90-togodišnjem sprinteru oduzeta titula svetskog rekordera zbog doping prekršaja

Devedesetogodišnjak iz Bristola Carl Grove, u saveznoj državi Indijani, bio je prvi i jedini finalista u diviziji od 90 do 94 godine za muškarce u kojoj je postavio svetski rekord od 03:06:129 za ovu starosnu grupu.
Ponedeljak, 4. mart 2019
90-togodišnjem sprinteru oduzeta titula svetskog rekordera zbog doping prekršaja

Carl Grove je imao dobar nastup na nacionalnom masters takmičenju Amerike prošle godine. Međutim, Američka anti-doping agencija (USADA) nedavno je Groveu izdala javno upozorenje nakon što se njegov uzorak urina pokazao pozitivnim na zabranjen steroid trenbolone. Testiranje je takođe pokazalo da je Grove uzimao suplemente koji sadrže clomiphene – lek za lečenje neplodnosti kod žena, a koji je takođe zabranjena supstanca. Cela afera je za posledicu imala to da je Groveu oduzeta nacionalna titula, a poništen je i njegov svetski rekord koji je postavio 11. jula.

Sudeći po izveštaju Agencije, ne deluje kao da je Grove namerno uneo zabranjene supstance. Više je verovatno da je on epitrenbolon uneo kroz zaraženo meso noć pre trke 11. jula, s obzirom da je dan ranije takođe bilo rađeno testiranje, a taj uzorak je bio negativan.

Grove je Agenciji dao detaljan opis suplemenata koje je koristio, od kojih nijedan nije na zabranjenoj listi, međutim kasniji testovi pokazali su prisustvo supstanci koje nisu dozvoljene od strane Američke agencije za hranu i lekove FDA (Food and Drug Administration).

Ovaj slučaj je ponovo pokrenuo priče o sličnom primeru iz 2012. godine kada je sedmostrukom Grand Tour pobedniku Albertu Contadoru oduzeta pobeda sa TdF-a 2010. i Giro d’Italia 2011. godine nakon što su se njegovi testovi pokazali pozitivnim na clenbuterol – supstancu za uvećanje mišićne mase koja se primarno koristi na životinjama. Contador je tada insistirao da je zaraženo meso krivac za prisustvo ove supstance u njegovom sistemu.

Poništenje svetskog rekorda devedesetogodišnjeg bicikliste usledilo je nakon najave da će UCI dodati tramadol na listu zabranjenih supstanci, uprkos činjenici da to nije uradila Svetska anti-doping agencija. 

Izvor: Piše: Izabela Škrbić
KOMENTARI
Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem