Jump to content

Fotografije

Problem sa menjanjem brzina

3x7 kaseta srednji pogon srednji menjač zadnji menjač

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
54 odgovora na ovu temu

#41 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 01 September 2017 - 08:11 AM

Izvinjavam se - sad čitam ponovo, polako, stvarno si napisao da je problem samo kod venca.  :)

Da napomenem još jednom da sumnjam da je tih 9 kuglica, ako su zaista 1/4", za pogon, da nisu za ležaj zadnjeg točka. Kao i, što su već kolege rekle, da je bolje staviti više (u ovom slučaju 9) kuglica bez venčića, nego staviti venac sa manje kuglica (za zadnji točak obično stane po 7 kuglica na venčić).

20170319_090402.jpg

Ako ipak odlučiš staviti venac, ovaj "gornji" deo ide ka unutrašnjosti nable, kao na slici.

Generalno, kod venaca, koji god ležaj da je u pitanju (korman, pogon, točak, pedala...) uglavnom taj gornji, zaobljeni deo ide unutar šolje, tj. ka njoj, a deo sa suprotne strane je deo u koji uleže konus. Da je obrnuto, šolja bi derala o dno metalnog kaveza venca, a ne bi ni fizički stao,

• 0

#42 thedjole

thedjole
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 01 September 2017 - 08:31 AM

Sad vraćam film, kad sam tražio venac za zadnju glavu, dali su mi sa 7 kuglica. Ja sam rekao da mi treba sa 9, ali on verovatno neće da pasuje kod mene. Pokušaću da izvučem samo kuglice iz njega bez da ih oštetim. Ako ne, moraću da kupim celo pakovanje.

• 0

#43 Bax

Bax
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1178 posts

Postavljeno 01 September 2017 - 01:05 PM

Ma to se lako vadi, stisni smao sa noktom palca....

• 0

#44 thedjole

thedjole
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 06 September 2017 - 11:09 AM

E ovako. Zamenio sam kompletnu osovinu sa konusima, kuglicama, sve lepo očistio, podmazao, sastavio, podesio je prema uputstvu datom na Ciklo Gremlinu. Namontirao sam Shimano MEGARANGE račnu, stavio sam nov prednji menjač, podesio mu visinu, namontirao lanac, naštelovao menjače, ali i dalje mi lanac po malo zakačinje kasetu prednjeg menjača. Problem je što to nije konstantno, već samo u određenom položaju prednjih zupčanika. Kad se zagleda malo bolje, čini mi se kao da prednji zupčanici malo šetaju levo-desno prilikom motanja. Ista stvar je i sa zadnjim točkom i zupčanicima. Iako je zadnja osovina pritegnuta i fiksirana za ram, sam točak sa celom nablom i zupčanisima kao da malo krivuda, pa samim tim i kad se pogleda linija lanca, on malo šeta levo-desno i povremeno zakačinje korpu prednjeg menjača. Dole sam postavio dva klipa, na kojima se vidi ako se malo bolje zagleda, kako točak i račna krivudaju.

https://photos.app.g...MOw9SU9DVuUndT2

Takođe, ako postavim menjač tako da je lanac na prednjem najvećem i zadnjem najvećem zupčaniku, zadnji menjač se toliko istegne, da jednostavno ne funkcioniše. Nije da planiram u toj brzini da vozim, ali čisto me interesuje da li je to ok, pošto je najveći zadnji zupčanik MEGARANGE 34T?

• 0

#45 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 06 September 2017 - 11:23 AM

Pa ti ne postavljaj lanac istovremno na najveće lančanike, to se ne radi :D

Što se tiče tvojih plešućih lančanika (ne zupčanika, ne račni, ne racni, ne tacni), pa jesu li krivi ili nisu? Ili možda imaš zazor u patroni srednjeg progona pa to klima tamo-vamo?

Gledaj da zategneš sajlu prednjeg menjača tako da zidovi kaveza budu podjednako udaljeni od lanca kad je na srednjem lančaniku (ako ne stoji tako), pa mu po potrebi podesi krajnji hod levo-desno onim zavrtnjima.

I ako treba, slobodno ga malo iskosi na stranu (obično rep na unutra) – imam ja 100 klasa bolju opremu od tebe pa sam morao da iskosim :D

U nekoj crnoj varijanti si možda uzeo menjač koji se ne slaže lepo sa tim rastojanjem lančanika od središnje ose bicikla (tj. menjač premalo ili previše ide u stranu). Ne mogu tačno da se setim, al' mislim da i tak'ih filmova ima na repertoaru.

Lanac može maaalo da ide levo-desno jer nije sve besprekorno, ali ne može da se toliko baca da češe o nešto.

• 0

#46 thedjole

thedjole
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 06 September 2017 - 11:58 AM

Pa ti ne postavljaj lanac istovremno na najveće lančanike, to se ne radi :D

Što se tiče tvojih plešućih lančanika (ne zupčanika, ne račni, ne racni, ne tacni), pa jesu li krivi ili nisu? Ili možda imaš zazor u patroni srednjeg progona pa to klima tamo-vamo?

Gledaj da zategneš sajlu prednjeg menjača tako da zidovi kaveza budu podjednako udaljeni od lanca kad je na srednjem lančaniku (ako ne stoji tako), pa mu po potrebi podesi krajnji hod levo-desno onim zavrtnjima.

I ako treba, slobodno ga malo iskosi na stranu (obično rep na unutra) – imam ja 100 klasa bolju opremu od tebe pa sam morao da iskosim :D

U nekoj crnoj varijanti si možda uzeo menjač koji se ne slaže lepo sa tim rastojanjem lančanika od središnje ose bicikla (tj. menjač premalo ili previše ide u stranu). Ne mogu tačno da se setim, al' mislim da i tak'ih filmova ima na repertoaru.

Lanac može maaalo da ide levo-desno jer nije sve besprekorno, ali ne može da se toliko baca da češe o nešto.

Nije kriv lančanik (bar se na oko ne vidi), ali kad se mota primećujem da, kako si rekao, ''pleše'', iako nema zazora u njemu. Jedino ga verovatno treba servisirati (čuje se kao neko grebanje, krckanje, iznutra, pretpostavljam lageri i prljavština), ali ne verujem da je to uzrok takvom krivudavom kretanju (napominjem da je u pitanju 1-2mm maksimum šetanje lančanika, taman toliko da u određenom položaju lagano očeša korpu menjača). Pokušaću da malo iskosim menjač, da vidim da li će to dati rezultate.

I dalje ostaje pitanje zašto račna, tj. ceo zadnji točak, ''plešu''.

• 0

#47 lowzyyy

lowzyyy
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 316 posts

Postavljeno 06 September 2017 - 01:07 PM

Nikako ne treba da se vozi najveci najveci, krivis lanac i brze habas zupcanike...
I ja imam isto to setanje na 2 bajsa sto se kasete tice( tj na jednom je kaseta a na drugom racna ) i ne znam sta je problem. Ali mi ne pravi problem u voznji
  • 0

#48 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5805 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 06 September 2017 - 01:10 PM

Uhvati kurble pa prodrmaj, ako šetaju, patrona ti je debelo zrela za menjanje + proveri da li je stradalo ležište u ramu. Verovatno nije, ALI...

(Jbg, na tim šlj biciklima se obično menja ceo bicikl, na delove izađe skuplje :( )

Što se tiče zadnjeg točka... izvadi ga iz rama, uhvati dobro za krajeve osovine i zavrti ga. Odma' ćeš znati da li su u nabli sve ovce na broju ili nisu (i da li je sve pritegnuto kako treba). Ako samo kaseta ide tamo-vamo, onda je ona falš.

Koja je šansa da ti ceo točak igra u ležištu na ramu?

• 0

#49 sajlonac

sajlonac
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 678 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 06 September 2017 - 01:20 PM

Ma ja mislim da on samo ima fleks u celom pogonu zajedno sa soljom patrone tj bb na ramu jer je niska klasa, i prosto lancanik ide u desno kada gazi desnu kurblu i isto tako i sa levom... Najvise se primecuje na najvecem lancaniku, iz prostog razloga jer njegova krajnja tacka prelazi najveci put lateralno.

Ovo je ionako mnogo izrazenije kod ovih starih cetvrtki.

• 0

#50 thedjole

thedjole
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 06 September 2017 - 01:40 PM

Uhvati kurble pa prodrmaj, ako šetaju, patrona ti je debelo zrela za menjanje + proveri da li je stradalo ležište u ramu. Verovatno nije, ALI...

(Jbg, na tim šlj biciklima se obično menja ceo bicikl, na delove izađe skuplje :( )

Što se tiče zadnjeg točka... izvadi ga iz rama, uhvati dobro za krajeve osovine i zavrti ga. Odma' ćeš znati da li su u nabli sve ovce na broju ili nisu (i da li je sve pritegnuto kako treba). Ako samo kaseta ide tamo-vamo, onda je ona falš.

Koja je šansa da ti ceo točak igra u ležištu na ramu?

U nabli je sve pritegnuto kako treba, proverio sam nekoliko puta. Račna je nova, samo što je montirana, još nisam ni stigao do vožnje. Točak je dobro pritegnut u ram i ne mrda. Njiše se nabla zajedno sa kasetom (napominjem, veoma malo).

• 0

#51 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 06 September 2017 - 01:55 PM

Šetanje račne je normalna stvar, jer navoji teško mogu da se urežu da budu skroz u osi sa osovinom točka. To ništa ne smeta u praksi.

Točak deluje kao da ima blagu osmicu. To se rešava centriranjem.

I jedno i drugo ne bi smelo da utiče na menjanje brzina.

Češanje lanca o kavez prednjeg lančanika u poziciji kada je lanac skroz (ili veoma) ukošen je isto normalna stvar i takve kombinacije i ne treba koristiti sem u nuždi.

Istegnutost lanca u kombinaciji veliki-veliki toliko da se kavez menjača skroz ispravi znači da je lanac previše skraćen, da fali još jedan par karika (da fali više, verovatno bi se pokidao). Ovde je objašnjeno sa slikama, ako liči na to kod tebe:

http://www.bikegreml...le-sa-menjacem/

• 0

#52 thedjole

thedjole
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 06 September 2017 - 03:48 PM

Šetanje račne je normalna stvar, jer navoji teško mogu da se urežu da budu skroz u osi sa osovinom točka. To ništa ne smeta u praksi.

Točak deluje kao da ima blagu osmicu. To se rešava centriranjem.

I jedno i drugo ne bi smelo da utiče na menjanje brzina.

Češanje lanca o kavez prednjeg lančanika u poziciji kada je lanac skroz (ili veoma) ukošen je isto normalna stvar i takve kombinacije i ne treba koristiti sem u nuždi.

Istegnutost lanca u kombinaciji veliki-veliki toliko da se kavez menjača skroz ispravi znači da je lanac previše skraćen, da fali još jedan par karika (da fali više, verovatno bi se pokidao). Ovde je objašnjeno sa slikama, ako liči na to kod tebe:

http://www.bikegreml...le-sa-menjacem/

Menjanje brzina je sad manje-više ok, kada sam stavio nove delove. Kažem manje-više, jer treba fino naštelovati zadnji menjač, i da vidim da još malo zakosim ka unutra zadnji kraj korpe prednjeg menjača, kako bih sprečio da se lanac češe o njega. Točak ću odneti na centriranje, ili pokušati sam da to odradim (teško je naći majstora ovde gde sam :) ). Što se tiče dužine lanca, odradio sam sve prema uputstvima koja ste ovde okačili, ali imam slučaj kao na onoj slici gde je prikazan prekratko ukrojen lanac.

• 0

#53 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 06 September 2017 - 03:52 PM

Menjanje brzina je sad manje-više ok, kada sam stavio nove delove. Kažem manje-više, jer treba fino naštelovati zadnji menjač, i da vidim da još malo zakosim ka unutra zadnji kraj korpe prednjeg menjača, kako bih sprečio da se lanac češe o njega. Točak ću odneti na centriranje, ili pokušati sam da to odradim (teško je naći majstora ovde gde sam :) ). Što se tiče dužine lanca, odradio sam sve prema uputstvima koja ste ovde okačili, ali imam slučaj kao na onoj slici gde je prikazan prekratko ukrojen lanac.

Ako je urađeno po tom uputstvu, onda ne može biti prekratak. Moguće da je kavez dosta ispružen, ali ne potpuno. To je onda OK.

Što se krivljenja kaveza menjača tiče - nije mi baš najjasnije koji deo, kako i gde kači, ali krivljenje pravog kaveza je poslednja stvar koju bih savetovao. Jedino ako je kavez već vidno iskrivljen, pa da se ispravlja.

• 0

#54 thedjole

thedjole
  • Members
  • Pip
  • 23 posts

Postavljeno 06 September 2017 - 04:02 PM

Ako je urađeno po tom uputstvu, onda ne može biti prekratak. Moguće da je kavez dosta ispružen, ali ne potpuno. To je onda OK.

Što se krivljenja kaveza menjača tiče - nije mi baš najjasnije koji deo, kako i gde kači, ali krivljenje pravog kaveza je poslednja stvar koju bih savetovao. Jedino ako je kavez već vidno iskrivljen, pa da se ispravlja.

Ne, ne, ovo je novi menjač, ne mislim da krivim kavez, nego da ga malo zakosim, ceo menjač, oko cevi (mislim na prednji menjač). Što se zadnjeg menjača tiče, kad je lanac na oba velika zupčanika, ne može ni da se mota, previše je nategnut.

• 0

#55 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 06 September 2017 - 04:53 PM

Ne, ne, ovo je novi menjač, ne mislim da krivim kavez, nego da ga malo zakosim, ceo menjač, oko cevi (mislim na prednji menjač). Što se zadnjeg menjača tiče, kad je lanac na oba velika zupčanika, ne može ni da se mota, previše je nategnut.

OK, nisam razumeo. Da - kavez prednjeg postavi da bude paralelan sa lančanicima i da po visini stoji 3 do 5 mm iznad najvećeg lančanika.

Ako lanac češe kad je napred na najećem i pozadi na najvećem, to je normalno, govori ti da treba da prebaciš u kombinaciju sa manje ukošenim lancem. Ako ga ukosiš da ne stoji paralelno sa lančanicima (tj. zadnji kraj ka unutra pomeriš), lošije će menjati brzine.

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: 3x7, kaseta, srednji pogon, srednji menjač, zadnji menjač

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika