Jump to content

Fotografije
- - - - -

Decathlon Srbija

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
520 odgovora na ovu temu

#221 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 November 2019 - 04:56 PM

Како рече пацкелини, ствар основне културе и поштовања, а то посебно очекујем од тако велике компаније која итекако има средства. Ако у Русији чак и натписи свих америчких компанија могу да буду на ћирилици, може итекако један сајт у Србији. Уместо тога, ми смо добили сајт на хрватском. Што је још горе, велике фирме обично имају све процедуре које би обезбедиле сајт барем на српској латиници, па ми преузимање хрватског сајта (за који ми Фајерфокс и даље избацује оно исто упозорење!) пре делује као одлука неког нашег лика који је постављен за локалног директора, јер смо пуно пута показали да сами своју културу поштујемо још мање него други. :( Да, за обичан рад појединца на компјутеру јесте и даље неприхватљиво компликовано користити ћирилицу, али постављање сајта на ћирилицу не захтева готово никаква додатна улагања, тим пре што заиста и не морају да имају ћирилични текст у бази него да скриптови или функције пребацују у лету између једног и другог писма. Наравно, може да се постави и да функције враћају називе и описе и на додатном писму.

Уосталом, безвезе причамо о свему овоме, јер многе Интернет продавнице подржавају паралелно више језика и наравно да то све функционише. А овде није потребан додатан превод, а чак и специјални случајеви ("танјуг" не треба да буде "тањуг" и "одјава" не треба да буде "ођава") су довољно ретки да се реше у ходу, како искоче. Дакле, никаквог оправдања нема, а све и да јесте неко велико улагање, морају да покажу да поштују нас као и све друге. Не улазим ни у домаће продавнице које ме не поштују, па нећу ни у стране.

• 0

#222 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 19 November 2019 - 05:14 PM

Руси: Сука блять, има све да буде по Русски или одјебать у скоковима.

Srblji: Popushicemo ti, samo otwori firmu owde.

I šta je nejasno?

• 5

#223 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 19 November 2019 - 07:41 PM

Računarima se bavim od neke 9. godine.
Već 20 godina dobijam platu za to.

Ćirilica, čak i naši latinični karakteri (ćžš) i dalje komplikuju stvari u mnogim situacijama (s tim što je ćirilica dodatno nezgodna, u priličnoj meri). Verujem da mnogi nisu toga svesni (što je verovatno bolje i lakše), ali to ne menja činjenice.

Naravno, problemi se rešavaju, samo je pitanje odnosa uloženo-dobijeno.
Za jednu kompaniju kao što je Decathlon, ne znam šta bi dobili pravljenjem sveg sadržaja na ćirilici.
Tj. čime bi se isplatila dodatna komplikacija i cimanje.

А шта је наше оправдање за такво расуђивање? Како бисмо објаснили онима који су били прокажени због ћирилице,нашу индоленцију и допуштање да свако ко овде може како хоће да се понаша? Наше непоштовање себе? Али кад странац види да ни ми не поштујемо свој језик, последично и себе, зашто би се трудио? Ено у групама за очување ћирилице има доста програмера и ит стручњака који кажу потпуно супротно. Ја нисам, па не могу да објасним, али све да је теже и компликованије, па шта?
  • 1

#224 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 19 November 2019 - 07:42 PM

@Fallout boy "Za jednu kompaniju kao što je Decathlon, ne znam šta bi dobili pravljenjem sveg sadržaja na ćirilici."

Добили би поштовање могуће муштерије која размишља, "Овај се потрудио и изложио додатном трошку да би направио интернет страницу на мом писму. Значи да поштује део мог националног идентитета".

@Fallout boy "Tj. čime bi se isplatila dodatna komplikacija i cimanje"

Исплатила би се приликом одлучивања где купити исти/сличан производ. Код њих или код конкуренције?

Браво
  • 0

#225 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 November 2019 - 07:59 PM

Руси: Сука блять, има све да буде по Русски или одјебать у скоковима.

Srblji: Popushicemo ti, samo otwori firmu owde.

I šta je nejasno?

Jbga, nas nema dovoljno da popunimo ni širi centar Moskve. Zato se ne možemo qrčiti.
  • 3
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#226 bakara

bakara
  • Members
  • 2439 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 19 November 2019 - 08:05 PM

Nisu rusija i bugarska nikakav primer za nas slucaj, jer rus i bugarin ne zna da cita latinicu, srbin zna.

mi smo specifican slucaj znamo da citamo i cirilicu i latinicu pa cak i kad na hrvatskom da napise opet cemo sve razumeti....to treba da cenimo!

Kod nas je zapravo vrlo jednostavan slucaj,

ali ne, eto ima ljudi koji hoce komplikovano resenje da se sajt prevodi ili da se latinica prevodi u cirilicu...mislim cemu bre to? n2:Dizzy

• 0

#227 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 November 2019 - 08:59 PM

Питање је како може да ти не смета? Превод раде како год. Ништа их не кошта додатно да тај превод у Србији буде на ћирилицу. Ако може у Бугарској, зашто не може у Србији? Ако идеш логиком "разуме се" могли су и од бугарског да почну, да им буде лакше и јефтиније, кад немају пара. А не постоји оправдање да се објави сајт који није на локалном језику. Нормалне земље то и забрањују. једино Срби сами себе вечито убеђују да је њихово писмо незгодно за друге. Отвори кинески сајт Кока-коле, ни лого није на енглеском. Када је Мајкрософт уводио српски језик у Виндоуз они лепо питали наше институције за распоред тастера, па нам тако направили. А степен пиратерије био је сигурно преко 90 % и мало тржиште. Не бих то назвао ни поштовањем него просто нормалним размишљањем и стандардима у пословању.

• 1

#228 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 19 November 2019 - 09:09 PM

Mi smo rešili da "zvanično" poričemo latinicu kao drugo naše pismo. Dok u praksi, realno, to isto jeste naše pismo. I naš jezik.

Poslednjih 30 i kusur godina - što se više busamo "nacionalnim identitetom", "tradicijom" i sl, tonemo sve dublje.

Više je bilo indentiteta, integriteta i tradicije dok nije to ludilo počelo.

Mislim, ja i dalje pričam srpskohrvatskim, čitam i pišem i latinicu i ćirilicu, a kod svega vezanog za računare gledam izbeći ćirilicu ako nije od ključnog značaja.

Još jedna slika o negovanju kulture, jezika, ćirilice & pravopisa. Mogli su napisati i latinicom, ali barem platiti lektora, ne ovako:

C_DyjOiW0AA7AMY.jpg

• 3

#229 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 19 November 2019 - 11:28 PM

Mi smo rešili da "zvanično" poričemo latinicu kao drugo naše pismo. Dok u praksi, realno, to isto jeste naše pismo. I naš jezik.

Poslednjih 30 i kusur godina - što se više busamo "nacionalnim identitetom", "tradicijom" i sl, tonemo sve dublje.
Više je bilo indentiteta, integriteta i tradicije dok nije to ludilo počelo.

Mislim, ja i dalje pričam srpskohrvatskim, čitam i pišem i latinicu i ćirilicu, a kod svega vezanog za računare gledam izbeći ćirilicu ako nije od ključnog značaja.

Još jedna slika o negovanju kulture, jezika, ćirilice & pravopisa. Mogli su napisati i latinicom, ali barem platiti lektora, ne ovako:

C_DyjOiW0AA7AMY.jpg

Српскохрватски језик не постоји и није никада ни постојао, тек условно као група језика. То што говориш су све сами изговори и оправдања, то за бусање у груди и називање труда да се живот осмисли доследношћу је чак увредљиво. Српски народ је одувек имао свој језик и своју писменост и то што говориш је жалосно за тебе. Писање ћирилицом је ,,бусање у груди” много мање него што је писање латиницом бескарактерно повијање кичме и једноставно - духовна лењост. Не своди се живот само на рачунаре, конзумеризам и бициклове.Не тонемо ми све дубље из разлога кији ти наводиш, већ због тога што тренутно постоји одређени број људи чији се мањак карактера који се огледа и у прекомерној употреби латинице, а на уштрб сопственог писма.
  • 0

#230 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 19 November 2019 - 11:39 PM

Чудно је како су многи спремни да често користе узречицу „то нигде нема" у, по Србина негативном контексту, када овај направи ,,изум" бескрајног чекања у реду пред шалтерима или било којег другог примера глупости, а за одрицање од сопственог језика и писма, не искажу исто
  • 1

#231 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 19 November 2019 - 11:45 PM

Српскохрватски језик је измишљен да бисмо ми лакше прогутали крађу српског језика. Једина два језика за које постоје историјски и лингвистички без проблема, у овом делу света су српски и словеначки.
  • 1

#232 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 01:26 AM

...

• 2
Pozdrav

#233 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 November 2019 - 05:44 AM

Српскохрватски језик не постоји и није никада ни постојао, тек условно као група језика. То што говориш су све сами изговори и оправдања, то за бусање у груди и називање труда да се живот осмисли доследношћу је чак увредљиво. Српски народ је одувек имао свој језик и своју писменост и то што говориш је жалосно за тебе. Писање ћирилицом је ,,бусање у груди” много мање него што је писање латиницом бескарактерно повијање кичме и једноставно - духовна лењост. Не своди се живот само на рачунаре, конзумеризам и бициклове.Не тонемо ми све дубље из разлога кији ти наводиш, већ због тога што тренутно постоји одређени број људи чији се мањак карактера који се огледа и у прекомерној употреби латинице, а на уштрб сопственог писма.

Ne vidim smisao u daljoj diskusiji na temu. Imamo očigledno dijametralno suprotno viđenje ove teme.

Lično ne vidim ništa loše u upotrebi oba pisma, ili bilo kojeg od ta dva - to smatram bogatstvom. Nečim što retko ko ima.

Pisanje ćirilicom samo po sebi je u tom smislu sasvim OK. Insistiranje na tome da je ćirilica jedino "naše" pismo - i cela prateća priča koja je krenula zajedno sa time, to je ono što vodi nazad, ne napred, barem po mom mišljenju.

Takođe me niko ne može ubediti da su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski različiti jezici.

Pored elementarne logike i lingvistike koji govore suprotno, najlakši test je: može li dete od 3 godine, koje nije učilo te "druge jezike" razumeti iste. Iz mog iskustva: bez problema.

• 3

#234 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1715 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 November 2019 - 06:48 AM

Bilo bi zanimljivo da neko (validan) iz Decathlona pročita ovu temu :P
  • 0
Bici-glista

#235 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 07:29 AM

Ne vidim smisao u daljoj diskusiji na temu. Imamo očigledno dijametralno suprotno viđenje ove teme.
Lično ne vidim ništa loše u upotrebi oba pisma, ili bilo kojeg od ta dva - to smatram bogatstvom. Nečim što retko ko ima.

Pisanje ćirilicom samo po sebi je u tom smislu sasvim OK. Insistiranje na tome da je ćirilica jedino "naše" pismo - i cela prateća priča koja je krenula zajedno sa time, to je ono što vodi nazad, ne napred, barem po mom mišljenju.

Takođe me niko ne može ubediti da su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski različiti jezici.
Pored elementarne logike i lingvistike koji govore suprotno, najlakši test je: može li dete od 3 godine, koje nije učilo te "druge jezike" razumeti iste. Iz mog iskustva: bez problema.

И нису различити, то и јесте један језик - српски. Према логици и лингвистици на које се позиваш. И ти политички народи се боре за ново име ,,свог језика” док бисмо ми, који смо га уз Словенце једини одувек имали, према твом мишљењу, требали да се одрекнемо? Црногорски и босански? Откад ти језици постоје?
  • 0

#236 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 07:33 AM

Bilo bi zanimljivo da neko (validan) iz Decathlona pročita ovu temu :P

Или било које друге компаније која нам ускраћује право (то се зове дискриминација) на свој језик. Годинама сам се борио са Теленором за добијање рачуна на српском језику и писму. Иако у Бугарској и неким другим земљама њиховим корисницима то омогућавају, овде то није случај. Баш зато што једини на свету имамо струју која свој језик и писмо препушта другоме, а користи измишљени језик...Е, то има само овде!
  • 0

#237 bakara

bakara
  • Members
  • 2439 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 20 November 2019 - 08:50 AM

Или било које друге компаније која нам ускраћује право (то се зове дискриминација) на свој језик. Годинама сам се борио са Теленором за добијање рачуна на српском језику и писму. Иако у Бугарској и неким другим земљама њиховим корисницима то омогућавају!

Pa na kom su ti jeziku slali račune?
Japanskom?

Nego baš me zanima gde si kupio ćiriličnu tastaturu, baš bi voleo da je imam?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
  • 0

#238 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 09:03 AM

Pa na kom su ti jeziku slali račune?
Japanskom?
Nego baš me zanima gde si kupio ćiriličnu tastaturu, baš bi voleo da je imam?
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Поштеди ме демагогије и ироније. Језик и писмо на ком сам добијао рачуне нису српски свакако, а аргумент разумевања и читања не стоји, јер смо у стању да то радимо и са језицима кији нису наши. Што се тиче ћириличне тастатуре, наравно да их има, али не видим да ти је потребна. Као што ни мени нису потребна оправдања.
П.С. Тражио сам да ми шаљу на норвешком или енглеском, али им је и то било тешко. Зашто? Зато што виде незаинтересованост дела српског народа за саме себе, па то користе јер им се може.
  • 0

#239 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 November 2019 - 09:30 AM

И нису различити, то и јесте један језик - српски. Према логици и лингвистици на које се позиваш. И ти политички народи се боре за ново име ,,свог језика” док бисмо ми, који смо га уз Словенце једини одувек имали, према твом мишљењу, требали да се одрекнемо? Црногорски и босански? Откад ти језици постоје?

Ne znam o kakvom odricanju sam ja pričao?

Ti pričaš o odricanju od latinice.

To je isto naše pismo.

Sam jezik - ja sam ga učio kao srpskohrvatski, može se zvati kako god - ali jeste isti jezik i isto pismo.

• 1

#240 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 413 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 09:36 AM

Latinica je naša koliko i ćirilica. I jedno i drugo smo prisvojili i prilagodili. Graditi nacionalni identitet na pismu a ne na delu je najjeftinija demagogija.

prevod sajtova se ne radi nikakvim skriptama već svako ozbiljan ko piše bilo kakav softver koji sadrži neki user interface, tekstove koji su bitni ne zakucava u kod već ih povlači iz nekih resursa, fajlova.. kog, zavisi od jezika koji je podešen. I prevod je najmanja stavka problema pisma. Funkcionalnost je ono što na kraju odlučuje.

• 3

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika