Nego baš me zanima gde si kupio ćiriličnu tastaturu, baš bi voleo da je imam?
https://www.amazon.c...D/dp/B0039O0AK4
Доступно у две боје!
Posted 20 November 2019 - 09:56 AM
Nego baš me zanima gde si kupio ćiriličnu tastaturu, baš bi voleo da je imam?
https://www.amazon.c...D/dp/B0039O0AK4
Доступно у две боје!
Posted 20 November 2019 - 09:59 AM
Takođe me niko ne može ubediti da su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski različiti jezici.
Nisi u pravu:
https://www.youtube....h?v=DztrX5dXmxU
Posted 20 November 2019 - 10:12 AM
Posted 20 November 2019 - 10:21 AM
Не може се звати ,,какогод” него онако како јесте и како се одувек звао - српски. Латиница је Србима наметнута, а ћирилицу нам забрањују и данас. Синхронизовано. То што се неколико деценија у школама учио непостојећи језик је нешто сасвим друго. Дакле твој отац или деда су у школама учили српски, ти српскохрватски, а твоје дете поново српски и ти ту не видиш уљеза? Латиница није српско писмо, ако се не рачуна период насилног преумљења када су нас превели жедне преко воде, па тако латиница постала ,,наша”, а ћирилица никад хрватска, мада су нам преотели ијекавски изговор да би направили свој језик који се кроз истирију није никако помињао. Боље рећи, ми смо им поклонили ијекавски баш због индоленције као што се и овде види.Ne znam o kakvom odricanju sam ja pričao?
Ti pričaš o odricanju od latinice.
To je isto naše pismo.
Sam jezik - ja sam ga učio kao srpskohrvatski, može se zvati kako god - ali jeste isti jezik i isto pismo.
Српска писменост датира одавно. Латиница у Срба не постоји и није је било међу нама све до преварантског Илирског покрета који је неким другим народима донео име језика које до тада нису имали. Проверљиве чињенице.Latinica je naša koliko i ćirilica. I jedno i drugo smo prisvojili i prilagodili. Graditi nacionalni identitet na pismu a ne na delu je najjeftinija demagogija.
prevod sajtova se ne radi nikakvim skriptama već svako ozbiljan ko piše bilo kakav softver koji sadrži neki user interface, tekstove koji su bitni ne zakucava u kod već ih povlači iz nekih resursa, fajlova.. kog, zavisi od jezika koji je podešen. I prevod je najmanja stavka problema pisma. Funkcionalnost je ono što na kraju odlučuje.
Posted 20 November 2019 - 10:40 AM
Поштеди ме демагогије и ироније. Језик и писмо на ком сам добијао рачуне нису српски свакако, а аргумент разумевања и читања не стоји, јер смо у стању да то радимо и са језицима кији нису наши. Што се тиче ћириличне тастатуре, наравно да их има, али не видим да ти је потребна. Као што ни мени нису потребна оправдања.
Kakva demagogija kad mi nisi odgovorio na pitanje na kom su ti jeziku poslali racun?
Ako vec neces da mi odgovoris gde ima da se kupi cirilicna tastatura, bar nam uslikaj da vidimo kako izgleda
Ova diskusija stvarno ko epizoda iz nadrealista...nista vas ne razumem treba mi prevodioc ![]()
Posted 20 November 2019 - 10:44 AM
Не знам где има да се купи цирилицна тастатура, а за ћириличну се потруди сам. Рачун су ми слали на српскохрватском језику и латиничном писму.Kakva demagogija kad mi nisi odgovorio na pitanje na kom su ti jeziku poslali racun?
Ako vec neces da mi odgovoris gde ima da se kupi cirilicna tastatura, bar nam uslikaj da vidimo kako izgleda
Posted 20 November 2019 - 10:53 AM
Napredujemo...
Рачун су ми слали на српскохрватском језику и латиничном писму.
Jel?
ja bi rekao da je jezik srpski a pismo latinicno.
Koje su to hrvatske reci upotrebili bas me zanima?
Srpska cirilicna tastatura ne postoji, bugarska i ruska postoje jer oni ne koriste latinicu,
najvise sto se moze kupiti je srpska latinicna tastatura, i nju koriste ljudi koji moraju da kucaju cirilicom, ili lepe nalepnice kao sto je @himzo gore okacio.
U svakom slucaju maltretiranje onoga ko mora da kuca tako samo da bi ispunio cirilicnu formu teksta.
Posted 20 November 2019 - 11:04 AM
Српски језик и ћирилица су нераздвојива целина, историјски, лингвистички, геополитички, свакако. То што је латиница насилно имплементирана (у комбинацији са меком и тврдом забраном ћирилице) је нешто друго. То што према твојој изјави нема ћириличне тастатуре за српски језик, је проблем у истој равни као и прекомерна употреба латинице. Руски и бугарски примери су да може, без обзира што њих нису преварили латини (,,старе варалице).Napredujemo...
Jel?
ja bi rekao da je jezik srpski a pismo latinicno.
Koje su to hrvatske reci upotrebili bas me zanima?
Srpska cirilicna tastatura ne postoji, bugarska i ruska postoje jer oni ne koriste latinicu,
najvise sto se moze kupiti je srpska latinicna tastatura, i nju koriste ljudi koji moraju da kucaju cirilicom, ili lepe nalepnice kao sto je @himzo gore okacio.
U svakom slucaju maltretiranje onoga ko mora da kuca tako samo da bi ispunio cirilicnu formu teksta.
Posted 20 November 2019 - 11:11 AM
Ako negde ipak ima cirilicne, daj link stvarno bi je kupio.
Руски и бугарски примери су да може, без обзира што њих нису преварили латини (,,старе варалице).
Pa prevara bi bila da rusu prodas latinicnu tastaturu jer on na njoj ne moze da pise, dok srbin moze.
Zato ima da se kupi ruska cirilicna tastatura a srpska nema.
Nadam se da vidis razliku.
I ti naravno pises sa latinicne tastature ![]()
Posted 20 November 2019 - 11:14 AM
Не може се звати ,,какогод” него онако како јесте и како се одувек звао - српски. Латиница је Србима наметнута, а ћирилицу нам забрањују и данас. Синхронизовано. То што се неколико деценија у школама учио непостојећи језик је нешто сасвим друго. Дакле твој отац или деда су у школама учили српски, ти српскохрватски, а твоје дете поново српски и ти ту не видиш уљеза? Латиница није српско писмо, ако се не рачуна период насилног преумљења када су нас превели жедне преко воде, па тако латиница постала ,,наша”, а ћирилица никад хрватска, мада су нам преотели ијекавски изговор да би направили свој језик који се кроз истирију није никако помињао. Боље рећи, ми смо им поклонили ијекавски баш због индоленције као што се и овде види.
Српска писменост датира одавно. Латиница у Срба не постоји и није је било међу нама све до преварантског Илирског покрета који је неким другим народима донео име језика које до тада нису имали. Проверљиве чињенице.
Meni jedino brane pisanje latinicom ovde - kad su neke službene beleške/dopisi u pitanju. Što mi se ne sviđa, jer ne volim kad se u jednom tekstu mešaju ćirilica i latinica, dok mnogi serijski brojevi, čak i neki stručni izrazi, cenim da je bolje kada su ostavljeni u originalu (lakše se čita, shvata, prati).
Sad, u zavisnosti od toga koliko daleko u nazad gledamo, možemo reći da je i Vukova ćirilica nametnuta. To je jedan čovek forsirao. Pre Ćirilo i Metodije nisu bili Srbi - i to pismo je nametnuto, ne? ![]()
Hoćemo ići na klinasto pismo, ili se držati glagoljice?
Što reče Johnny '90-te:

Posted 20 November 2019 - 11:33 AM
Волим Џонија, али је заборавио на блејање оваца тих четрдесетак година пре њега. Вук је посебна прича, ако узмемо у обзир колико је артефаката наше историје оставио у Бечу. Методије и Ћирило нису наметнули нама ништа, не прави се невешт, док је латиница наметнута, за шта доказа и чињеница на тоне. Него реци ти мени како то да је увек ћирилица забрањивана кроз историју а никад латиница? И да није прогањана, стави руку на срце и реци да ли би сада српски писао латиницом или ћирилицом?Meni jedino brane pisanje latinicom ovde - kad su neke službene beleške/dopisi u pitanju. Što mi se ne sviđa, jer ne volim kad se u jednom tekstu mešaju ćirilica i latinica, dok mnogi serijski brojevi, čak i neki stručni izrazi, cenim da je bolje kada su ostavljeni u originalu (lakše se čita, shvata, prati).
Sad, u zavisnosti od toga koliko daleko u nazad gledamo, možemo reći da je i Vukova ćirilica nametnuta. To je jedan čovek forsirao. Pre Ćirilo i Metodije nisu bili Srbi - i to pismo je nametnuto, ne?
Hoćemo ići na klinasto pismo, ili se držati glagoljice?
Što reče Johnny '90-te:
Posted 20 November 2019 - 11:36 AM
Па то што је нема јесте доказ тезе о којој говорим. Меки прогон и наша бескичменост. А тебе мрзи да користиш и дијакритичке знаке.Ako negde ipak ima cirilicne, daj link stvarno bi je kupio.
Pa prevara bi bila da rusu prodas latinicnu tastaturu jer on na njoj ne moze da pise, dok srbin moze.
Zato ima da se kupi ruska cirilicna tastatura a srpska nema.
Nadam se da vidis razliku.
I ti naravno pises sa latinicne tastature
Posted 20 November 2019 - 11:38 AM
Kad je ćirilica zabranjivana kroz istoriju? Ja npr dok nisam krenuo na fakultet 2000te, pisao sam ćirilicom 99% vremena. Dakle u najboljem mladalačkom periodu za sve indoktrinacije, propustili su ti zlobnici da mi usade poriv da pišem latinicom. Možda nisu stigli do Užica kao zabačenog mesta, nit pruge nit puta, telefona i TV-a.
Kad se pokuša dati značaj nečemu ili nekome, odma se stavlja etiketa da je zabranjivan, tad valjda privlači dosta pažnje.
Posted 20 November 2019 - 11:51 AM
Данас је забрањују у Хрватској и Црној Гори, Марија Терезија у Аустроугарској, окупационе власти после анексије Босне, Аустроугари 1916 у Црној Гори... Треба још?Kad je ćirilica zabranjivana kroz istoriju? Ja npr dok nisam krenuo na fakultet 2000te, pisao sam ćirilicom 99% vremena. Dakle u najboljem mladalačkom periodu za sve indoktrinacije, propustili su ti zlobnici da mi usade poriv da pišem latinicom. Možda nisu stigli do Užica kao zabačenog mesta, nit pruge nit puta, telefona i TV-a.
Kad se pokuša dati značaj nečemu ili nekome, odma se stavlja etiketa da je zabranjivan, tad valjda privlači dosta pažnje.
Posted 20 November 2019 - 12:01 PM
Не, за телефон имам славдроид, а компјутеру алфабет, али пошто знам енглески, запамтио сам иза којег знака алфабета стоји које ћирилично слово. Пре тога сам подесио да имам ћирилицу, разуме се.naprotiv, ne mrzi me, ali nemam srpsku tastaturu, a i da imam opet bi pisao latinicom jer srpske nema.
kako se ti snalazis?
Zalepio si nalepnice?
Posted 20 November 2019 - 12:09 PM
Što se tiče Hrvata, ja se više "bojim" da će da je prisvoje nego da će da je zabrane.
Ne znam koje je tačno pismo Marija Terezija zabranjivala, ali par klikova na netu i vidim da je ona umrla pre nego što se Vuk rodio, a kamoli nam ostavio vukovu reformu. Ja bih se složio sa tim da je kao zvanično pismo u nekoj drugoj državi kao što je Austrougarska carevina malo nezahvalno bilo koristiti glagoljicu.
Pritom, na teritoriji Carevine se dok Srbi nisu imali državu nakon osmanskih osvajanja očuvalo najviše dokumenata, nacionalne građe, spisa... za šta je zaslužna srpska crkva (to je otprilike jedino dobro delo koje im priznajem)
Crna gora ima dva ravnopravna pisma. Istina je da više forsiraju latinicu, ali npr ima zvanićnih sajtova koji imaju ćiriličnu verziju, https://www.hercegnovi.me/sr/ Jeste da tu ima dosta ljudi koji su sentimentalno vezani za Srbiju, ali ne vidim da im neko brani da koriste ćirilicu.
U svkaom slućaju ne možeš nakon gomile budala koji bacaju ćirilične table (kao što to radi gradonačelnik Vukovara) ili lupetaju o pismima reći da je nečija zvanična politika zabrana ćirilice.
Možda malo da daš neki izvor za tvrdnje... baš me zanima kako se tokom aneksije zabranjivala ćirilica (me kažem da nije).
Posted 20 November 2019 - 12:52 PM
Ovde se brka jezik sa pismom, negira se drugim narodima pravo na jezik, a sajt je (podsećam
) biciklistički. Ajd da se manemo sulude, ostrašćene i nekompetentne rasprave. Što ne umanjuje odgovornost Decathlon-a da treba da piše na srpskom. Kojim god pismom ![]()
0 members, 0 guests, 0 anonymous users