Тврдње нису моје него историјске чињенице да је ћирилица забрањивана. Један од извора је историчар Ћоровић, веома популаран код нас, други је Лазо М. Костић итд...Срби су писали ћирилицом и пре Вука, само нереформисаном и у Аустроугарској су је бранили буквално увек, било милом или силом. Владика Николај наводи да су то чинили и Немци, примерице у Панчеву, када описује своје хапшење и одвођење, Сава Шумановићје престао да попписује слике када су забранили ћирилицу у Срему почетком Другог рата. Ко има оли нека види.Što se tiče Hrvata, ja se više "bojim" da će da je prisvoje nego da će da je zabrane.
Ne znam koje je tačno pismo Marija Terezija zabranjivala, ali par klikova na netu i vidim da je ona umrla pre nego što se Vuk rodio, a kamoli nam ostavio vukovu reformu. Ja bih se složio sa tim da je kao zvanično pismo u nekoj drugoj državi kao što je Austrougarska carevina malo nezahvalno bilo koristiti glagoljicu.
Pritom, na teritoriji Carevine se dok Srbi nisu imali državu nakon osmanskih osvajanja očuvalo najviše dokumenata, nacionalne građe, spisa... za šta je zaslužna srpska crkva (to je otprilike jedino dobro delo koje im priznajem)
Crna gora ima dva ravnopravna pisma. Istina je da više forsiraju latinicu, ali npr ima zvanićnih sajtova koji imaju ćiriličnu verziju, https://www.hercegnovi.me/sr/ Jeste da tu ima dosta ljudi koji su sentimentalno vezani za Srbiju, ali ne vidim da im neko brani da koriste ćirilicu.
U svkaom slućaju ne možeš nakon gomile budala koji bacaju ćirilične table (kao što to radi gradonačelnik Vukovara) ili lupetaju o pismima reći da je nečija zvanična politika zabrana ćirilice.
Možda malo da daš neki izvor za tvrdnje... baš me zanima kako se tokom aneksije zabranjivala ćirilica (me kažem da nije).
Крађа српског језика за време тзв. Илирског покрета је чињеница, пусти сад релативизацију. Српски језик се ОДУВЕК звао српским, док неки други народи нису имали назив за свој језик, па су га чак звали и ,,нашким”. Такође чињеница.Ovde se brka jezik sa pismom, negira se drugim narodima pravo na jezik, a sajt je (podsećam
) biciklistički. Ajd da se manemo sulude, ostrašćene i nekompetentne rasprave. Što ne umanjuje odgovornost Decathlon-a da treba da piše na srpskom. Kojim god pismom
cirilica i latinica.png