Jump to content

Photo

odabir gume 28-622 iliti 700X28C help

622 700C 28 spoljna guma spoljne gume

• Please log in to reply
137 replies to this topic

#101 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 11 May 2017 - 05:16 AM

Nemam sta da ti kontraargumentujem jer tvoj argument je da lanac treba da traje 10 godina, a moj je da lanac treba da bude sto laksi, a da isporucuje odredjeni nivo performansi (za mene je 5k km odlicna performansa) i on to i radi. Problem je sto ti jos uvek zivis u proslom veku i jednostavno ne shvatas da su potrebe biciklista sirom sveta takve da su performanse bitniji kriterijum nego ekonomicnost i izdrzljivost, iako su danasnje komponente itekako izdrzljive i pouzdane.

Potrebe su da bicikl ide i koči. Ostalo su uglavnom želje, često stvorene marketingom. Uz odgovarajući, dovoljno pristrasan upit, kao na primer:
"da li želite, po istoj ceni, lanac koji je za 50 grama teži, ali traje pet puta duže i brže menja brzine?", siguran sam da bi mnogi odgovorili potvrdno. Činjenica da bi to brže menjanje brzina, sa hyperglide kasetama, teško moglo i štopericom da se izmeri, ali "ništa nisam slagao", "potrošač je dobio informaciju i sam izabrao"...

Za kocnice nemam sta da ti kazem, tu nema poente bilo sta pricati jer ako ti nije jasno zasto je nesto postavljeno tako, necu ti ni ja ni niko iz bici industrije to objasniti.

Isto mogu i ja tebi reći, bez daljeg argumentovanja. Na to se i svodi "rasprava" koliko shvatam.

Suština moje priče je da potrošačko društvo dovodi do toga da čak ni ono što koriste profesionalci, a pogotovo ono što se prodaje "običnim smrtnicima", gotovo po pravilu nije najbolje što ljudska vrsta na ovom stupnju razvoja može da (pro)izvede po nekoj prihvatljivoj ceni koštanja. Jedan od (naj)važnijih kriterijuma je koliko će se na nečemu moći zaraditi, bez narušavanja dugoročne profitabilnosti kompanije - sve drugo je uglavnom podređeno tome.

• 1

#102 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Posted 11 May 2017 - 07:37 AM

Sasvim je moguće i da jesu. Ali ko će danas dati velike pare za ram koji nije "za agresivnu vožnju"?

Pitaj Granta Petersena i ostale koji prodaju bicikle tvojih snova za hiljade dolara po ramu. A čak ni oni ne kažu da klasični trkački bicikli nisu dobri čak ni za trke.

Ali mi je interesantnije što moram već treći put zaredom da ponovim: Šta je sa ljudima koji imaju ogromno iskustvo u dizajnu i proizvodnji trkačkih bicikala, ali se time više ne bave aktivno, mada i dalje vole da pišu na tu temu? Šta je sa ljudima koji bicikle prave u slobodno vreme uz redovan posao, zato što iskreno misle da su u stanju da naprave nešto bolje od onog što trenutno postoji na tržištu? I, dodaću, šta je sa ljudima koji prave kvalitetne, izdržljive bicikle za rekreativce koje ne zanima agresivna vožnja, a koji i dalje ne tvrde da trkački bicikli nisu optimizovani svojoj svrsi?

Hoćeš li stvarno radije da kažeš da su svi do jednog ili naivci, ili se bave čerupanjem naivaca, nego da priznaš mogućnost da možda i nisi u pravu?

• 2

#103 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 905 posts

Posted 11 May 2017 - 10:24 AM

To su mozda tvoje potrebe. Potrebe drugih ljudi ne znas, niti treba da ih generalizujes. Ne razumem i dalje zasto si kivan na bici industriju. Vec sam ti napisao, ako ti se ne svidja trenutna tehnologija, imas dve opcije. Uzmi 3x6 sistem i obrci dok ti noge ne otpadnu ili alat u ruke i napravi delove kakvi ti odgovaraju. Vidim da imas dosta znanja o inzenjerskom pristupu i znas da sve to moze mnogo bolje, izvoli.

Posto je inicijalna rasprava krenula oko ramova, tu mozes da pocnes da pokazujes svoje umece i znanje. Kupi cevi, sastavi ram kakv mislis da treba i stavi ga u prodaju. Taman ces videti po prodaji koliko si u pravu.
  • 1

#104 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 11 May 2017 - 01:05 PM

Posto je inicijalna rasprava krenula oko ramova, tu mozes da pocnes da pokazujes svoje umece i znanje. Kupi cevi, sastavi ram kakv mislis da treba i stavi ga u prodaju. Taman ces videti po prodaji koliko si u pravu.

Više puta dokazana greška - prodaja je najviše rezultat dobrog marketinga. Kvalitetne, dobro urađene stvari se teško prodaju.

• 1

#105 niipheus

niipheus
  • Members
  • 905 posts

Posted 11 May 2017 - 01:39 PM

Kvalitetne, dobro urađene stvari se teško prodaju.

Kako da ne. ;)

• 1

#106 marvas

marvas
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 464 posts
  • LocationBeograd/Surcin

Posted 11 May 2017 - 01:40 PM

Svaka cast Fallout-u na pomoci na ovom forumu, ali... Ovde prevashodno izbija njegova, kao i vecine nas, u odsustvu bolje reci nemastina, bez ikakve uvrede ili zle namere. Posto imate razlicite kriterijume nikada se necete sloziti. On jednostavno gleda kupovnu moc i nesto sto ce da traje xy godina na ustrb performansi i nikada se necete sloziti niti naci zajednicki jezik.

• 2

#107 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 11 May 2017 - 03:50 PM

Svaka cast Fallout-u na pomoci na ovom forumu, ali... Ovde prevashodno izbija njegova, kao i vecine nas, u odsustvu bolje reci nemastina, bez ikakve uvrede ili zle namere. Posto imate razlicite kriterijume nikada se necete sloziti. On jednostavno gleda kupovnu moc i nesto sto ce da traje xy godina na ustrb performansi i nikada se necete sloziti niti naci zajednicki jezik.

Ne radi se tu ni samo o parama - zašto dvaput raditi isti posao, ako nešto može da bude dugotrajnije.
"Cena" u slabijim performansama je diskutabilna - koliko grama je dobra šira guma (tipa 28 mm) teža od dobre uže (tipa 23 mm)?
  • 0

#108 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Posted 11 May 2017 - 03:57 PM

Svaka cast Fallout-u na pomoci na ovom forumu, ali... Ovde prevashodno izbija njegova, kao i vecine nas, u odsustvu bolje reci nemastina, bez ikakve uvrede ili zle namere.

ne bih se slozio sa tobom...citajuci ovo vidim neke njegove argumente a nesto i ne vidim argumente drugih ucesnika sem poziva na visi autoritet.

A msm da je upravo to sustina onoga sto kolega Fallout osporava...on konkretno kaze sta misli da je bolje za njega i zasto to misli

dok mi se cini da drugi ucesnici veruju drugima autoritetima da im kazu sta je bolje za njih. Lici mi na raspravu vernika i ateiste. :)

Pitam se samo koliko moze da ima uspeha u svojoj...borbi.

... i nikada se necete sloziti niti naci zajednicki jezik.

msm da smo svedoci zajednickog jezika....

• 4

#109 Fiery

Fiery
  • Members
  • 2272 posts

Posted 11 May 2017 - 04:47 PM

Kolega FalloutBoy direktno i bez uvijanja kaže da ono što drugi biraju u stvari nije dobro za njih. Konkretno, tvrdnja je da trkači voze bicikle koji nisu optimalno dizajnirani za trke. To što izgleda kao pozivanje na autoritet je pokušaj da dragi kolega podstakne da malo razmisli i iz tuđe perspektive, kad je već rešio da sebe postavi kao sudiju (da ne kažem autoritet) o tome šta drugima stvarno treba. Njegovi argumenti su "Oni to tako rade jer tako moraju.", pa je logično pitanje "A zašto tako rade i oni koji tako ne moraju?". Ili "Njima bi bilo bolje da rade ovako kako ja mislim da je dobro.", sa logičnim odgovorom "Kako to niko drugi nije primetio kad je tako očigledno, a time se bave ceo život? Da li je moguće da si ti nešto propustio, a ne oni?". Konkretniji argumenti su dobili konkretniji odgovor: "Duže međuosovinsko rastojanje je bolje jer je stabilnije" - "Kratko međuosovinsko rastojanje nije nestabilno, a omogućuje lakše manevrisanje." Nisam video na je bilo daljih odgovora na to koji se ne svode na priče o marketingu i šišanje ovaca.

Na kraju, mene najviše zanima odakle dolazi i dokle ide ta spremnost da se na ovu temu svoj sud postavi iznad suda svih drugih, pa zato prvenstveno postavljam pitanja umesto da pokušavam ubeđivanje. Interesantno mi je da i dalje nisam dobio odgovor na par konkretnih pitanja, već samo obrtanje nazad na opštu priču.

• 2

#110 chamade

chamade
  • Members
  • 4586 posts
  • LocationBeograd

Posted 11 May 2017 - 08:05 PM

Nejasan komentar za menjač, moja greška. Mislio sam na analogiju sa kolima - manuelni, naspram automatskog menjača. U tolikoj meri su stari bicikli "teži za upotrebu".

Automatski, DSG, tiptronic, S-tronic, Sellespeed, Multitronic.. itekako ima dosta raznih kombinacija koje su daleko naprednije od običnog manuelnog menjača. 

Koliko su te varijante naprednije toliko su i lakše za upotrebu.. ko jednom nabavi automobil koji ima neki od naprednih automatskih ili sekvencijalnih menjača više ne uzima manuelca. 

• 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#111 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • 1706 posts

Posted 11 May 2017 - 08:17 PM

Sa DSG-a se više ne vraćam na manueli. Definitivno

Niko me neće ubediti da je isti ugođaj koristiti šamaraljke i menjače na kosoj cevi. Niđe veze. Neuporedivo.

Btw tema je otišla u tri lepe. Niko ne piše o gumam poslednjih 3 strane

• 0

#112 Nenad1605

Nenad1605
  • Members
  • 5 posts

Posted 04 December 2017 - 09:38 PM

Pozz.interesuje me misljenje ili iskustva o continentalovoj ultra sport 2 gumi sa zicom .ako neko ima iskustva sa njom neka napise nesto .hvala

Послато са GT-I9500 уз помоћ Тапатока
  • 0

#113 bakara

bakara
  • Members
  • 2439 posts
  • LocationnBGd

Posted 05 December 2017 - 10:15 AM

To je guma bez zastite, busi se kao luda, samo za nezahtevnu voznju.

• 0

#114 Nenad1605

Nenad1605
  • Members
  • 5 posts

Posted 05 December 2017 - 11:41 AM

To je guma bez zastite, busi se kao luda, samo za nezahtevnu voznju.

Hvala puno predpostavio sam cim je toliko jeftina .koju bi mi gumu preporucio 700c 25 tih dimenzija

• 0

#115 bakara

bakara
  • Members
  • 2439 posts
  • LocationnBGd

Posted 05 December 2017 - 12:22 PM

Grand Prix, grand sport ili bilo koju koja je iznad nje, razlika u ceni je možda u 5€ a mnogo je bolja.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
  • 0

#116 Nenad1605

Nenad1605
  • Members
  • 5 posts

Posted 05 December 2017 - 12:55 PM

Grand Prix, grand sport ili bilo koju koja je iznad nje, razlika u ceni je možda u 5€ a mnogo je bolja.

Aha ok a sta mislis o vittoria rubino pro

• 0

#117 Nenad1605

Nenad1605
  • Members
  • 5 posts

Posted 05 December 2017 - 12:55 PM

Ili vidim ima i nekih pirelijevih guma

• 0

#118 bakara

bakara
  • Members
  • 2439 posts
  • LocationnBGd

Posted 05 December 2017 - 01:19 PM

Rubino pro je isto odlična, možda i bolja ali kraće traje.
Za pirelli ne znam nista. Nisam probao.

• 0

#119 vidak

vidak
  • Members
  • 4946 posts
  • LocationNovi Beograd

Posted 05 December 2017 - 01:36 PM

Rubino pro je isto odlična, možda i bolja ali kraće traje.
Za pirelli ne znam nista. Nisam probao.

Meni je obicna Rubino trajala 11000km bez ijednog busenja, na 11000km se prvi put probusila jer se bas ofucala i zamenjena novom Rubino. Odlicna guma za malo para, jedina mana malo je losija za vlazne uslove, kliza se dosta.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 0

#120 bakara

bakara
  • Members
  • 2439 posts
  • LocationnBGd

Posted 05 December 2017 - 01:46 PM

Rubino pro nije jeftina, mislim da je skuplja od continentala iste klase, ali stoji da je klizavija po vlažnom.

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: 622, 700C, 28, spoljna guma, spoljne gume

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users