Biciklom protiv siromaštva

Organizacija PortalBikes stvorila je novu vrstu bicikla koji je pogodan za prenos većeg tereta. Bicikli koji dolaze iz njihove radionice u Nepalu omogućavaju ljudima da svoj posao učine mobilnim što je prvi korak ka privređivanju odnosno smanjenju stope siromaštva.
Četvrtak, 9. februar 2017
Biciklom protiv siromaštva

PortalBikes su 2013. godine stvorili Caleb i Emily Spear. Inicijalna ideja je bila stvoriti nešto što je pristupačno, a može na efikasan i lak način da pomogne ljudima kako bi se lakše kretali i obavljali svoj posao. Kada su uobličili ideju, prodali su kuću, napustili svoje trenutne poslove i uložili su sva svoja raspoloživa sredstva u stvaranje organizacije kojoj je jedina misija borba protiv siromaštva.

Odlučili su se za Nepal kao jednu od najnerazvijenih država, a pogodnu za bicikliranje. Napravili su jednogodišnji plan koji su ispunili tokom 2013/2014 godine. Napravili su i testirali Cargo bike, modifikovani bicikl koji je lak za vožnju i prilagođen da nosi veliki teret. Do sada su napravili sedam Cargo bicikala i zahvaljujući praktikantima koji su radili sa njima tokom leta, napravili su prototip bickl-veš mašine koju pokreće okretanje pedala. Organizacija se trudi da svakom kupcu prilagodi bicikl pa tako postoje i oni koji imaju instaliranu krunilicu za kukuruz koji se potom lako prenosi na željeno mesto.

(Bicikl je najefikasnije prevozno sredstvo koje omogućava osobi da transportuje do četiri puta veći teret, četiri puta dalje i tri puta brže. Ekonomičan je i pristupačan i iz tog razloga se Spear porodica odlučila za njega kao rešenje koje će oblikovati i ponuditi Nepalcima.)

Organizacija PortalBikes nije 100 odsto dobrotvorna, trenutno su na njihovoj veb stranici dostupna tri modela sponzorstva. Prvi je jedinstvena suma koju sponzor želi da donira. Drugi je kupovina bicikla od 250 američkih dolara koje organizacija može da pretvori u finansiranje bicikla putem mikro-kredita, odnosno da bicikl daju odmah kupcu kome je potreban za posao, a on će ga otplaćivati nedeljno ili mesečno. Istovremeno se preostala suma od sponzora i novac od kupca ulažu u izradu narednog Cargo bicikla. Treći model je mesečno sponzorstvo (od 10 do 500 dolara) koje sponzor sam odredi. 

Neki dugoročniji plan ove organizacije podrazumeva širenje distributivne mreže, proširivanje projekta na čitav Nepal, a nakon toga razvijanje poslovnog modela koji će se moći primeniti i u drugim državama u kojima je neophodna borba protiv siromaštva. 

 

 

Izabela Horvat
Izvor: http://www.portalbikes.org/

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem