Danny MacAskill / Leteći Škotlanđanin

Danny MacAskill je bio običan škotski serviser i mehaničar za bicikle, sve do 2009. godine od tada Deni je sve samo ne običan.
Nedelja, 22. januar 2017
Danny MacAskill / Leteći Škotlanđanin

Jedan od najpoznatijih trial biciklista na svetu postao je poznat 2009. godine nakon objavljivanja svog prvog video snimka neverovatnih akrobacija. Taj video je do sada pregledan više od 37 miliona puta, a Deniju je otvorio put fantastičnih mogućnusti, baš poput njega samog. Batalio je posao servisera i počeo da trenira i do nekoliko sati dnevno. Ponude i publikacije su se ređale, kao i nominacije u različitim sportskim kategorijama. Usledio je novi video pod nazivom “Way back home”, koji prikazuje putovanje kroz Škotsku sve do njegovog rodnog grada Denvegena i terena koje on najbolje poznaje.

Od brojnih filmova koje je snimao po celom svetu možda se nekako najviše ističe “Imaginate”. U ovom videu Deni je napravio vožnju kroz svoje detinjstvo. Pored njegovih sjajnih letećih poteza, video obiluje jednostavnošću dečije sobe u kojoj se ovoga puta igra odrasla osoba. Pod pokroviteljstvom Red Bulla ovaj video je sniman više od 18 meseci, a ima preko 60 miliona pregleda.

Na kraju skoro svakog njegovog snimka postoji i deo u kojem su prikazani svi pehovi i padovi nastali tokom snimanja. Neke od povreda koje je zaradio tokom godina su i tri puta slomljena ključna kost tokom 2009. godine, operacije kičme 2011, prelom desnog ručnog zgloba, dislocirani prsti na levoj šaci, operacija levog kolena isto 2011, pokidani ligamenti na levom nožnom zglobu i ko zna koliko ugruvavanja, ogrebotina, manjih i većih posekotina.

U 2017. godini očekuje nas nastavak njegove Drop and Roll turneje koju izvodi zajedno sa još trojicom sjajnih biciklista: Duncan Shaw, Fabio Wibmer,  Ali Clarkson.

U iščekivanju novih vratolomija pogledajte neke od Denijevih najgledanijih snimaka.

 

 

 

 

 

 

Izabela Horvat

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem