Jump to content


Fotografije

Scott Scale 70 XXL


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
123 odgovora na ovu temu

#61 kolabirant

kolabirant
  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 29 March 2010 - 02:08 PM

@dark i sima

evo ovako cemo, kad god vidite neku dobru ponudu za bike, a vi pravo kod mene po "misljenje", nece mi biti tesko, mlade i neuke treba posavetovati...

Salu na stranu, ko god ima malo znanja i vestine zna sta je realna cena a sta nije. Verovatno da nije kradeno kada ti se nudi bicikl star 10 i vise godina za 100-200 evra takve bicikle u Nemackoj cetvrtkom izbace na ulicu jer tog dana njihova gradska cistoca skuplja kabasto djubre a nasi to sve pokupe doteraju ovamo i prodaju za saku evra.
Medjutim kada ti neko nudi bicikl star 1-2 godine, sa hidraulikom, LX ili XT delovima za 5 puta manje nego sto vredi slican nov bicikl, onda je verovatno ukraden negde napolju, poslat nekome u Srbiju za 200-250 evra jos 50 evra izasao transport busem ili necim drugim, taj valjator dodao jos preko 50-100 evra i eto ti na oglasima super ocuvanog bicikla sa XT-om i hidraulikom za 350 -400 evra.
Ovi "majstori" sto valjaju bicikle na berzi (cast i izvinjenje izuzecima) i razumeju se u ono sto prodaju se snabdevaju od tih likova koji po raznoraznim selima u Srbiji imaju direktan "link" sa lopinama i ti likovi obicno nemaju pojma sta prodaju, pa se ovi nasi web znalci lome ko ce cesce da ode tamo i naleti na nekog karbonca ili slicno i plati ga 300-400 evra ili manje. To je sustina njihovog posla. Nedavno se jedan od tih prodavaca "pozalio" kako su se i cigani (nemam nista protiv cigana, nego prenosim tudje reci) sto rade po Austriji izvestili, pa sada znaju sta je Xt, sta je carbon i cena pocela da skace... Simo, ako ovo do sada nisi cuo, onda se uclani kod Kostunice u stranku, oni su isto tako neobavesteni.

Jos nesto, ja imam pravo da sumnjam da je mnogo kradenih delova i bicikala koji se prodaju, a svima koji kupuju od tih likova predlazem da traze od prodavca bar da im izda potvrdu sa tipom bike-a i brojem rama pa da pod krivicnom i materijalnom odgovornoscu izjavljuju da je bike legalan, njihovo vlasnistvo i ostalo pa da sve to potpisu i stave svoj broj licne karte... Bas me interesuje ko ce od tih likova tako nesto da potpise . Svakom kupcu polovnog bike-a bi ovo bilo jako korisno, ukoliko sutra neko dodje da pita.
  • 0

#62 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2431 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 29 March 2010 - 03:01 PM

Kao da nije dovoljno sto su uradili nemoralnu stvar,


Izvini, s kojim si se zadatkom uključio na forum? Da sve koji kupuju polovne stvari proglasiš lopovima i moralno sumnjivima? Da nisi ti nešto pobrkao? Polovno nije jednako kradeno, što bi, ako nisi retardiran ili nemaš neke treće namere, trebalo da znaš.
  • 0
Homesick for a place you've never been...

#63 simalens

simalens
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 362 posts

Postavljeno 29 March 2010 - 03:04 PM

E mene ne interesuje da li je kradeno ili ne,niti ti moras da mene ucis sta je xt ili xtr...Znam i cene i komponente tako da sam obavesten dobro..A i uvek bih kupio ALI UVEK bez razmisljanja nesto sto je dobro a prodaje se po sumnjivoj niskoj ceni.Sta mene briga da li je to kradeno ili ne,ko je ukrao neka snosi posledice,a i ja cu ako se vlasnik pojavi i vraticu sve sto pripada njemu ako pruza valjana dokaze da je njegovo.Po tome bar svaki 2. clan foruma (koji voze dobre makine) ima bar jedan ukradeni deo...Pa sta sad,jel on kriv.A i 100 % sam siguran da nisam jedini koji bi odmah obavio takvu kupovinu...I muka mi je kad neko govori da to nije jebano moralno...Ako neces da kupis ok,nemoj.Idi lepo u prodavnicu i kupi provereno.Ali nemoj da prozivas ovde ljude koji to rade...A ti lepo izigravaj postenog i dobronamernog kupca i moralnog coveka..
  • 0

#64 kolabirant

kolabirant
  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 April 2010 - 06:35 AM

Eh, vikend konacno, pa da odgovorim mladjanom Simi.
Dakle, poslusaj decko sta ce ti cika Kole reci. Kao sto si ti nasao za shodno da nas u prethodnom postu zasenis svojom zivotnom filozofijom:

E mene ne interesuje da li je kradeno ili ne,niti ti moras da mene ucis sta je xt ili xtr...Znam i cene i komponente tako da sam obavesten dobro..A i uvek bih kupio ALI UVEK bez razmisljanja nesto sto je dobro a prodaje se po sumnjivoj niskoj ceni.Sta mene briga da li je to kradeno ili ne,ko je ukrao neka snosi posledice,a i ja cu ako se vlasnik pojavi i vraticu sve sto pripada njemu ako pruza valjana dokaze da je njegovo…. Ako neces da kupis ok,nemoj.Idi lepo u prodavnicu i kupi provereno.Ali nemoj da prozivas ovde ljude koji to rade...A ti lepo izigravaj postenog i dobronamernog kupca i moralnog coveka..


koju kao da si pokupio od Dela i Rodni Trotera (serija “Mucke” ako si jos uvek neobavesten), tako i drugi clanovi foruma imaju pravo da iznesu svoje stavove. Ovo je MOJ forum isto koliko i TVOJ. Ako procitas moje postove u ovoj temi, jedini sa kojim sam polemisao je Dukelander, momak kome su ukrali bicikl, zatim sam izneo cinjenice koje su opste poznate, kao i moje licne stavove i komentare, te apsolutno nikoga imenom i prezimenom nisam “prozvao”. To sto si se ti “prepoznao” u mom postu i osetio “prozvanim” nije moj problem, vec tvoj.
Ti ocigledno mislis da je nas “moralnih ljudi” mnogo manje nego vas “prakticnih ljudi”, verovatno okurazen mnogobrojnim "valjatorima" i "preprodavcima" koji na forumu traze kupce i promovisu tzv. "polovnjake", ali cu ti reci samo jedno, na ovom forumu (kao i na svim drugim forumima) ima daleko vise onih koji citaju postove u odnosu na one koji pisu postove. Nije ni cudo sto ljudi nece da postuju kada vide kakve sve bu...e ovde vezbaju pravopis (cast ljudima koji pisu strucne, ostroumne i relevantne postove, i njih ima puno). I opet pitam, ovoga puta direktno tebe: Koji je to motiv da, posto si kupio sumnjivu robu, umesto da cutis i uzivas u kvalitetnom biciklu po nerealnoj ceni, ti moras da javno objavis sta si uradio i ponudis svoju verziju morala koja je u suprotnosti sa 5000 godina istorije ljudske civilizacije. Ja nisam psihijatar ni psiholog, ali mogu da pokusam; to je neki fetisizam, egzibicionizam, ili mozda imas kao Raskoljnikov (Zlocin i Kazna, Dostojevski) podsvesnu zelju da budes uhvacen i kaznjen.. kazem ne znam, ali mozda ti mozes da mi objasnis. Nijedno drustvo, pocevsi od drevne Kine i Egipta, pa do danasnjih dana nije opravdavalo i podrzavalo kradju. Niko ne kaze da nije bilo i nece i dalje biti lopova, nego da je kradja i otimacina drustveno neprihvatljiva. Svi smo se konacno slozili da bi ovoga sto je ukrao bicikl Dukelanderu trebalo … ,da ne citiram.

I na kraju kada kazes

Sta mene briga da li je to kradeno ili ne,ko je ukrao neka snosi posledice,a i ja cu ako se vlasnik pojavi i vraticu sve sto pripada njemu ako pruza valjana dokaze da je njegovo

tako mali Perica zamislja zivot, kao prvo taj cija se stvar zatekla kod tebe mozda nece odmah da ti pruza valjane dokaze, nego ce negde da te skine sa bajka i opali ti dva samara, ako imas srece. Ako nemas, igrace fudbal sa tvojom lobanjom dok ga ne zabole noge.
Kao drugo, moze da ti se desi da u policiji objasnjavas odakle ti bike, kada taj neko prijavi da je njegova stvar kod tebe. Tada obicno, onaj koji ti je prodao bike te ne poznaje, ili ga nigde nema, pa cak i da dokazes da si kupio bike od njega, to te ne spasava krivicne prijave. Onda ces za par meseci da se pojavis kod sudije, tamo ces da pustis koju suzu, kazati da ne znas sta ti je bilo, da neces nikad vise, doci ce tvoji mama i tata da kazu da si ti u stvari dobro dete, da si bio vrlo dobar djak u skoli, da si pevao u horu … itd. Bez obzira na sve, sudija ce morati po slovu zakona da te osudi na ZATVORSKU kaznu (uslovnu doduse na godinu ili dve dana) i ti ces decko do kraja zivota imati KRIVICNI dosije u muriji (posto kapiram da si punoletan). Nisam siguran da imas ikakvu predstavu sta to znaci i kakve posledice po tvoj zivot, zaposlenje itd. to sve moze da ima.

Mislite o tome…
pozdrav
  • 0

#65 markoproma

markoproma
  • Members
  • PipPipPip
  • 71 posts

Postavljeno 03 April 2010 - 07:29 AM

Slažem se sa Kolabirantom, u potpunosti... =D>
  • 0
http://www.proma.rs
skype: markoproma

#66 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4279 posts

Postavljeno 03 April 2010 - 07:32 AM

Da ima cime, ne bi tako mislio :D :D .
Isto kao i lik koji misli da pretnje smrcu upucene privatnom porukom se u stvari ne racunaju, nisu iznesene javno.
Valjda ce nauciti, nadam se na laksi nacin :wink: .
  • 0
.

#67 Dukelander

Dukelander
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 205 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 April 2010 - 07:39 PM

Evo i ja da dodam štošta.

Hajd' ovako: - ukraden mi je jedini bicikl funkcionalan u tom smislu da njime mogu da odem do Fruške Gore i kotrljam se van asfalta. Inače pešačim puno, ali da bih pešačio po FG treba mi minimum 5-6 sati u najboljem slučaju. Da bih bajkom otišao u najbližu šumu i pošteno se izluftirao treba oko 2 najviše 3 sata, što znači da to mogu i posle posla, a ne samo vikendom. Dakle, alternativa (pešačenje) mi i nije alternativa. Da se razumemo, jasno je da se ne radi samo o utrošenom vremenu (već o načinu), ali hajde da posmatram čisto iz ugla fizičke rekreacije u odnosu sa vremenom.

Znači, bicikl je a must. <---- mislim da je to svakome na ovom forumu.

Stari bicikl kojim sam išao van grada je potpuno neupotrebljiv, pošto mu se raspalo skoro sve.
Imam platu koju je propisao dobročinitelj Dinkić, pa uz najveći mogući stepen apstinencije od trošenja mogu da uštedim 150 EUR mesečno (čitaj da potrošim celih 7-8 'iljada, da me ukućani ne linčuju zbog nedoprinošenja). Ako naleti pravi bajk, naravno da ću pozajmiti novce pa vraćati do Nove Godine.

Najjeftinija varijanta onoga što mi treba je cca. 700-800 EUR u prodavnici, novo. Uz nešto malo ušteđenog što imam mogu da kažem da ću uštedeti za novi bajk do Avgusta, ako ne pozajmljujem. Sad je taman došlo lepo vreme i tražim neki bajk... kako je narkomanu koji ga je odneo bila potrebna doza, i meni je potrebna moja doza. <---- znam da na ovom forumu ima "bolesnijih" ljudi od mene, ali opasno im se približavam :roll:

Računam da ako uzmem polovan (kome se ne zna poreklo), uz sve rizike, mogu da sedim na biciklu već za mesec, mesec i po i da polako zaboravljam nervozu iz prethodnih par nedelja.
Eto, možda je to sreća, možda ne, ali polovnih velikih ramova nema već par nedelja pa ništa nisam kupio. Nije ih bilo ni prošle godine pa sam kupio nov. Naravno da mi nije svejedno i da sam razmišljao o likovima koji se tamo negde nerviraju zbog ukradenog bajka, i voleo bih da znam da li su bajkovi polovni ili kradeni, ali to je praktično nemoguće znati.

Stav o nekupovini polovnih bajkova u potpunosti razumem, ali iz trenutne perspektive ne mogu u potpunosti da podržim. Praviću se pametan kad budem imao šta da vozim, polovno ili novo. Jeste kratkovido al' ne mogu da garantujem za svoju odluku o kupovini.

Eto Kolabirant, da li je sad moj stav malo jasniji?
Mislim da je taj stav balans savesti, morala, logike, potrebe i mogućnosti. Kad se nešto od toga promeni u moju korist, možda ću pričati isto što i ti/Vi.

Na kraju samo da kažem još ovo: drugar je pronašao svoj Polar (tada najskuplji model Polara, ne znam da li Viper ili nešto drugo) ukraden pre 4 godine danas. Bicikl je sve vreme bio u istom gradu.
  • 0
Klub Putnika Srbije
http://www.serbiatravelers.org/

#68 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2431 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 April 2010 - 08:11 PM

ne mogu da garantujem za svoju odluku o kupovini.


Acketa, a zašto bi ti morao da bilo kome pravdaš svoju odluku o trošenju svojih para? Gomila ljudi prodaje SVOJE bajkove iz raznoraznih razloga - jer hoće bolje, jer nemaju love ili su izgubili interes za njih. I dešava se i da ih prodaju ispod realne cene, jer istu određuje tržište i kupovna moć (da li si čuo da su iste stvari u Merkatoru u Čačku i Nišu često dosta jeftinije nego iste takve u Novom Sadu ili Beogradu?)...

Na tebi je jedino da se, kad nađeš bicikl koji ti odgovara, obezbediš od mogućnosti da je bicikl kraden - ili dokazom, ili pismenom izjavom prodavca. I ne pravdaj se ni dežurnim moralistima ni onima koji će popljuvati svakog, a onda ti iza ćoška ponuditi svoju "sigurnu" robu...
  • 0
Homesick for a place you've never been...

#69 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 03 April 2010 - 08:51 PM

Krađa je bila podržavana u Sparti kao deo obaveznog obrazovanja.
Krađa je podržana u svakom sistemu, ali je rezervisana za određeni sloj ljudi i zaštićena zakonom. Ako nije tako, onda hoću objašnjenje na najprostijem primeru: pošto je benzin i koliko uzme država i koliko toga sutra prepoznamo u nekom komunalnom dobru?
Ceo svet, bre, funkcioniše po principu 'kupi i meni jedan ako te ne ufate' uz varijacije na temu, samo postoje ljudi koji to nikad ne skapiraju.
  • 0

#70 Sotir

Sotir
  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

Postavljeno 04 April 2010 - 01:43 PM

Opa, pa ovo je već naučno-istorijska apologetika krađe. Ajde onda da uvedemo i robovlasništvo i opštu pedofiliju, i to je bilo u Sparti. Ali najbolje volim ovo kad je nekom neophodno, kad je "MUST" da se rekreira baš biciklom, baš te i te cene i kvaliteta, i neka ga izvinu ali on jednostavno mora, jer mu je neko drugi uskratio veću platu, neka viša, državna nepravda se događa, ceo svet to radi pa moram i ja itd. (daleko bilo da sam nesposoban i da ne tražim način da zaradim više, ne nije to u pitanju).

E pa drugovi, to jest gospodo, nismo mi ovakvi jadni i nepošteni zato što nemamo, nego nemamo zato što smo nepošteni, i to na nivou celog društva. A sve dok se opravdava kraduckanje™, jadni ćemo i ostati. Molio bih da nas poštede vređanja inteligencije poneki koji svoje karakterne nedostatke objašnjavaju dubljim uvidom u stvarnost i kako svet funkcioniše.
  • 0

#71 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 04 April 2010 - 03:13 PM

Molio bih da nas poštede vređanja inteligencije poneki koji svoje karakterne nedostatke objašnjavaju dubljim uvidom u stvarnost i kako svet funkcioniše.


Ovo bi moglo da ode tamo gde ne želimo da ode.
  • 0

#72 marko035

marko035
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 991 posts
  • LocationJagodina

Postavljeno 04 April 2010 - 03:13 PM

Nije moralno kupiti bicikl sumnjivog porekla bez obzira da li je isti ukraden u Srbiji(verovatno ce lopov da ima posledice i bude kad tad nadjen) ili u Evropi(lopov,prodavac i kupac nemaju polsedica najverovatnije).Sama cinjenica da zivimo u sj#b*nom drustvu na svim nivoima nije opravdanje za tako nesto ali isto to drustvo je tamo na granicama negde shuplje i bicikle sa takvim poreklom se ulivaju u Srbiju,dok ista ta zemlja ima takve namete(jer je nesposbna da na bilo koji drugi nacin puni budzet)pa bicikl sa odredjenim nivom opreme kosta 1.5 do 2x vise nego takav slican u Evropi(Caprilolo Spyder npr,5x pominjem taj bicikl :roll: ).Riba pa i drzava uvek smrdi od glave tako da covek koji vozi bicikl rekreativno i ne zanima ga politika jer ima svoju struku koju obavlja uspesno kao dnevni posao(sa platom 2-10x manjom nego zasluzuje sa subotom kao redovnim radnim danom) treba da deluje posteno,bude pravican u NEpravicnom i nezdravom okruzenju.
  • 0

#73 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 04 April 2010 - 03:30 PM

Taj rad. Jbt krade me ko stigne i gde stigne, pod okriljem zakona. S druge strane, kad god mi kupimo nešto švercovano ili dobijemo neku lovu na ruke ili kupimo benzin na crno ili kupimo meso i povrće iz uvoza, pokrali smo ili državu ili seljaka ili već-nekog ko bi uzeo više para za posao jer mora da plati namete. To je krađa isto kao i kupovina nečeg šaniranog; ali, kako reče drug Staljin ili ko već, jedna smrt je katastrofa, milion smrti je statistika. Isto je i s krađom. Kad mi ukradu bicikl, to je lopov, mmmujbm. Kad svaki mesec platim dvostruku pretplatu za tv kablovskoj i elektrodistribuciji i kad poskupe benzin 50% za nekoliko meseci, to je ekonomija i mogu da blogujem o tome do mile volje.

Imam u porodici takve koji se ponose time što ne može niko ništa da im kaže - niti pas za šta da ih ujede. Jer s jebenog puta nisu skrenuli. I ako neko hoće da po meni lepi etikete karakternih nedostataka jer nisam magarac da izigravam poštenje u dravi i svetu gde svi drpaju spram mogućnosti i posobnosti, onda zaista ne treba da se oseća uvređenim.
Jeste, imam na svoja dva bicikla PET delova koji nisu izašli iz prodavnice, novi, u pakovanju, s računom. Osećam se veeeeoma krivo što nisam pritegao prodavca da mi pokaže račun o poreklu robe.

Takođe, kad iznesem činjenicu da je u Sparti krađa bila PODRŽANA, to je pokopavanje tvrdnje da niko nikad nije podržavao krađu a ne agitovanje za ponovno uvođenje pedofilije i robovlasništva.
Takođe, u toj istoj Sparti bi ti jebali kevu ako te uhvate u krađi - ne jer kradeš, nego jer si bio dovoljno nesposoban da te uhvate. Deo osnovnog obrazovanja. U oba smisla.
  • 0

#74 Dukelander

Dukelander
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 205 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 04 April 2010 - 05:15 PM

Ali najbolje volim ovo kad je nekom neophodno, kad je "MUST" da se rekreira baš biciklom, baš te i te cene i kvaliteta, i neka ga izvinu ali on jednostavno mora, jer mu je neko drugi uskratio veću platu, neka viša, državna nepravda se događa, ceo svet to radi pa moram i ja itd. (daleko bilo da sam nesposoban i da ne tražim način da zaradim više, ne nije to u pitanju).


Jeste, siroma' sam al' sam besan! Evo, daću ti kršinu koja mi je ostala pa se rekreiraj, baš da te vidim. Ili možeš da dođeš na partiju hard-core kardio-preferansa... stvarno ne znam zašto bih bio na ovom forumu da se rekreativno bavim boćanjem.
Znači, ne treba da imamo ništa posebno, zato što nam država nije ništa posebno, a ni mi sami nismo ništa posebno do gomila lopova i nesposobnih neradnika nerealnih ambicija. Jasno k'o dan :mrgreen:

Ovo bi moglo da ode tamo gde ne želimo da ode.

Upravo... Što se mene tiče, tema je već odavno otišla gde ne treba.
  • 0
Klub Putnika Srbije
http://www.serbiatravelers.org/

#75 pri3rak

pri3rak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3504 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 04 April 2010 - 06:24 PM

Takođe, kad iznesem činjenicu da je u Sparti krađa bila PODRŽANA, to je pokopavanje tvrdnje da niko nikad nije podržavao krađu a ne agitovanje za ponovno uvođenje pedofilije i robovlasništva.
Takođe, u toj istoj Sparti bi ti jebali kevu ako te uhvate u krađi - ne jer kradeš, nego jer si bio dovoljno nesposoban da te uhvate. Deo osnovnog obrazovanja. U oba smisla.


Ne al isto tako kao primer za podrzavanje kradje uzimas bolesno drustvo.I koliko god relativizovao stvar neces dobiti Nobelovu nagradu za novu teoriju relativnosti, vec samo obavestiti ljude da ti kradena roba ne smeta, a ne vidim smisao toga.Ne toga sto ti roba ne smeta vec pokusaja odbrane necega sto je teorijski nemoguce braniti kakva god praksa bila.

BTW za svaku komponentu koju sam ikada kupio postoji fiskalni racun i lepo se osecam povodom toga.Ne vozim nikakvu besnu opremu ali lepo se osecam dok bih u temi cega ste se odrekli zarad biciklizma mogao da kazem samo ... nicega :)
  • 0
Postavljena slika

#76 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 04 April 2010 - 06:58 PM

A mi smo pa zdravo društvo :roll:

Ali, da pogledamo situaciju ovako, bez uopštavanja.
Pojavi se stvar po ceni X koja je prilično niža od zvanične cene Y.
Neko kaže, aha, to je sigurno maznuto (za potrebe priče, nek' jeste maznuto), neću to da kupim.
Neko drugi slegne ramenima i kupi.
I, šta imamo? Jednog moralnog pobednika, jednog koga boli uvo jer ima stvar koju je platio ohoho manje nego u radnji, i onog lika tamo-negde koji će se i sutra probuditi bez te stvari.
Jel' možemo svi da se dogovorimo da nećemo više tako da se igramo? Ili ćemo da insistiramo na ferpleju u nadi da će ostali igrači prestati da varaju, ugledajući se na nas? Pa jbmga, mogu da budem magarac only so much.

Ili, daj neku priču gde mi mesečni saldo kuća poso (videti na jutubu) ne glasi -130€, pa da ozbiljno pričamo o stavljanju moralnih vrednosti ispred debljine buđelara.
  • 0

#77 pri3rak

pri3rak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3504 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 04 April 2010 - 08:00 PM

A mi smo pa zdravo društvo :roll:

A valjda pozelis da nekada postanemo.I onda naravno dodje epohalno pitanje a zasto da pocne od mene? Pa od koga drugog, majku mu :D

Ali, da pogledamo situaciju ovako, bez uopštavanja.
Pojavi se stvar po ceni X koja je prilično niža od zvanične cene Y.
Neko kaže, aha, to je sigurno maznuto (za potrebe priče, nek' jeste maznuto), neću to da kupim.
Neko drugi slegne ramenima i kupi.
I, šta imamo? Jednog moralnog pobednika, jednog koga boli uvo jer ima stvar koju je platio ohoho manje nego u radnji, i onog lika tamo-negde koji će se i sutra probuditi bez te stvari.


Pazi sloboda izbora je samo tvoja.Ako ces da kupis maznuto kupi, ako ces legalno kupi legalno, ali ipak neki minimum bi bio da se ni na koji nacin ne ucestvuje u promociji manje moralne kupovine.

Sad postoji i jedan drugi aspekt cele price.Pitanje je o potrebi kupovine opreme koja je u novo/legalno varijanti skupa.Koliko ljudi ima bas realne potrebe za njom, a koliko ih kupuje zarad statusa i fetisa, i da li je status + fetis bas vredan toga. Ja mogu da kazem hvala svevisnjem pa me za oba zabole, a za novi/legalni alivio/deore imam bez naprezanja :)

Ili, daj neku priču gde mi mesečni saldo kuća poso (videti na jutubu) ne glasi -130€, pa da ozbiljno pričamo o stavljanju moralnih vrednosti ispred debljine buđelara.


Npr. moj mesecni saldo nikada nije otisao u minus.Treba znati jednu stvar minus nikad ne moze biti beskonacan.Daklem trend negativnog salda uvek ima svoj kraj, i potrosnja nikada ne moze biti veca od prihoda na duze staze.

Treba imati disciplinu, i to u dva smera.Prvi je rad, ozbljnost na poslu ulaganje u sebe i svoje znanje + pametno prodavanje na trzistu rada, a drugo je obuzdavanje u potrosnji, izbegavanje kupoine nepotrebnih mamipara i sl ... Elem te discipline su nasem narodu u globalu cista misterija i prava su retkost :)
  • 0
Postavljena slika

#78 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 04 April 2010 - 08:35 PM

Npr. moj mesecni saldo nikada nije otisao u minus.Treba znati jednu stvar minus nikad ne moze biti beskonacan.


OT

Da ne mrsim muda ovde, ovo je epizoda gde sam posle 100 godina našao "pravi" posao za koji se ubrzo ispostavilo da će da donese đoku prihoda a ja sam svaki dan ulagao 60 km gradske vožnje benzina u njega pa posle trčao kući da kombinacijama sa strane izvadim uloženo. Ubrzo skapiraš da ti se više isplati da ne ideš na posao; naročito posle scene gde te šef češući jaja riba da ne radiš dovoljno a ti misliš da'l da ga potegneš stolicom ili pesnicom, ali nisi siguran kojeg od dvojice, jer zbog umora vidiš dvostruko.

Što se tiče onog 'počni od sebe' - ehej, koja je *svest* uopšte pomisliti tako nešto. Breeej, živimo u društvu sastavljenom mahom od ljudi koji me zblanuto gledaju kad im kažem da, vid' budale, čitam knjige iz zadovoljstva. Svoje 'počni od sebe' sam usmerio na druge stvari. I, kao što rekoh, najveći deo mojih bicikala (kao skupa delova) je došao iz proverenog izvora. Jedemga, od mene dovoljno.
  • 0

#79 pri3rak

pri3rak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3504 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 04 April 2010 - 08:44 PM

Da ne mrsim muda ovde, ovo je epizoda gde sam posle 100 godina našao "pravi" posao za koji se ubrzo ispostavilo da će da donese đoku prihoda a ja sam svaki dan ulagao 60 km gradske vožnje benzina u njega pa posle trčao kući da kombinacijama sa strane izvadim uloženo. Ubrzo skapiraš da ti se više isplati da ne ideš na posao; naročito posle scene gde te šef češući jaja riba da ne radiš dovoljno a ti misliš da'l da ga potegneš stolicom ili pesnicom, ali nisi siguran kojeg od dvojice, jer zbog umora vidiš dvostruko.

Ovo ti potpada pod ono "pametno prodavanje na trzistu rada".Ocigledno si promasio, ako svoj glavni posao moras da finansiras onda ti je posao promasen.Ako posla u tvojoj bransi nema onda se prekvalifikuj, ili ga trazi tamo gde ga ima.Ako je nas narod za bilo sta expert, ono izuzev svadbi i sahrana, to je za izgovore (tesko mi , ne mogu, ne umem, bojim se, ne znam .... nema pus pauze :D ) , ali ti igozvori ne vode nikuda :)

Što se tiče onog 'počni od sebe' - ehej, koja je *svest* uopšte pomisliti tako nešto. Breeej, živimo u društvu sastavljenom mahom od ljudi koji me zblanuto gledaju kad im kažem da, vid' budale, čitam knjige iz zadovoljstva. Svoje 'počni od sebe' sam usmerio na druge stvari. I, kao što rekoh, najveći deo mojih bicikala (kao skupa delova) je došao iz proverenog izvora. Jedemga, od mene dovoljno.

Znas kako nekad i odbijanje ucesca u kolektivnom ludilu je ugodjaj sam za sebe :D U svakom slucaju (self)RDF kakav vlada ovde ce doziveti svoj kolaps, bas zbog toga sto si pomenuo.
  • 0
Postavljena slika

#80 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 04 April 2010 - 09:02 PM

Mudro ;) (eto, krojim se, jbg...)
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika