Mihalu Kviatkovskom Zlatna Amstel trka

Poljak opravdao epitet svetskog šampiona
Sreda, 22. april 2015
Mihalu Kviatkovskom Zlatna Amstel trka

Mihal Kviatkovski (Etiks – Kvikstep) u prepoznatljivom dresu svetskog šampiona izborio je prvu pravu pobedu sezone slavljem na prestižnom klasiku Amstel zlatna trka u Holandiji koja je održana u nedelju 19. aprila. Poljak je u sprintu savladao jake rivale Alehandra Valverdea (Movistar) i Majkla Metjuza (Orika) posle poslednjeg uspona Kauberg i prevaljenih 250 kilometara od Mastrihta do Valkenburga.

Poljak se pridružio velikanima Ediju Merksu, Janu Rasu i Bernaru Inou, koji su takođe osvojili Amstel zlatnu trku kao vladajući prvaci planete. Ujedno je i spasao napore belgijske ekipe Etiks – Kvikstep kojoj nikako, uprkos jakim adutima, nije polazilo za pedalom da pobedi na nekom od do sad održanih prolećnih klasika.

Trostruki slavodobitnik Amstela, branilac titule i biciklista koji je 2012. izborio planetarnu krunu upravo u Valkenburgu, Filip Žilber (BMC) ponovo je bio impresivan na Kaubergu. Belgijanac, međutim, nije uspeo da se oslobodi Metjuza, a ubrzo je i grupa potere koju je predvodio Valverde stigla begunce. Iako nije delovao najsnažnije na poslednjem usponu, Kviatkovski je, očigledno, sačuvao dovoljno snage da trku u sprintu reši u svoju korist. Najbližeg rivala Valverdea pretekao je za čitavu dužinu bicikla.

U 2015. Kviatkovski je samo bio najbrži u prologu trke Pariz – Nica.

- Od početka sezone davao sam sve od sebe da trijumfom opravdam epitet svetskog prvaka. Amstel je bio moja najbolja šansa. U odnosu na prethodnu godinu kad sam bio peti, bolje sam rasporedio snagu na Kaubergu, sačuvavši dovoljno energije za završni sprint. Finale je bilo sjajno, ali da biste se uopšte našli u poziciji da se borite za pobedu, morali ste da imate dobru trku od starta u Mastrihtu do cilja u Valkenburgu – objasnio je

Rezultati

1. Kviatkovski (Poljska, Etiks – Kvikstep) 6:31,49
2. Valverde (Španija, Movistar)
3. Metjuz (Australija, Orika)
4. Kosta (Portugal, Lampre)
5. Van Avermet (Belgija, BMC)
6. Galopen (Francuska, Loto Sudal)
7. Alafilip (Francuska, Etiks – Kvikstep)
8. Gasparoto (Italika, Vanti)
9. Paterski (Poljska, CCC Sprandi Polkovice)
10. Žilber (Belgija, BMC)
...svi u vremenu pobednika...

KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem