Nemam sta da ti kontraargumentujem jer tvoj argument je da lanac treba da traje 10 godina, a moj je da lanac treba da bude sto laksi, a da isporucuje odredjeni nivo performansi (za mene je 5k km odlicna performansa) i on to i radi. Problem je sto ti jos uvek zivis u proslom veku i jednostavno ne shvatas da su potrebe biciklista sirom sveta takve da su performanse bitniji kriterijum nego ekonomicnost i izdrzljivost, iako su danasnje komponente itekako izdrzljive i pouzdane.
Potrebe su da bicikl ide i koči. Ostalo su uglavnom želje, često stvorene marketingom. Uz odgovarajući, dovoljno pristrasan upit, kao na primer:
"da li želite, po istoj ceni, lanac koji je za 50 grama teži, ali traje pet puta duže i brže menja brzine?", siguran sam da bi mnogi odgovorili potvrdno. Činjenica da bi to brže menjanje brzina, sa hyperglide kasetama, teško moglo i štopericom da se izmeri, ali "ništa nisam slagao", "potrošač je dobio informaciju i sam izabrao"...
Za kocnice nemam sta da ti kazem, tu nema poente bilo sta pricati jer ako ti nije jasno zasto je nesto postavljeno tako, necu ti ni ja ni niko iz bici industrije to objasniti.
Isto mogu i ja tebi reći, bez daljeg argumentovanja. Na to se i svodi "rasprava" koliko shvatam.
Suština moje priče je da potrošačko društvo dovodi do toga da čak ni ono što koriste profesionalci, a pogotovo ono što se prodaje "običnim smrtnicima", gotovo po pravilu nije najbolje što ljudska vrsta na ovom stupnju razvoja može da (pro)izvede po nekoj prihvatljivoj ceni koštanja. Jedan od (naj)važnijih kriterijuma je koliko će se na nečemu moći zaraditi, bez narušavanja dugoročne profitabilnosti kompanije - sve drugo je uglavnom podređeno tome.