Ovog vikenda održava se deveta trka "Banja Luka - Beograd"

Banja Luka - Beograd po deveti put. Ovog puta start u Beogradu.
Petak, 17. april 2015
Ovog vikenda održava se deveta trka "Banja Luka - Beograd"
Uzbudljiv vikend na dva točka biće na drumovima u Srbiji i Republici Srpskoj. Tradicionalna međunarodna biciklistička manifestacija „Banja Luka – Beograd” koju čine dve jednodnevne trke iz kalendara Evropa Tura Međunarodne biciklističke federacije (UCI), klase 1.2, spojiće deveti put glavne gradove susednih zemalja. 
 
Kao i u prva dva izdanja, 2007. i 2008, karavan od rekordnih 200 vozača, krenuće iz Beograda. Svečano otvaranje i start dela trke u organizaciji BK Partizan zakazani su za subotu u deset časova ispred hotela „Slavija”. Trasa ide preko Šapca, bez zaustavljanja preko granice između Srbije i Bosne i Hercegovine, Bjeljine, do cilja u Brčkom. 
 
U nedelju, karavan kreće u pohod na Banjaluku iz Teslića. Takmičari iz 30 ekipa imaće 210 kilometara da taktike sprovedu u delo. Prolaziće kroz Doboj, Derventu, Prnjavor, Laktaše, pre završnih šest krugova na relaciji Bulevar – Malta u glavnom gradu Republike Srpske. 
 
Organizatori drugog dela trke BSK Banjaluka posebno su ponosni na činjenicu da će Radio – televizija Republike Srpske direktno prenositi jedan od najvećih sportskih događaja u zemlji.
 
- Očekujemo završetak kao na Tur d'Fransu, gde će poslednjih 50 kilometara biti pokriveni kamerama. Smatramo da je manifestacija ovakovog obima zaslužila direktan prenos – istakao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.
 
U konkurenciji timova iz Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, Nemačke, Italije, Švajcarske, Slovačke, Belorusije, Azerbejdžana, i zemlje organizatori imaće uzdanice. Trka je posebno važna sa stanovišta kvalifikativnih bodova za učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. Reprezentativac Srbije Ivan Stević slavio je prošle godine na delu trke koji se završio u Beogradu.
 
Biciklistička trka Banja Luka - Beograd, karavan kroz Bijeljunu

Ujedno i Balkansko prvenstvo

Sjajan uvod u međunarodni vikend na asfaltu biće i hronometar u etno selu „Stanišići” u Bijeljini u petak koji je deo Balkanskog prvenstva. Prošle godine u Nišu u ovoj disciplini za Srbiju je u juniorskoj konkurenciji zlato osvojio Dušan Rajović. Najsjajnije odličje izborio je i kadet Veljko Stojnić.
 
Trka koja se vozi od Teslića do Banjaluke u nedelju (UCI 1.2) računaće se ujedno i za Prvenstvo poluostrva. Naslov šampiona kod seniora brani Marko Stanković. Srebrni je bio Stefan Stefanović. Dušan Kalaba je bio najbolji junior.  
Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem