Riči Port po drugi put osvaja 'Trku ka suncu'

Pobedom na trci Pariz - Nica, Riči Port pokazao spremnost da predvodi ekipu Skaj na Điru
Ponedeljak, 16. mart 2015
Riči Port po drugi put osvaja 'Trku ka suncu'

Kako su nadmorska visina i nagib rasli na trci Pariz – Nica, tako su u prvi plan iskakale forma i snaga Ričija Porta (Skaj). Australijski šampion na hronometru bio je u prilici da na najbolji način istakne veštinu kojom vlada u poslednjoj, sedmoj etapi, u borbi protiv štoperice, tradicionalno na usponu Kol d'Ez u glavnom gradu Azurne obale. Postavivši najbolje vreme, Port je ujedno obezbedio i osvajanje čuvene „Trke ka suncu”, drugi put posle 2013. U finalnoj borbi koja se vodila pod kišom, potonuo je Toni Galopen (Loto – Sudal), miljenik domaće publike i dotadašnji lider nadmetanja zahvaljujući maestralnom trijumfu prethodnog dana.

Port je mogao i sa manje drame da slavi na trci Pariz – Nica. Koliko je jak, pokazao je bio na četvrtoj, kraljevskoj etapi koja se završila usponom na Kroa de Šobure. Pad na finalnom spustu šete etape dozvolio je Galopenu da se odvoji dobrih 36 sekundi.

- Bili smo uvereni da Riči može da sruši Tonija na Kol d'Ezu. Port živi u Monaku i sto puta je overio uspon u Nici tokom treninga, a osvetničko raspoloženje bilo je dodatno gorivo. Galopen je izgubio minut i po – komentarisao je Nikola Portal, sportski direktor Skaja posle trke.

Posle katastrofalne sezone 2014. u kojoj je imao samo jedan trijumf, Port je novi takmičarski ciklus počeo sa šest pobeda. Uvod odličan za Điro d'Italija u maju, kad će Tasmanijski Đavo imati ulogu lidera tima. Na Tur d'Fransu očekuje se da bude desna pedala Kristoferu Frumu.

- Imam 30 godina, još malo pa će i sede da mi se pojave u kosi, tako da moram da budem spreman da vodim snažnu ekipu kakva će me okruživati u Italiji – istakao je Port.

Sa Ričijem, situacija je, uglavnom, ili sve ili ništa. Minule sezone bilo je ovo drugo. Kao da se takmičio po broju odustajanja. Bio je bolestan u vreme trke Pariz – Nica, preskočio je Điro, a na Turu nije odgovorio na iznenadnu ulogu lidera ekipe umesto povređenog Fruma. Australijanac je, takođe, sposoban da u okviru jedne trke briljira i da sve upropasti. Najbolji primer je Tur 2013. kad je pirinejsku etapu Aks – 3 Domen završio drugi iza nedodirljivog Fruma, da bi već sutradan izgubio čitavih 18 minuta. Konačno je bio 19. što je njegov najbolji rezultat na Trci oko Francuske u četiri učešća. Biće zato zanimljivo videti kako će da iznese predstojeći Điro gde će morati da se nosi sa jednim Albertom Kontadorom (Tinkof – Sakso), na primer.

- Važno je da vozač kalibra Porta dobije priliku za velika dela, kako bi mogao posle da se žrtvuje za drugog koji je izabran da vodi ekipu na sledećoj važnoj trci – otkrio je logiku tima Dejv Breilsford, menađer Skaja.

GENERALNI PLASMAN TRKE PARIZ – NICA

1. Port (Australija, Skaj) 29:10,41, 2. Kviatkovski (Poljska, Etiks – Kvikstep) +0,30, 3. Špilak (Slovačka, Kaćuša), 4. Kosta (Portugal, Lampre) isto vreme, 5. Tomas (V. Britanija, Skaj) +0,41, 6. Galopen (Francuska, Loto – Sudal) +1,03, 7. Fuglsang (Danska, Astana) +1,05, 8. Vals Feri (Španija, Lampre) +1,24, 9. Izagire (Španija, Movistar) +1,38, 10. Velens (Belgija, Loto Sudal) +2,18..

Izvor: M.Ti.
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem