Sr Suntour noviteti

Noviteti i kompanije SR Suntour za 2014. godinu
Nedelja, 21. april 2013
Sr Suntour noviteti

Sr Suntour već nekoliko sezona osvaja podijume u svetskom kupu, dokazavši da se polako ali sigurno primiče rame uz rame mnogo slavnijim konkurentima kao što su Fox, RS, DT i ostali...

Za 2014. Godinu Suntour ozbiljno radi na svojoj prvoj „pravoj“ DH viljušci – RUX werx

Rux je vila sa 200mm hoda, duplom krunom, 38mm diametrom štapova od 7050-T6 kvalitetne alu legure, magnezijumskim spoljnim telom i 20mm quick-release through-axle varijantom i PM standarom kočnica za 200mm disk rotor opciju.

U samoj unutrašnjosti ove viljuške je RC-2 damper kertridž, nešto slično kao kod Durolux viljuški. On omogućava štelovanje kompresije ( brz ili sporiji rad ) kao i rebound štelovanje. Ovaj sistem je deo Suntour-ovog tzv. QSP programa ( quick service product ), što znači da je sistem nezavistan za sebe, može ga servisirati sa lakoćom bilo sam korisnik ili servis, a takođe je i lako zamenljiv. Dakle, osmišljen da sa što manje komplikacija odradi posao, a sa još manje komplikacija bude servisiran ili po potrebi zamenjen. U samom kertridžu je razdvojeno damping ulje od onog što podmazuje semeringe, pa je tako i sam servisni interval produžen.

 
Ovo će naravno biti vazdušna vila, zbog smanjenja težine iste ( ukoliko to DH zaljubljenici gledaju ), ali i zbog jednostavnijeg podešavanja. Pored samog podešavanja pritiska, biće moguće podešavanje i samog volumena vazdušne komore, kako bi se viljuška što bolje „pripremala“ za različite vrste terena, staza i sl.

Ova godina je za ovaj proizvod godina ispitivanja i testiranja. Eksperimentisanje sa različitim oblicima krune, kao i sa tapered varijantom vrata.

Još jedan nov proizvod se priprema da izađe na tržište, a to je Axon RC Werx 27,5.

Da potsetimo – Axon je XC viljuška koja je ujedno i najtrofejniji proizvod ove kompanije – prvenstveno zahvaljujući takmičarki Julie Bresset, koja dominira u ženskoj XC eliti na svom BH hardteil bajku sa Axon-om.

Recept za ovu viljušku je kao i za njegovu 26“ i 29“ braću – karbonsko spoljno telo u kombinaciji sa 7050-T6 alu krunom, vratom i nogicama.

 
 

Naime, Suntour je sa 29“ verzijom Axona krenuo 2011. Godine, sa testiranjem na trkama, a u 2012. I sa zvaničnom produkcijom. Ono što je zanimljivo je da se telo viljuške koje je od karbona praktično radi u 29“ verziji samo – a onda prema potrebama seče na 26“ – pa stoga nije teško zaključiti da će biti veoma lako odraditi i 27,5 verziju – verziju koja se sve više omasovljava kako vreme prolazi.

Predpostavka je da će imati RL-RC damping kertridž koji ima podešavanje kompresije i rebound-a, kao i lock out koji kod Axon varijanti može biti klasična ili električna varijanta.

Težina će kako se tvrdi biti 1550gr, što predatavlja pomak od minus cca 70 gr u odnosu na sadašnje varijante u 26“ izvedbi.

 
 

Inače, ono što kada se pogleda paleta proizvoda Suntour proizvođača, odmah upada u oči je dominacija 29“ viljuški, kao i mnogo više opcija sa tzv. Q-loc 15 varijantama za nablu u odnosu na klasičan QR kada je XC recimo u pitanju.

O AUTORU

Miša ( misaxtr ) Jovanović

Miomir Jovanović, među bajkerima poznatiji i kao mišaxtr, interesovanje prema planinskom biciklizmu gaji već više od dvadeset godina. MTB tehnikalije poznaje do najsitnijih detalja. Diše na dva točka a svaki trenutak slobodnog vremena daće za jednu dobru ofroud vožnju.
KOMENTARI
  • laki1978

    Laki V. (laki1978)

    23. apr 2013 15:50h

    27,5 mmm zanimljivo :)

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem