Jump to content

Fotografije
- - - - -

Decathlon Srbija

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
520 odgovora na ovu temu

#261 omega

omega
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3736 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 01:23 PM

Što se tiče Hrvata, ja se više "bojim" da će da je prisvoje nego da će da je zabrane.
Ne znam koje je tačno pismo Marija Terezija zabranjivala, ali par klikova na netu i vidim da je ona umrla pre nego što se Vuk rodio, a kamoli nam ostavio vukovu reformu. Ja bih se složio sa tim da je kao zvanično pismo u nekoj drugoj državi kao što je Austrougarska carevina malo nezahvalno bilo koristiti glagoljicu.
Pritom, na teritoriji Carevine se dok Srbi nisu imali državu nakon osmanskih osvajanja očuvalo najviše dokumenata, nacionalne građe, spisa... za šta je zaslužna srpska crkva (to je otprilike jedino dobro delo koje im priznajem)

Crna gora ima dva ravnopravna pisma. Istina je da više forsiraju latinicu, ali npr ima zvanićnih sajtova koji imaju ćiriličnu verziju, https://www.hercegnovi.me/sr/ Jeste da tu ima dosta ljudi koji su sentimentalno vezani za Srbiju, ali ne vidim da im neko brani da koriste ćirilicu.

U svkaom slućaju ne možeš nakon gomile budala koji bacaju ćirilične table (kao što to radi gradonačelnik Vukovara) ili lupetaju o pismima reći da je nečija zvanična politika zabrana ćirilice.

Možda malo da daš neki izvor za tvrdnje... baš me zanima kako se tokom aneksije zabranjivala ćirilica (me kažem da nije).

Тврдње нису моје него историјске чињенице да је ћирилица забрањивана. Један од извора је историчар Ћоровић, веома популаран код нас, други је Лазо М. Костић итд...Срби су писали ћирилицом и пре Вука, само нереформисаном и у Аустроугарској су је бранили буквално увек, било милом или силом. Владика Николај наводи да су то чинили и Немци, примерице у Панчеву, када описује своје хапшење и одвођење, Сава Шумановићје престао да попписује слике када су забранили ћирилицу у Срему почетком Другог рата. Ко има оли нека види.

Ovde se brka jezik sa pismom, negira se drugim narodima pravo na jezik, a sajt je (podsećam :) ) biciklistički. Ajd da se manemo sulude, ostrašćene i nekompetentne rasprave. Što ne umanjuje odgovornost Decathlon-a da treba da piše na srpskom. Kojim god pismom :)

attachicon.gifcirilica i latinica.png

Крађа српског језика за време тзв. Илирског покрета је чињеница, пусти сад релативизацију. Српски језик се ОДУВЕК звао српским, док неки други народи нису имали назив за свој језик, па су га чак звали и ,,нашким”. Такође чињеница.
  • 1

#262 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 20 November 2019 - 01:29 PM

Ako smem da se vratim na temu...

Jel ima u Decathlonu neko tanko kisno odelo (kombinacija pantalone + jakna)? Ne nalazim na ovom nasem sajtu donji deo (dok je radio, sad nesto strajkuje da bih ostavio link), mozda neko zna u inostrastvu za tako neki artikal. Ne treba mi poncho, vec bas da bude donji deo sa nogavicama, a opet tanko, da posluzi kao dodatni sloj kad padne kisa. Trenutno kisno sto imam je krenulo da se dezintegrise pa trazim slicnu alternativu.

• 0

#263 omega

omega
  • Members
  • 3736 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 01:42 PM

Захваљујем свима на културној дискусији. Поздрав до следеће.
  • 0

#264 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 November 2019 - 02:01 PM

Oduševljeno pozdravljam inicijativu :)

• 1
Homesick for a place you've never been...

#265 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 November 2019 - 02:11 PM

Српски језик се ОДУВЕК звао српским, док неки други народи нису имали назив за свој језик, па су га чак звали и ,,нашким”. Такође чињеница.

Nije, niko se nije rodio sa znanjem da govori srpski. Zvao se tako od trenutka kad ga je neko tako nazvao. Neki su se, za svoj jezik, malo kasnije setili, pa umesto "naški" dali neko drugo ime, i od tada to važi.

Al nikako, u vezi sa svim tim, da uspostavim vezu sa ovim biciklističkim sajtom n2:read

• 1

#266 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 02:12 PM

Jel ima u Decathlonu neko tanko kisno odelo (kombinacija pantalone + jakna)? Ne nalazim na ovom nasem sajtu donji deo (dok je radio, sad nesto strajkuje da bih ostavio link), mozda neko zna u inostrastvu za tako neki artikal. Ne treba mi poncho, vec bas da bude donji deo sa nogavicama, a opet tanko, da posluzi kao dodatni sloj kad padne kisa. Trenutno kisno sto imam je krenulo da se dezintegrise pa trazim slicnu alternativu.

Pantalona ima raznih, samo sajtovi za različite države imaju različitu organizaciju, pa čak i nazive. Evo npr. na hrvatskom i rumunskom sajtu:

https://www.decathlon.hr/616-nadhlace

https://www.decathlo...meabili-barbati

Uz to kombinovati po želji jaknu, kabanicu ili pončo.

• 0

#267 bakara

bakara
  • Members
  • 2439 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 20 November 2019 - 02:51 PM

Mozes li da nam prevedes na srpski sta znace pantalone sa rumunskog i nadhlace sa hrvatskog? n2:hahaha

• 0

#268 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 November 2019 - 03:18 PM

@dule0911 Фајери ме предухитрио, али да се надовежем, јер је то управо оно што сам помињао овде на теми и хтео да купим. Најјефтинији модел (и најлакши) је буквално материјал као кишобран, али скројен као панталоне и са потенцијалним проблемом. Колико је мени познато, ти материјали обично пропусте воду ако дође до контакта са унутрашње стране, због чега се додаје или још један слој или она мрежица. Код ових "над" панталона нема ни мрежице ни додатног слоја, а приликом бициклирања би сигурно долазило до трења са унутрашње стране, па онда потенцијално и пробијања воде. А већ том моделу је цена била око 15 евра (на акцији око 5, али само у величини С).

Очекивао бих да су скупљи модели бољи, али и дебљи и тежи, а очигледно и много скупљи. Погледај и међу ловачком опремом, тамо је обично боља ситуација. Иначе, и пончо имају неколико различитих и можда би ти неки био и прихватљив.

Мене није занимало за бицикл, него ако ме киша/кишица ухвати на пешачким турама, па не знам колико је све то стварно употребљиво. Знам да су оне најјефтиније кишолоне ;) имале ластиш на крају ногавица. Претпостављам да би се он приликом педалирања подигао, па би морао да имаш и неке дугачке камашне или тако нешто.

• 0

#269 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 20 November 2019 - 03:26 PM

На ком језику/писму је декларација?

• 0

#270 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 20 November 2019 - 03:53 PM

На ком језику/писму је декларација?

O srpskom jeziku, ili na gaćama u Dekatlonu? :)

• 0

#271 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 20 November 2019 - 04:15 PM

Na gaćama. Ne mogu ja koješta na dupe da stavim.

• 1

#272 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Postavljeno 20 November 2019 - 04:24 PM

@dule0911 Фајери ме предухитрио, али да се надовежем, јер је то управо оно што сам помињао овде на теми и хтео да купим. Најјефтинији модел (и најлакши) је буквално материјал као кишобран, али скројен као панталоне и са потенцијалним проблемом. Колико је мени познато, ти материјали обично пропусте воду ако дође до контакта са унутрашње стране, због чега се додаје или још један слој или она мрежица. Код ових "над" панталона нема ни мрежице ни додатног слоја, а приликом бициклирања би сигурно долазило до трења са унутрашње стране, па онда потенцијално и пробијања воде. А већ том моделу је цена била око 15 евра (на акцији око 5, али само у величини С).

Iz iskustva sa sličnim pantalonama, nema problema s propuštanjem kada dođe do kontakta s materijalnom unutra, ali ima kada se hidrofobni sloj koji je nanesen spolja potroši usled habanja i/ili pranja. Moguće je ponovo tretirati materijal kupovnim sredstvima za tu namenu, ali efekat ne bude kao fabrički, a cena ubrzo bude veća od kupovine novih pantalona.

Najtrajnija opcija je naći nešto što je od baš gumiranog materijala, ali ne bih znao napamet koji modeli su od takvog materijala.

• 0

#273 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 November 2019 - 04:44 PM

Ja ove tekstove na prethodne 2 strane nisam ni čitao :D
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#274 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 November 2019 - 05:12 PM

Najtrajnija opcija je naći nešto što je od baš gumiranog materijala, ali ne bih znao napamet koji modeli su od takvog materijala.

Гумирано је одлично, имам такву јакну (не за бицикл), али има ту пуно проблема. Прво је много већа тежина и лошије се савија/пакује, а друго у тој јакни се презнојим и кад је напољу око нуле, иако има само поставу, јер тело "не дише". Претпостављам да је најбоља опција ипак гортекс, али наравно то је далеко скупље. Бтв, оставих у другој теми, али можда ће и овде некога занимати - сајт Бике24 има велику распродају (црни новембар), можда се нађе нешто квалитетно, а повољно.

• 0

#275 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 20 November 2019 - 08:32 PM

@Fiery
Hvala na linkovima, bas me to zanimalo, pogledacu.

Trenutne pantalone + jaknu koju imam imaju tri sloja, spoljni, odmah ispod prilepljen gumirani i na kraju mrezicu. Ne svidja mi se sto nisu bas lagane, ali su tople i ne propustaju vodu. Taj gumeni deo je usled moje nepaznje tj loseg skladistenja krenuo da se dezintegrise prilikom pranja, tako da ide u kantu jer vise ne vrsi funkciju. Mana je isto sto telo ne dise, uparim se vrlo brzo. Medjutim to mi ne smets jer po kisi ionako vozim uglavnom kratko (ne duze od 1h), pa mi svejedno, na destinaciji se istusiram/presvucem.

@caneee
Imam i neoprenske zimske i kisne kamasne koje su prilicno duboke tako da to nije problem, treba mi nesto za noge i gornji deo tela. Takodje ce mi trebati neka manja prekrivka za kacigu, gledam u PB Scott-ova je oko 2k din, kapiram da to moze jeftinije iz Decathlona ili na aliju da se nadje, ionako ce se retko koristiti. Mrzeo sam kapuljacu na jakni, neprakticno.
Pored ovoga imam neku gornju jaknu, materijal noje goretex ali je slican po karakteristikama. Problem je sto sam je namenski uzimao za hladnije vreme. Iznad 7-8C prokuvam kad je nosim, posto dise, ali ipak ne dovoljno za malo toplije vreme. Zato hocu nesto tanko i lagano kao dodatni sloj kad se ukaze potreba.
Hvala za bike24, pogledacu.
  • 0

#276 caneee

caneee
  • Members
  • 1939 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 November 2019 - 11:05 PM

Капирам, танко и лагано баш и ја тражим, па је онда згодно понети и само "за сваки случај" и може добро да се испреклапа. Иначе, гледао сам и неке моделе у Декатлону тих... лаганих кабаница које се... смотавају у сопствени џеп и буду екстремно малих димензија (и лагане). Само што треба вежбати то смотавање. Први пут ми је било потребно једно 10-15 минута. :) Други пут много брже, али и даље није било ни близу фабричког паковања. Но, могу да буду згодне. Само мислим да су имале и капуљачу.

Што се тиче покривања кациге, па то је бар просто - купи ону капу за туширање. По потреби је префарбаш.

• 0

#277 mmax001

mmax001
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts
  • LocationБеоград

Postavljeno 03 December 2019 - 07:39 PM

Sitno! 77da21fcadfe9baff5710406495560fe.jpg
  • 0

#278 flocus

flocus