Giro d’Italia 2018 / Po 101 put ove godine

Najnovije izdanje jednog od najpopularnijih svetskih biciklističkih takmičenja, trke Giro d’Italia počelo je 4. i trajaće do 27. maja. Ovo je prvi put u istoriji da trka počinje van Evrope, a trinaesti put da je start van granica Italije.
Četvrtak, 10. maj 2018
Giro d’Italia 2018 / Po 101 put ove godine

Etapa 1 - Jerusalim

Start trke bio je u Jerusalimu, sa veoma tehnički zahtevnim delom rute koji se završio blizu zidova Starog Grada. Faza 1 duga je svega 10.1 km i njeno finale bilo je uzbrdo sa postepenim rastom nagiba, od lakšeg do zahtevnijeg.

Etapa 2 - Haifa - Tel Aviv

Druga etapa počela je drugog dana trke u subotu 5. maja. Ruta je dugačka 167 kilometara i proteže se od Haifa do Tel Aviva. Drugi deo ove faze se prostire na relativno ravnom terenu, sa širokim putevima. Nekoliko poslednjih kilometara vodili su trkače kroz ulice Tel Aviva sve do finiša na primorju.

Etapa 3 - Beer Sheva – Eilat

Treća i poslednja etapa u Izraelu vožena je u nedelju 6. maja. Dugačka 226 kilometra, od pustinjskog grada Beersheba do Eilata na Crvenom moru, ruta je učesnike vodila dalje na jug. Nakon starta, lagani usponi vodili su peloton u pustinju Negev i dalje ka obali Crvenog mora. Nakon što su prošli grad Mitzpe Ramon, dug spust je učesnike vodio ka finišu u Eilatu.

Etapa 4 – Catania

Prva etapa vožena u Italiji, u sicilijanskom gradu Catania dugačka je 202 kilometra. Kao pobednik ove etape, juče je prvi na finiš stigao Tim Velens (Tim Wellens). Drugo i treće mesto zauzeli su Majkl Vuds (Michael Woods) i Enriko Bataglin (Enrico Battaglin). Kris Frum završio je ovu etapu sa nešto slabijim plasmanom, sa potvrđenom 21 sekundom iza Velensa. Ruta na Siciliji imala je uspon veći od 3000 metara na uskim, vijugavim seoskim putevima, čineći ovaj deo trke krajnje izazovnim za sve učesnike.

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem