Jump to content


Fotografije
- - - - -

Bike Aplikacije za telefon


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
761 odgovora na ovu temu

#701 bakara

bakara
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2433 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 13 March 2023 - 05:45 PM

Teorijski ce to i da bude tacno putem GPS ako stojis u mestu a ne da vozis bicikl...

 

Zasto pokusavas da "meris" na taj nacin?

zasto jednostavno ne pustis da aplikacija racuna na osnovu putanje sa mape kuda si se kretao elevaciju?


  • 0

#702 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4653 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 March 2023 - 05:51 PM

Koji to telefon ima barometar?
 

Nesto sumnjam da te aplikacije na mobilnom telefonu u opste mere nadmorsku visinu

 

To sto prikazuju nije izmerena visina.

 

Pa najbolji naravno, Samsung :D


  • 0

#703 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 13 March 2023 - 06:02 PM

Barometarski visinomer mora da ima unet atmosferski pritisak na trenutnoj poziciji i temperaturu da bi relativno tacno ocitao, a to varira od mesta do mesta tako da nije bas precizan...

Za GPS mora da se uracuna i oblik Zemlje koja nije pravilna lopta, ne znam koliko civilnih programa ima pristup tim podacima...


  • 0

#704 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 March 2023 - 06:30 PM

Мени је фотоапарат (иначе доста прецизнији од телефона) код Трешње уписао 315 метара, пре 10 година. На улазу у Обреновац (на мосту), 75-80.

 

Висина је одувек проблематична за слободну употребу. За аутомобиле и већину цивилних потреба она је више занимљивост него потреба. Али, за војну употребу је од суштинског заначаја, па не треба очекивати да икада буде прецизна.

 

Има и заштићених локација, где уређаји добијају сумануте, па и никакве податке о висини. Имам слике са једне такве локације. Уредно уписане координате, али нема уопште податка о висини. На сликама које имају и висину она варира од ~70-90 % стварне. Постоје и ометања сигнала. Често се на потпуно насумичним местима догоди да уређај изгуби сигнал (током шетње, ~6 км на сат). Па и код куће, на потпуно истом месту, некад телефон одмах ухвати сигнал, а некад ни после 10 минута.

 

Не би ме чудило да неки алгоритам/АИ уноси додатну непрецизност када један исти уређај често иде истом рутом.

Било би лепо да они који иду путем који је Борис поменуо очитају висину на својим уређајима и пренесу.


  • 0

#705 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 March 2023 - 06:31 PM

Teorijski ce to i da bude tacno putem GPS ako stojis u mestu a ne da vozis bicikl...

 

Zasto pokusavas da "meris" na taj nacin?

zasto jednostavno ne pustis da aplikacija racuna na osnovu putanje sa mape kuda si se kretao elevaciju?

Nismo se razumeli, čini mi se. Upravo i pričam o brojevima koje kroz GPX fajl izbacuju aplikacije tipa Strava, Oruxmaps i ostale. Svaki takav fajl, za svako merenje, izbaci geografsku širinu, geografsku dužinu, nadmorsku visinu i tačno vreme. Taj treći podatak je mnogo veći krš nego što sam očekivao, taj deo često ima 30m na starom obrenovačkom ili sa druge strane Save, umesto oko 75m. (nisam napomenuo da su noviji trekovi dosta bolji od onih od pre 2 ili više godina, ali su i novi problematični)

 

RideWithGPS ima opciju da se zanemare ti podaci o nadmorskoj visini iz GPX fajla i da se vrednosti preračunaju koristeći koje god topografske mape da RideWithGPS koristi u tu svrhu. Da li su to mape kupljene na tržištu ili ih RideWithGPS generiše usrednjavanjem vrednosti mnogih trekova koji su prošli kroz iste tačke - ne znam i nije mi mnogo bitno - ali kada RideWithGPS pokrene tu proceduru i izbaci nove nadmorske visine duž treka, u njima su sve te visine koje sam proveravao realne i normalne. Za sada jedini ili najveći problem kod tih mapa su tuneli, ali to je problem svuda i ne verujem da će uskoro biti rešen, makar na našim putevima. Naravno, i generalno loša pokrivenost Srbije, mada je i tu situacija mnogo bolja nego što je bila ranije (videti screenshot u ovom mom postu iz 2017 npr https://www.2bike.rs...efon/?p=218173)


  • 0

#706 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 March 2023 - 09:43 AM

Evo jos dve informacije, pa prekidam. Ovo verovatno mnogi ovde i znaju, ali eto ja do sada nisam pa reko' da uzmem plajvaz i pribeležim, da stoji i zauzima prostor, a i da se prisetim ako nekad zatreba.

Ovih par dana sam se još malo zezao sa različitim telefonima i aplikacijama, i svaki put sam dobio isti krš, smeh i strahotu (mislim isključivo na visinu, geografska širina i dužina su i više nego dobri).

 

1. Strava radi isto sto i RideWithGPS tj ima baznu mapu nadmorskih visina koju koristi da pegla podatke o visinama u trekovima. Tu mapu Strava generiše koristeći visine dobijene od strane korisnika koji koriste GPS uređaje sa barometrom. Znači, podaci koji dolaze sa uređaja koji koriste GPS da odrede visinu se ne koriste u tu svrhu (zato što su krajnje nepouzdani, blago rečeno). Informacije su sa njihovog sajta.

Koliko sam uspeo da shvatim, Strava (kao i RideWithGPS) koristi tu bazu podataka na svakom upload-ovanom GPX fajlu, ali samo da izbaci očigledne tj velike greške tj skokove ili padove. Ali, ako je u tvom treku visinski profil potpuno pogrešan u odnosu na stvarni teren, ali pri tome nema nikakvih nelogičnih skokova ili padova u visini, ti podaci se ne diraju*. Da bi se ispeglale i takve greške, RideWithGPS (a verovatno i Strava, ali nju nemam već duže vreme pa ne znam) nudi opciju da se kompletni podaci o visinama koji su u GPX fajlu zamene podacima iz njihove baze podataka.

 

2. Sa Garminovog sajta: "Elevation calibrated by GPS is accurate to +/-400 feet with a strong GPS signal."

Za one koji ne razumeju engleski: (nadmorska) Visina izračunata koristeći GPS može imati grešku do 400 fita (oko 120 metara), pri čemu se podrazumeva jak GPS signal.

Sada postaje jasnije zašto Strava ne gradi svoju bazu podataka o nadmorskim visinama koristeći podatke dobijene GPS-om.

 

Moj lični zaključak: Pouzdanost i podrazumevana preciznost podataka o nadmorskoj visini koji su zapisani u GPX fajl (nemam barometar) su toliko loši da obesmišljava njihovo korišćenje u bilo kakvu svrhu čak i za moj krajnje amatersko-rekreativni karakter vožnje i interesovanja. Od sada svaku vožnju peglam koristeći tu proceduru koju, reklo bi se, ima svaki ozbiljniji sistem/aplikacija/kompanija), a koja visine iz GPX fajla zameni podacima iz njihovih baznih mapa. Ni ti brojevi nisu idealni, ali su sasvim prihvatljivi za ono što mene zanima (da makar mogu da relativno pouzdano uporedim dve svoje vožnje, ako ništa drugo).

 

* - GPX koji pri upload-u neće biti izmenjen od strane RideWithGPS (a ni Strave, makar dok sam je pratio): Vožnja od Avale do centra pravo avalskim drumom. Plavo je izmerena visina tj ona iz GPX fajla a zeleno je korigovana visina tj ona iz baze podataka (i ti podaci su tačni tj imaju tačne visine na nekoliko lokacija za koje znam nadmorsku visinu). Greška tj razlika između plave i zelene linije ide od 35m do 52m ali u principu prati teren tj ceo trek je izdignut tih nekih 40 i više metara. Isti/sličan trek sam dobio više različitih dana, različitim telefonima i aplikacijama, dok sam vozio bajs ili se vozio busom.

Screenshot_20230315_0.png

 

A evo i 2bike vožnje do Obedske bare 2019. Opet, plavo je original GPX a zeleno je ispravljena verzija. Plavo ide na nekih 30ak metara nadmorske visine po NBgd, gde je stvarna nadmorska visina nešto preko 75m.

Screenshot_20230315_1.png


  • 1

#707 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 March 2023 - 02:13 PM

Сад погледах неки трек од пре годину дана. Оригинал фајл на Нбгд, око Роде и Белвила, показује висине углавном око 80 метара, али иде и преко 90 (доста тачака је и око 75, а ниједна испод 70). Међутим, у треку са Страве рекао бих да су пребрисане све висине, чак и оне које су биле можда тачне или се разликовале за метар-два. Не сећам се опције да Страва игнорише висину из трекова које поставим, нити сам је сада нашао. Рекло би се да за мене то ради увек. Можда зависи од тога да ли је трек послат директно из апликације на телефону (RunTheMap), што је био случај са овим треком, или ручно, кроз аплоуд. То не могу сад проверим.

 

Ових дана планирам поново до тих крајева, па реци ако хоћеш да проверим својим телефоном нешто конкретно.


  • 0

#708 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 March 2023 - 02:48 PM

Pa nije mi potrebno ništa, jer ne znam do kakvog bi novog zaključka mogao da dođem, osim kada bi mi neko rekao da nikada ne dobija čudne visine po Beogradu i okolini. Tih 90 i nešto metara bi moglo da bude samo gore na Ledinama, Bežanijskoj Kosi ili u gornjem delu Zemuna, inače je previsoko. Ono što je zanimljivo je samo to da kada jednom "odluči" na kojoj je visini, onda se toga uglavnom i drži i profil treka izgleda dobro, samo je ceo dignut ili spušten određeni broj metara, što je poprilično čudno. I da ponovim, nije da mi je NBgd uvek prenizak - često prikazuje normalnu nadmorsku visinu - problem je što nikada ne znaš šta da očekuješ.

Sve u svemu, krajnje je nepouzdano i nejasno kako funkcioniše, makar meni.

 

Velika većina trekova o kojima pričam su i na Stravu i na RideWithGPS ubacivani kroz File Upload tj nisu snimani njihovim aplikacijama. Bilo je nekada davno i trekova koje sam snimao Stravom, ali se ne sećam kako su oni izgledali na sajtu Strave pre nego što sam obrisao i njih i svoj nalog tamo. Moguće je da Strava automatski pegla sve kada se trek snimi njihovom aplikacijom, mada je meni nešto ostalo u sećanju da je i tamo postojala opcija da se visinci ponovo preračunaju, ili kako god da se opcija zvala. Ali nije isključeno i da se loše sećam, davno je bilo a i tada mi to nije bilo bitno.


  • 0

#709 Milan777

Milan777
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1113 posts

Postavljeno 16 March 2023 - 04:07 PM

Do duše preleteh samo, o čemu ovi ljudi pišu ovoliko, o čemu se radi ovde uopšte?
  • 0

#710 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1366 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 16 March 2023 - 04:38 PM

O biciklističkim aplikacijama za telefon. Trenutno je u fokusu merenje elevacije.
  • 0
The sea, the sea

#711 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 17 March 2023 - 04:14 PM

@boris Знам да је превисоко 90 м само наводим које податке је добијао мој телефон. А далеко од тога да све остаје како треба само подигнуто. Искочи неколико превисоких тачака, па онда неколико исправних. Користим програм који има уграђено повезивање на Страву за слање снимљеног трека, али понекад морам да дотерам (заброавим да наставим снимање или не приметим да је изгубљена веза са сателитима). Већ рекох одакле непрецизности и зашто сумњам да ће то икада да побољшају. А одувек је тако. Као што одувек постоји и непрецизност координата, па програми покушавају да испеглају према неким својим алгоритмима. Не знам да ли Страва или неко други додатно везује и координате за постојеће улице и стазе. То би свакако и скратило сваку руту.


  • 0

#712 Gyiva

Gyiva
  • Members
  • PipPip
  • 43 posts
  • LocationSubotica

Postavljeno 18 March 2023 - 04:13 PM

Pre nedelju dana sam saznao za ' firmu ', koja pravi male telefone.
Mislim da će nama biciklistima biti dobar izbor ;)
a https://www.unihertz.com/
Collections
Sent from my S60 using Tapatalk
  • 0

#713 Milan777

Milan777
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1113 posts

Postavljeno 18 March 2023 - 05:50 PM

Biće problem baterije kod malih telefona i opet ništa tj Garmin.
  • 0

#714 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1818 posts

Postavljeno 21 March 2023 - 12:57 AM

A ja obrnuto, idem na velike. :D
Nabavio sam mali tablet, koji služi i kao telefon (jedino mu kamera nije nešto, a nema ni "svetiljku" :D ).
Konačno da se otkačim od onog Huawei, koji mi je pravio probleme ako isključim ekran dok snimam vožnju nekom aplikacijom.

Ovaj Lenovo tablet(ić) ima dobru bateriju. Juče snimao vožnju, sve ukupno trajalo preko 15,5 sati, i napunjenost pala tek na 67%. Znači može ladno da snima skoro 50 sati. Sve brevete do 600 km završava bez dopunjavanja.

A osim toga, veliki ekran je zgodan za praćenje rute, nama koji vozimo sa jednim naočarima, a za čitanje (i telefon) trebaju nam druge, koje nemamo dok vozimo.

*

Kupio na sniženju, za 100€ (od 140), i to 2 komada. :D
  • 3

#715 Nesoni

Nesoni
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 935 posts

Postavljeno 21 March 2023 - 07:36 AM

Ti Mićo još Thule da zakačiš na bajs i možeš na put oko sveta....

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
  • 1

#716 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4571 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 21 March 2023 - 03:20 PM

A ja obrnuto, idem na velike. :D
Nabavio sam mali tablet, koji služi i kao telefon (jedino mu kamera nije nešto, a nema ni "svetiljku" :D ).
Konačno da se otkačim od onog Huawei, koji mi je pravio probleme ako isključim ekran dok snimam vožnju nekom aplikacijom.

Ovaj Lenovo tablet(ić) ima dobru bateriju. Juče snimao vožnju, sve ukupno trajalo preko 15,5 sati, i napunjenost pala tek na 67%. Znači može ladno da snima skoro 50 sati. Sve brevete do 600 km završava bez dopunjavanja.

A osim toga, veliki ekran je zgodan za praćenje rute, nama koji vozimo sa jednim naočarima, a za čitanje (i telefon) trebaju nam druge, koje nemamo dok vozimo.

*

Kupio na sniženju, za 100€ (od 140), i to 2 komada. :D

Bolje da si kupio lap top od 17" još se bolje vidi, a i nije loša zaštita od vetra kad zaduva!

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 0

#717 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 21 March 2023 - 04:10 PM

Bolje da si kupio lap top od 17" još se bolje vidi, a i nije loša zaštita od vetra kad zaduva!
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk



Lako je tebi kad na Stromu imaš vetrobran pa mo'š i lap top da staviš :D
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#718 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1818 posts

Postavljeno 21 March 2023 - 09:00 PM

A nije toliko baš veliki taj moj tabletić, malo veći od najvećih telefona. Po dužini, tako tako, a samo se velika razlika uočava u širini.
  • 0

#719 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 21 March 2023 - 11:26 PM

Baterija toliko traje sa upaljenim ekranom?
  • 0

#720 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1818 posts

Postavljeno 21 March 2023 - 11:59 PM

Ne, bio je ugašen ekran.
Samo snimanje vožnje, evo sad proveravam, u trajanju od 16 sati i 8 minuta, i otišla 1/3 baterije.

Ako bih pratio nepoznatu rutu i povremeno uključivao ekran, ne bi izdržalo baš 50 sati, ali 600 km brevet svakako bez problema.
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika