Giro d`Italia 2017 / 100. izdanje popularne trke kroz Italiju

Jedan od najatraktivnijih biciklističkih događaja u svetu Giro d`Italia počeo je 05. i traje do 28. maja. Trenutno se vozi osma etapa, a na tri vodeće pozicije su Bob Jungels, Tomas Gerent i Adam Jeits.
Subota, 13. maj 2017
Giro d`Italia 2017 / 100. izdanje popularne trke kroz Italiju

Ove godine, organizatori Giro d`Italia objavili su da će događaj biti bogatiji za još jedan takmičarski segment, a ta odluka je odmah postala tema žestokih rasprava.

U 10 etapa uvedena je po jedna vremenska deonica spusta, a pet najbržih biciklista dobiće dodatne poene.  Prvoplasirani od petorice biće nagrađen sa dodatnih 500 evra za najbolje postignuto vreme. Takmičar koji bude sakupio najviše poena na ovim deonicama, na kraju trke u Milanu dobiće trofej za najbržeg spustaša i novčanu nagradu od 5000 evra. Drugoplasirani takmičar osvaja 3000, a trećeplasirani 2000 evra.

Ova kontraverzna odluka organizatora trke, RCS Sport-a, doneta je samo nekoliko dana nakon vesti da je Chad Young, zvezda biciklizma u usponu, poginuo usled povreda zadobijenih prilikom spusta u poslednjoj etapi trke „Tour of the Gila“. Giro d’Italia takođe pamti slične nesreće u skorijoj istoriji trke. Wouter Weylandt je nastradao 2011. godine kada je, tokom jednog od brzih spustova, izgubio kontorolu nad biciklom i udario u zid velikom brzinom. Većina tih deonica nalazi se na sredinama svake etape ali se neke od tih deonica, poput Monte Fumaiolo u okviru 11. etape ili Selvio spust u okviru 15. etape, nalaze u samom finišu trke, sa maksimalnim usponima na samo 30 kilometara od finiša.

Ovo otvara pitanje kako će se dinamika spusta uklopiti u ukupnu klasifikaciju. Takođe, neke od deonica spusta kao što su Stelvio i Passo Pordoi, su veoma tehnički zahtevne. Tu je i neosporno pitanje rizika, ukoliko takmičar doživi nezgodu na nekom od ovih segmenata staze, momentalno će se postaviti pitanje da li je do toga došlo zato što je pokušavao da pobedi segmentnu trku odnosno za status najbržeg spustaša.

Ovogodišnja ruta obuhvata neke od najpoznatijih planinskih prolaza korišćenih u istoriji italijanskog Grand Toura, sa uzbrdicama kao što su Blockhaus, Mortirolo, Stelvio, Umbrail Pass, Monte Grappa i Pordoi. Trka obuhvata i šest finiša na planinskim vrhovima u ukupnoj klasifikaciji Đira 2017. 

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem