Jump to content


Fotografije

Razne LED lampe, sve o njima


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
4289 odgovora na ovu temu

#3761 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2510 posts
  • LocationStara Pazova

Postavljeno 03 September 2019 - 08:14 AM

Ne bi rekao da je Sofirn skroz djubre.

Oni su jednostavno još uvek na početku razvoja, kada su akcije, popusti isl. pa je cena primetno niža čak bi rekao da je to ok kupovina ali kod njih još uvek ne treba očekivati da se dobija pouzdani proizvod koji će trajati godinama. Oni nemaju R&D sektor, njihov razvoj je diktiran željama korisnika na poznatim forumima, korisnici kažu "dobra je lampe ali hoćemo jaču elektroniku" onda oni stave jaču elektroniku bez temeljnog testiranja pa se desi da lampa radi 30 sekundi po uključivanju, onda prođe mesec - dva dok skontaju da postoji problem, pa povuku lampu i prodaje i vrate je za mesec dana sa drugom elektronikom i tako.

Oni su još uvek mladi, ok su proizvodi za kupce koji će bez problema zameniti elektroniku ili diodu ili otkloniti neki potencialni kvar koji može a i ne mora da se desi ali ko očekuje da za 20-25$ kupuje pouzdani proizvod koji će trajati godinama može biti razočaran u nekom momentu.

Recimo SP31 je sasvim ok proizvod ali se ponekad desi da pritiskate dugme za promenu modova i ništa se ne desi (ako 2-3 puta prošaltate kroz modove desiće se barem jednom taj glič), ovo se kod Olighta, Fenixa, Nitecorea nikad neće desiti, ili ne daj bože da izgori nešto tokom prve upotrebe. Onda posle 4-5 meseci izbace SP31A u kojoj su ispravili neke problema i tako.

Jednostavno, konzistentan kvalitet proizvodnje je nešto što oni još uvek nemaju, neko će biti zadovoljan proizvodom, neko će imati problem sa istim modelom, pomalo kao lutrija, platiš i nadaš se dobitku :D

Ali daleko od toga da su loši, recimo za samo malo više para Lumintop ima mnogo bolje poverenje kupaca, jako retko se kvare a kvalitet izrade je isto bolji, samo treba vijati akcije.

 

Kao primer, ja sam pratio Acebeam od starta, rekao bi oko 5-6 godina, toliko im je trebalo da od grešaka u dizajnu dođu do vrhunskog kvaliteta i lampi koje koštaju i po 300$ ali i dalje nisu tako čest izbor kao "tradicionalni" brendovi poput gore pomenutih (plus Klarus, Armytek...) i dalje im se desi da stave XHP35 diodu sa jednim "jezgrom" koje neće da se ugasi ili neće da se upali ili da zaštitna elektronika na bateriji koja dolazi uz lampu odluči da neće da radi kad je lampa na maximumu pa je jednostavno isključi.

A Acebeam je zaista imao brzi rast i kvalitet izrade je vrhunski ali eto, dešava se i njima poneki problem.

 

U prevodu, Sofirn-u će trebati još jedno 3-4 godine da postignu pouzdanost ili dođu do nekog nivoa gde će korisnik, koji samo želi da bude korisnik a ne da razume svaki pojedinačni deo lampe i popravlja ako nešto rikne, bude mogao da se osloni na brend.


  • 0

profilepic.gif


#3762 Jeremy

Jeremy
  • Members
  • PipPip
  • 30 posts

Postavljeno 03 September 2019 - 08:31 AM

mirek200 je u pravu, najveća opasnost je sa ledja! Ja se zapanjim svaki put kad vidim nekog da ima prednje a nema zadnje svetlo! Zadnje apsolutno obavezno! Mada se ne diskutuje previše o njemu jer je nekako manje zahtevno. Ja recimo koristim prastari CatEye koji se vidi sa kilometar odlično...

A nevezano za to kakvo je svetlo, primetio sam da vozači mnogo više prostora ostavljaju izmedju mene i njih kad imam zadnje svetlo nego kad ga nemam (desi mi se da me sumrak uhvati u blizini kuće pa se ne zaustavim da uključim svetlo - što svakako nije za preporuku).

 

Ma nije Sofirn za bacanje naravno, imam i sam nekoliko njihovih lampi... ali Dušan ih hvali više nego sam proizvođač :)

Jednostavno ne može se staviti u istu rečenicu sa nitecore, olight, klarus, fenix... kao što je uradio Bole:). Upravo zato sam napravio poređenje sa automobilima, i evo opet ću reći. Ja imam reno i mnogi ljudi koje poznajem... odličan je. Ali jednostavno nije ni blizu vw kvaliteta, besmisleno bi bilo tvrditi da je bolji. Mada opet koliko god novca da imam ne bi uzeo vw jer je precenjen.

Isto tako Dušan može reći da su gore pomenute lampe (nitecore, olight, klarus, fenix...) precenjene i da ih je besmisleno kupovati kad jeftiniji Sofirn D11 vrši posao! Ali tvrditi da je taj Sofirn bolji... stvarno smešno.


  • 0

#3763 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 03 September 2019 - 10:15 AM

Ako mogu da presecem diskusiju jednim neobicnim pitanjem :)

 

Da li ima neka lampa u rangu npr Fenix BC25R ili tome slicno - da ima daljinsku kontrolu? Nebitno da li taster na kabl ili bezicno, mada preferiram bezicno.

BC25R sam naveo kao referencu za nesto sta bi mi bilo ok sto se tice ostalih stvari - jacina i snop svetla, namenska za bajs, integrisana baterija i mogucnost punjenja itd. Cena predpostavljam da bi svakako bila veca za isti kvalitet lampe.

 

Nije hir u pitanju, vec kada mi stigne rekumbent, svetlo ce biti montirano izmedju nogu tj izmedju kurbli, sve ostale pozicije nemaju preteranog smisla za osvetljavanje puta. U toj konfiguraciji, u toku voznje ne mogu da menjam modove. Najjaci mod koristim u 10% voznje u delu puta koji nema ulicnu rasvetu, ali tada idem prilicno brzo nizbrdo - ne bih da stajem da promenim mod, a opet nema poente ni svo vreme da gorim lampu u najjacem modu.

 

edit:

Sad vidim da BC30 ima remote pressure switch koji radi u turbo modu dok se drzi, mada mi je taj snop mozda malo preteran za saobrcaj, mozda gresim? Takodje mi je to glomazna lampa, pre bih nesto kompaktnije, tako da su predlozi dobrodosli.


  • 0

#3764 trista_cuda

trista_cuda
  • Members
  • PipPipPip
  • 135 posts
  • LocationBG

Postavljeno 03 September 2019 - 10:52 AM

Sirius9

 Ništa od rasklapanja, Ovaj deo gde je spojena glava sa reflektorom i ostatak lampe nema šanse da se odvoji, ni stoti deo milimetra se ne otvara. Na ovim slikama sa onog švapskog foruma što je Dule linkovao se vidi kako je rastavljano, sve izvučeno sa zadnje strane a plastika između baterija i reflektora sa pločom je odvaljena. Sklapanje bi bilo ko brod u boci. Kaput :). Ostaće mi rezervni jezičak u sklopci za baterije (to kao mnogima puca mada meni nije ni nakon hiljade otvaranja i zatvaranja). Kupio već novu. Baterija imam punu kesu, orginal punjač ...i sa novom rezervni držač za korman (za koji sam mislio da će prvi riknuti :) ) i kapu na vrhu :).


  • 0

#3765 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 03 September 2019 - 12:06 PM

Ako zelite da budete bezbedniji na putu onda napred sto jace svetlo sa sto sirim snopom a ne kao ove bushmuller i slicne koje imaju slab i nizak snop da ne smetaju automobilima. Onih Jeremijinih prednjih 200lm vozac automobila iza njega uopste ne vidi, dok legendarni D11 sija na sve strane pa vozac iza mene vidi da se neko nalazi na putu.

 

Ovo jedva vidi vozac odpozadi.

PA2127061.jpg

 

Ovo svi vide.

19-1206beamtrack.jpg


  • 1

#3766 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 03 September 2019 - 12:20 PM

@Jeremy   Sofirn D11 jeste bolji jer su najbitniji upotrebljivost snopa svetla i cena. A svi ti vrhunski proizvodjaci automobila ponekad naprave gresku pa moraju da povlace automobile na zamenu delova, po opet niko ne kaze tojote i folkvageni ne valjaju. Isto treba posmatrati i Sofirn, ja vam odaberem proverene modele za male pare kao recimo D11 i Cf8 21700 i vi ustedite puno para. Recimo Cf8 21700 ima bolji UI, bolji snop, bolje hladjenje of Fenix-a PD36r po tri puta nizoj ceni a plus skoro duplo jace sija.


  • 1

#3767 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4653 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 September 2019 - 02:49 PM

Ja sam uz Dušana : )

 

Nema šta da se porede ti izvikani i preskupi brendovi, sa plastičnim telima ili očajnim snopovima ili slabim outputom a cena im je 100 eur pa na više, lol.

Bang for the buck, kinezi ih sahranjuju. Kad ti izvikani ponude nešto po 30 eur onda ćemo da uporedimo performanse :D

Kao davno kad sam uzeo Magicshine 808 sa SSC P7 diodom za 60 eur. 900 lumena (realno 600-700) ali to je za to vreme bila svemirska tehnologija i osmo svetsko čudo gde god prođeš. Totalno mind blowing da nešto tako malo može tako jako da sija. U to vreme retko je ko vozio nešto slično, masovno su se i dalje koristile cateye lampice na AA i AAA baterije koje se jedva vide kada su upaljene. Prethodnu Cateye HL-EL530 na 4xAA sa Luxeon diodom sam žali bože platio 50 eur i to je smejurija u odnosu na kineza sa snažnom diodom i Li-ion battery packom. I kada sam apgrejdovao Cateye na SSC P4 i dalje je bila smejurija. Ali ajde to i nije za poređenje (tip baterija i elektronika) nego poenta zašto sam se raspisao je što sam se setio da je tada u Planetu bio Cateye double i triple shot neke abnormalne cene su u pitanju ako se dobro sećam tipa 200 eur, možda i 300 bez popusta. A Magicshine od 60 eur je i njih šio uzduž i popreko. I dan danas radi, samo je oslabio pack, manja je autonomija pa je poželjno promeniti ćelije.


  • 0

#3768 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Postavljeno 03 September 2019 - 03:23 PM

 

 

Ovo jedva vidi vozac odpozadi.

PA2127061.jpg

 

Ovo svi vide.

19-1206beamtrack.jpg

Gde? U sumi? ko? -vukovi? . Ili ovo- vazno je da imas sto jace prednje svetlo da bi to videli vozaci ali ne oni koji dolaze u susret vec oni koji dolaze od nazad.Ove dve slike bas oslikavaju pretencioznost. Kada ima drveca pored puta automatski ispada da je jace svetlo nego sto jeste zbog orientira.Znaci pretenciozno je ako nije slikano u istim uslovima.

 

I svako dobro svetlo bi trebalo u nekoj meri da ima odsecen,sirok ili uzan ali odsecen snop svetlosti da ima sto manje rasipanja.

 

Ali Duletov nuklearni reaktor je cudo,kada on vozi nocu, to se vidi i iz aviona O:)  O:)  O:)  O:)


  • 2

#3769 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 03 September 2019 - 04:12 PM

Bas naprotiv kada je svetlo kao tvoje na dinamo zbog male jacine i nemackog zakona usmereno je na malu povrsinu po asfaltu ispred bicikla. To je horizontalna povrsina koju vozac iza tebe jedva da vidi zbog perspektive. Kada svetlo rasipa na sve strane kao legenda D11 potrebna je mnogo jaca lampa a to rasipanje sa strane omogucava da se obasjaju vertikalno postavljeni objekti pored puta koji su lako uocljivi za vozaca iza bicikliste na primer, stubici pored puta, visoka trava pa cak i saobracajni znaci koje lampe sa odsecenim snopom jedva osvetljavaju.


  • 1

#3770 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4653 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 September 2019 - 04:29 PM

Dule legenda :D

 

Ja mislim da ovo može da se reši samo na jedan način, epic rap battle, pardon, da se nađemo svi sa našim hvaljenim lampama i izađemo na crtu i ferku pa da vidimo čiji je veći :D

 


  • 2

#3771 Bole

Bole
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 504 posts
  • LocationHighpoint Club

Postavljeno 03 September 2019 - 04:39 PM

@Jeremy   Sofirn D11 jeste bolji jer su najbitniji upotrebljivost snopa svetla i cena. A svi ti vrhunski proizvodjaci automobila ponekad naprave gresku pa moraju da povlace automobile na zamenu delova, po opet niko ne kaze tojote i folkvageni ne valjaju. Isto treba posmatrati i Sofirn, ja vam odaberem proverene modele za male pare kao recimo D11 i Cf8 21700 i vi ustedite puno para. Recimo Cf8 21700 ima bolji UI, bolji snop, bolje hladjenje of Fenix-a PD36r po tri puta nizoj ceni a plus skoro duplo jace sija.


Meni je nedokučivo šta te motiviše da pišeš ovakve nonsense. Sofirn je dve klase ispod Fenixa. Pd36r je inače 80usd sa kuponom koji je na sajtu svima dostupan.

Duplo jače sija? Ne mogu da verujem šta čitam.
  • 1

#3772 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 03 September 2019 - 04:50 PM

@dule0911   (link) (link)


  • 0

#3773 Jeremy

Jeremy
  • Members
  • PipPip
  • 30 posts

Postavljeno 03 September 2019 - 09:05 PM

Evo vidiš mirek zašto se ne priča o zadnjim svetlima, zato što se prednje koristi u svrhu zadnjeg:)

Bole, ne bih znao šta motiviše ljude kao Dušan, ali tipičan je to primer onih ljudi što te na svaki način ubeđuju i neće odustati od ubeđivanja da je za tebe dobro isto ono što je i njima dobro - samo ti to još ne znaš pa ti treba objasniti. Kao da većina nas nije probala gomilu svetala... I kao da su nam svima bitne iste stvari. Evo ja bi pre koristio svetlo sa lošijim snopom nego da nosim battery pack sa sobom - meni lampa mora biti što manja. Prvo veličina, onda sve ostalo - tu nema kompromisa. Recimo ako dve lampe sijaju potpuno isto i manja je 200 a veća 20 evra, ja bi kupio manju od 200 evra. A kad smo kod modova opet svako ima svoje prohteve. Meni recimo BLF A6 ima savršen UI, 7 savršeno doziranih nivoa svetlosti, kratak klik prebacuje na sledeći a dugi vraća na prethodni. Pri tome snop fantastičan - sveukupno meni savršena lampa! I znači ja pričam okolo da je ta lampa od 20 eur sa sve dobrom baterijom mnogo bolja od skupljih, najbolja, savršena... ako neko kaže da mu se više sviđa neka druga, onda on sigurno ne zna šta priča, niko mu nije to lepo objasnio, treba mu objasniti jel tako...

Vidiš i nemcima treba objasniti da su doneli krajnje nelogične zakone, pazi molim te po njihovom zakonu lampa treba da obasjava horizontalu tj. put ispred a ne vertikalne objekte. Zamisli da na žici iznad puta sedi ptica i samo čeka da se pokaki po tebi a ti je ne vidiš jer svetlo ne osvetljava toliko visoko.... ili nedaj bože da te iznenadi neosvetljeni NLO, kako ćeš tek njega videti bez milion lumena. Na stranu što ti nemci nisu ni racionalni, traže zadnje svetlo umesto da se koristi samo jače prednje koje će se videti i od pozadi;)


  • 0

#3774 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 03 September 2019 - 10:06 PM

@Jeremy   Ako ti je velicina bitna za EDC si trebao da uzmes na popustu Sofirn SF12 za 7.41 evro, radi i na AA baterije (180lm) i na 14400 baterije (400lm) a ne da bacate pare za EDC na fenikse i blf-ove. Sta ce vam tako jake i velike lampe za svakodnevno nosenje uz sebe a jedva koristite 200lm. Da osvetljavate ptice na zicama? Vidis kako sve pogresno radite kad necete da citate sta napisem.


  • 0

#3775 Jeremy

Jeremy
  • Members
  • PipPip
  • 30 posts

Postavljeno 04 September 2019 - 04:36 AM

Za bajs mi kao što rekoh ne treba toliko lumena, a ni za EDC. BLF A6 ne koristim kao EDC (za EDC imam privezak od 140 ili 120 lumena, ne sećam se - 360 lumena sad pogledao:) nitecore tip 2017).

Inače Sofirn SP10b je manja od SF12, i mnoooogo kvalitetnije odradjena,a malo skuplja. Mada se mnogi žale da im se pokvario prekidač, na žalost i neki kojima sam i ja preporučio. Imam i SF10 i SF12, te su po meni za zaobići.

BLF sam platio 20 eur koliko se sećam sa sve Samsung Q30 baterijom. Najbolja kupovina!
  • 0

#3776 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 04 September 2019 - 07:45 AM

Bas naprotiv sve te male EDC lampe sa prekidacima sa strame koje moras da zakljucavas i otkljucavas kliktanjem treba zaobici. A kako je to SP10b "mnoooogo kvalitetnije odradjena" a kvari se za razliku od SF12. Zasto je SF12 za zaobici sta te je to toliko razocaralo da je vise nikad neces uzeti u ruke?


  • 0

#3777 Jeremy

Jeremy
  • Members
  • PipPip
  • 30 posts

Postavljeno 04 September 2019 - 08:55 AM

Ti baš imaš potrebu da se raspravljaš. Nigde nisam napisao da je nikad neću uzeti u ruke! Jednostavno je izrada na nivou lampi koje koštaju 2-3 usd i manje. Zato sam napisao da je za zaobići.
Ja SP10 zaključavam malim odvrtanjem poklopca (tj. tako bi je zaključavao da imam potrebe da je zaključavam), meni je neuporedivo bolja od SP12. A kvari se jer se Sofirn kvari, nepouzdan proizvodjač, slaba kontrola kvaliteta. To je ono što ljudi pokušavaju da ti objasne sve vreme:)
Al ima lampi koje su super za svoju cenu. Imam recimo SP32a, odlična za te pare. Ta mi je najbolja Sofirn lampa
  • 0

#3778 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 04 September 2019 - 10:25 AM

Steta sto nisi napisao neke konkretne zamerke a bas me je zanimalo zasto je izrada na nivou lampi koje kostaju 2~3 usd, posto se izradjuju od istog materijala na istim CNC masinama kao SP10 i SP32. Ocekivao sam od nekog ko cita prave "testove" lampi za razliku od mojih da ce napisati neku cinjenicu ali ispade da je i ovo jedna od onih laznih vesti danas toliko popularnih.


  • 0

#3779 Jeremy

Jeremy
  • Members
  • PipPip
  • 30 posts

Postavljeno 04 September 2019 - 11:21 AM

Ne znam šta ti nije jasno. Ja ne vidim razliku i ne preporučujem je, ista izrada, isto svetli kao i one od 2-3 dolara, ali ja ne ubedjujem nikog. Tako da meni ne trebaju argumenti i testovi. Ti ubeđuješ da je D11 bolja od skupljih lampi renomiranih proizvodjača bez argumenata. Samo iznosiš tvoje subjektivno viđenje (koje je različito od većine), znači tebi trebaju argumenti. Ti apsolutno insistiraš da je ta lampa najbolja, ti se ljutiš ako se neko ne slaže sa tobom, kao dete. Ja sam svestan da možda nekom (eto recimo tebi ne odgovara SP10) i nisam uopšte pokušao da te ubedim u suprotno. Samo sam izneo svoje mišljenje. A ti ubeđuješ, zato tebi trebaju argumenti.
Ja se time ne bavim, ni sa mnogo skupljim lampama. Vidiš da ne znam ni koliko lumena mi ima ova na privesku:)
  • 0

#3780 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14611 posts

Postavljeno 04 September 2019 - 01:02 PM

Iznosim cinjenice u vezi D11, dosta siri snop od solarstormova, unutar lampe veliki pregradni zid od aluminijuma na koji premazan termalnom pastom naleze plocica sa led diodama pa je hladjenje dobro, nema temperaturne zastite da smanjuje jacinu svetlosti da ne bude da kupim lampu BLF A6 od 1600lm cijih 1600 traju ni dva minuta (link) i na kraju cena D11 od 12e koja je veoma niska. Jeste da jos trebaju baterije i punjac ali se za to moze snaci kupovinom ili pravljenjem powerbank-ova.
A sa kojom lampom od 2~3$ si uporedjivao SF12 kada im je ista izrada i isto svetle, rado bih je kupio umesto da dajem desetak evra za SF12?

  • 0




1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika