodnih godina. Na kraju, ovim modifikacijama koje trku čine otvorenijom, a samim tim i uzbudljivijom, pruža se prilika Frumovim konkurentima da se pokažu. Tur de Frans 2017. obeležiće ovih šest etapa:

Etapa 5 – Vittel - La Planche des Belles Filles (160km)
Sreda, 5. jul

Prvi put od 1992. godine trka obuhvata svih pet najpoznatijih planinskih lanaca u Francuskoj. Etapa počinje vožnjom kroz Vosges, a završava se iznad  La Planche des Belles Fillesa i to kratkim ali oštrim usponom i 20 stepeni strmom rampom na samom cilju. Ovo je tek treći put u istoriji trke da se vozi uspon do La Planche des Belles Fillesa, a prethodna dva puta pokazala su se odlučujućim za ostatak trke. Britanac Kris Frum osvojio je ovu deonicu za ekipu Skaj 2012. godine otvarajući sebi vrata ka osvajanju Tur de Fransa iako je tada vozio kao podrška  Bredli Viginsu, koji je pobedio te godine. Italijan Vinćenco Nibali je 2015. pobedio na ovoj deonici i osvojio TDF. Ove godine etapa se vozi ranije, već petog dana trke što znači da će svi takmičari biti odmorni i spremni da se suprotstave Frumu i njegovom ekipi u pruzimanju kontrole na samom početku trke. Pobednik ove etape će verovatno obući žutu majicu ali će odbrana biti mnogo teža na putu za Pariz.

Etapa 9 – Nantua – Chambery (181km)
Nedelja, 17. jul

Posle Vosgesa, takmičari će dva dana provesti u Juri, oblasti  u istočnoj Francuskoj, poznatoj po kratkim i strmim usponima. Ova etapa pokriva tri takva uspona, a deonica uz Grand Colombier biće vrhunac. Biciklisti će se susresti sa veoma strmim usponom i tehnički zahtevnim spustom nazad u dolinu. Potom sledi Mont de Chat koji nije bio deo trke još od 1974. godine. Oba su duži i strmiji od Colombiera i takmičari sigurno neće biti oduševljeni njihovim ponovnim uvrštavanjem u trku. Ova etapa se takođe završava spustom koji će omogućiti vozačima da pritisnu Fruma i ekipu po uskim i krivudavim putevima Jure, a pošto nakon toga sledi prvi dan odmora, takmičarima neće biti problem da uz malo više rizika utiču na generalni plasman.

Etapa 13 Saint-Girons – Foix (100km)
Petak, 14. jul

Ovogodišnji TDF kroz Pirineje će se voziti samo dva dana. Prvog dana vozi se etapa 12, dugačka deonica koja se završava usponom u Peyragudesu. Nakon ove iscrpljujuće staze, etapa 13 biće pravo osveženje. Sa dužinom od 100 km, ovo je najkraća etapa koja se vozi od kad su ukinute vožnje od dve etape dnevno. Sastoji se od tri uspona, uključujući i strmi Mur de Peguere. Iako se trka završava 27 km od Mura, ova etapa je dovoljno kratka pa će vozači željni boljeg plasmana krenuti u rani napad i učiniti trku zanimljivijom. Tog dana se obeležava i pad Bastilje pa će domaći vozači biti dodatno motivisani.

Etapa 15 Laissac-Severac L`Eglise – Le Puy-en-Velay (189km)
Nedelja, 16. jul

Ova etapa je posebno teška i pravi je izazov za vozače. Massif Centrale je regija poznata po izuzetno strmim usponima i veoma toplom vremenu pa će vozači morati dati svoj maksimum kako bi savladali ovu deonicu preko visoravni Aurbac. Tehnički vrlo zahtevna, ova deonica može biti presudna za sve vozače što zbog vremenskih uslova što zbog same konfiguracije terena.

Etapa 18 Briancon – Izoard (178km)
Četvrtak, 20. jul

Nakon vožnje kroz Massif Centrale, trka stiže u Alpe gde će se voziti dve etape, a „penjačima“ pružiti poslednja šansa da nadoknade vreme ili steknu prednost pred finalni vikend Tura. Dan nakon uspona na Col du Galibier, najviši vrh  ovogodišnjeg TDF-a, trka donosi poslednju završnicu etape na planinskom vrhu, ovoga puta na Col d`Izoard koji je do sada više puta pokazao ko će u stvari osvojiti trku. Od 34 vozača koji su savladali ovaj uspon, jedanaestorici je uspelo da trijumfuju na TDF-u.

Etapa 20 Marseille – Marseille
Subota, 17. jul

Ako Izoard ne bude odlučujuća deonica trke, ova etapa sigurno hoće. Nakon 13km individualnih vremenskih trka u Dizeldorfu na početku TDF-a, u samoj završnici vozi se vremenska etapa dugačka 23 kilometra ulicama Marseja, gradu koji je 35 puta ugostio trkače. Ovogodišnji TDF je po mnogo čemu jedinstven pa i po tome što će se u Marseju po prvi put voziti ovakva završnica. Deonica startuje i završava se na Marsejskom velodromu. Za Krisa Fruma ova etapa pružiće mogućnost da završi trku u velikom stilu, dok će drugim vozačima biti jedinstvena prilika da ublaže poraz ako pre toga ne uspeju da zaustave Britanca u pohodu ka prvom mestu.

Trka u ženskoj konkurenciji se ove godine po prvi put završava u Izoardu, a ne na Jelisejskim poljima kao što je do sad bilo uobičajeno.

Izabela Horvat

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem