Bojan Marić na Ironman Svetskom prvenstvu 2014 - Ironman Havaji 2014

Bojan Marić na Ironman Svetskom prvenstvu na Havajima.
Subota, 11. oktobar 2014
Bojan Marić na Ironman Svetskom prvenstvu 2014 - Ironman Havaji 2014

U subotu 11. oktobra održaće se najpoznatije Ironman takmičenje, Ironman na ostrvu Kona na Havajima što je ujedno i Svetsko prvenstvo u ovoj triatlon disciplini. Za jedno od oko dve hiljade raspoloživih starnih mesta takmičari su morali dobro da se potrude izborivši dobar rezultat na nekoj od kvalifikacionih trka tokom godine.

Bojan Marić, naš poznati triatlonac i dugogodišnji Ironman takmičar koji poslednjih nekoliko godina živi i radi u Americi, odličnim četvrtim mestom na Ironmanu u Luizvilu (USA) uspeo je da se izbori za kartu za Havaje. Bojan je 2007. godine prvi put učestvovao na Havajima, kao prvi triatlonac iz Srbije koji je uspeo da se kvalifikuje.

Prenosimo Bokijevo pismo koje nam je poslao uoči sutrašnjeg takmičenja:

- "Neki od vas znaju, a neki ne - ove godine na Ironmanu Louisville kvalifikovao sam se za Konu iako sam imao izvesnih problema pre i tokom trke. Tri nedelje pred trku sam imao delimičnu rupturu jednog od misića podkolenice (soleus) tako da nisam bio siguran da li ću upošte moći da trčim na trci.

Pre početka same trke napravio sam neke greške koje su me koštale 5km trčanja u papučama pre samog starta. Tokom biciklistčkog segmenta imao sam pad sa bicikla što mi je oduzelo par minuta a na trčanju je svaki korak bio bolan. Međutim i pored svega na kraju sam osvojio 4. mesto u mojoj starosnoj kategoriji i tako se direktno kvalifikovao za trku na Havajima.

Na žalost četiri nedelje pred Konu sam se malo ozbiljnije razboleo - zakačio sam meningitis i trebalo mi je tri nedelje da se "isčupam". Sada se zdravstveno osećam dobro ali mi je forma blizu 0 (citajte nula).

Pored svega smo (Kelly i ja) ipak odlučili da idemo u Konu i upravo vam pišem sa Velikog ostrva. :)

Trka je sutra, a ja se po prvi put u životu ne osećam spremnim da završim trku. Imao sam četiri treninga u poslednje tri nedelje... Opet, nadam se da će godine iskustva, "nešto treninga" i luda glava doprineti da ipak na kraju dana pređem ciljnu liniju. :)
Biće to veoma duuuuuuugačak dan na vetru, vrućini i vlazi koja je svojsvetna u ovakvoj meri samo za Konu.

U prilogu vam šaljem par fotografija sa moje poslednje trke u Louizvilu, foto sa Milošem (Miloš Kostić) prijateljem i višetrukim svetskim šampionom i rekorderom u starosnoj kategoriji, kao i foto najvećih legendi Ironmana Mark Alen, Dejv Skot, Bob Babit i Majk Reili.

Veliki pozdrav iz Kone, Hawaii".

Takmičenje možete pratiti u direktnom prenosu preko interneta. Elita će startovati oko 18:20h po našem vremenu dok će "ejdž gruperi" krenuti 20 minuta kasnije. 
Bojanova prolazna vremena možete pratiti na sledećoj stranici: Bojan Marić IM Havaii.

 

Keli Marić, Bojanova supruga, takođe je bila aktivni Ironman takmičar. Na nesreću, pre nekoliko godina, tokom posete u Beogradu, zadobila je teške povrede kada ju je tokom trening vožnje na starom Obrenovačkom putu udario automobil. Nakon dugogodišnjeg oporavka, bezbroj operacija, uz pomoć bližnjih i snažne volje Keli je uspela ponovo da sedne na bicikl i da samo nekoliko meseci nakon poslednje operacije i ostavljanja štaka izveze biciklistički segment poluajronmena Augusta u Džordžiji, USA. Svaka čast Keli! Samo napred.

Podsetimo se, Vladimir Savić je prethodne godine učestvovao na istoj trci.
Vladimir Savić na Havajima (pre trke), Sport nije odricanje (posle trke).

 

 

 

..a ovako je sve izgledalo 2013. 

KOMENTARI
  • grbic

    Sale (grbic)

    12. okt 2014 18:55h

    Nije važno da li si prvi. Važno je završiti započeto. Bravo za 10:50:40

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem